feeder.ro events calendarCALENDAR

Avid planner or spontaneous explorer? Whatever your philosophy, this is where your thoughts of spending a quiet day at home come to die. Search by date or popular category to find the perfect event for savouring urban life.

Clever.ro app

Loading Events

« All Events

 • This event has passed.

Piețe din Europa și istoriile lor

Tue, 13 Mar 2018 ⏐6:30 pm - 7:30 pm

Free
Piete din europa - Orase in rezumat
Reading time: 6 minutes

Piețe din Europa și istoriile lor

Lansarea cărții „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor” și vernisajul expoziției de fotografie realizată cu drona vor avea loc marți, 13 martie, la ora 18.30, la librăria Cărturești Verona. Autor: Cătălin D. Constantin. Vor vorbi despre carte și despre expoziție: conf. univ. dr. Cristina Bogdan și prof. univ. dr. arhitect Sorin Vasilescu.

www.pietedineuropa.eu
www.intothesquare.org

„Orașe în rezumat” e o carte-obiect, tipărită în condiții grafice de excepție, care spune, pe parcursul a peste 500 de pagini, povestea piețelor urbane din Europa. Cartea îmbină textul și informația atent documentată cu numeroase imagini, parte dintre ele aeriene, realizate cu ajutorul unei drone. „O piață de oraș e un rezumat. Istoric, arhitectonic, cultural, social. Într-o piață de oraș se văd bine și deodată toate straturile vieții omenești, ale vieții sociale. Piața orașului e, din acest punct de vedere, un spațiu privilegiat” scrie Cătălin D. Constantin.

În contextul anului 2018, anul patrimoniului în Europa, proiectul Piețe din Europa și istoriile lor presupune itinerarea în țară, în parteneriat cu librăriile Cărturești, și în străinătate (Spania, Turcia, Grecia) a unei expoziții fotografice de excepție, având ca temă piețele orașelor istorice europene, cuprinzând fotografii aeriene ale acestora. Scopul expoziției e să surprindă, prin imagine, inefabilul pieței, spiritul unui oraș în chiar centrul lui, relevând un model istoric european al pieței. Expoziția are o dublă latură, arhitecturală și antropologică.

„Evenimentul este, aparent, doar o expoziţie de fotografii. În realitate, proiectul este o premieră absolută. Dacă piețe individuale au făcut, de-a lungul timpului, subiectul unor expoziții, este prima dată cînd piețe din mai multe orașe europene sînt puse, în acest fel, alături, subiectul fiind piața ca fenomen cultural, urban, antropologic. Fotografia aeriană, à vol d’oiseau, există încă din secolul al XIX-lea, prin cîteva vedute din aerostat, dar este pentru prima dată cînd drona devine un mijloc al argumentaţiei antropologice. Drona permite o perspectivă mai apropiată și mai clară în detalii decît orice altă tehnică de fotografiere aeriană. Proiectul îi aparţine lui Cătălin D. Constantin, deja cunoscut pentru atenţia pe care o acordă detaliului vizual din fotografiile volumului Ferestre din Bucureşti şi poveştile lor, şi este o urmare firească a tezei sale de doctorat în arhitectură, o lectură culturală şi antropologică a pieţelor publice din Europa. Cercetarea a fost, apoi, extinsă şi a cuprins călătorii dedicate pentru fiecare sit, de multe ori repetate pînă la obţinerea punctului perfect de observaţie în lumină adecvată.”
Radu COMȘA

Autor: Cătălin D. CONSTANTIN
Curator: Dan LĂCĂTUȘ
Comunicare: Adriana MOCA
Consultanță științifică: prof. univ. dr. arh. Sorin VASILESCU
Mulțumiri speciale: Carmen DOBROTĂ

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu librăria Cărturești.

  Details

  Date:
  Tue, 13 Mar 2018
  Time:
  6:30 pm - 7:30 pm
  Cost:
  Free
  Event Categories:
  , , , ,
  Event Tags:
  , , , , , , ,
  Website:
  http://www.intothesquare.org/about-the-expo/

  Organizer

  Piața, loc simbolic al orașului
  Email:
  adrianamocca@gmail.com
  Website:
  www.intothesquare.org

  Venue

  Cărturesti
  Strada Pictor Arthur Verona nr. 13-15
  Bucharest, 010314 Romania
  + Google Map
  Phone:
  021 317 3459
  Website:
  https://carturesti.ro/

  © 2004 - 2019 feeder.ro

  CONTACT US

  Send us an email and we'll get back to you, asap. Thank you! ⭐️

  Sending

  Log in with your credentials

  or    

  Forgot your details?

  Create Account