Perspectivele și anatomia unei arte la feminin I: 1977-1987

Perspectivele_anatomia_artei

Miercuri, 24 iulie 2019, vă așteptăm la ARTHUB Bucharest la deschiderea oficială a expoziției ”Perspectivele și anatomia unei arte la feminin I: 1977-1987”.

Expun artistele: Elena Andrei, Buzu (Ana Andronic), Otilia Cadar, Ana Chiorean, Cătălina Codreanu, Amalia Dulhan, Cristina Iacob, Lumi Mihai, Maia Ștefana Oprea, Nona Șerbănescu, Cristina Vasiliu, Daniela Vîrlan

Curatoare: Nona Șerbănescu

Durata expoziției: 24 iulie- 10 septembrie 2019

”1977-1987” se va materializa într-o expoziție și o publicație, fiind  primul episod al unei cercetări artistice și sociologice ce va avea loc pe parcursul anului 2019. Ne propunem să investigăm inventarul imagistic al mai multor artiste ce operează în sfera plasticii din perspectiva identificării unor similitudini stilistice și/sau a unei corelații între abordarea unor estetici feministe, feminine sau non-canonice și eventuale legături între aceste abordări și succesul/lipsa succesului în paradigma artistică oficială.

Conceptul curatorial al expoziției ”1977-1987” pleacă de la observația empirică a Nonei Șerbănescu în legătură cu o generație de artiste din București ce se disting atât față de colegii bărbați cât și față de colegele mai vârstnice sau mai tinere printr-o serie de trăsături comune ce țin de asumarea feminității la nivel de discurs și de abordare. Cercetarea artistică ce derivă din această observație își propune să infirme sau să confirme existența unor legături la nivel conceptual între membre ale aceleiași generații de artiste, în cazul nostru cele născute între ani 1977-1987.

”Perspectivele și anatomia unei arte la feminin” este un proiect organizat de Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Scopul său este realizarea unei cercetări și a unor ocazii de dialog despre provocările pe care domeniul artei plastice contemporane le rezervă artistelor din România. Proiectul este propus și va fi dezvoltat de colectivul ARTHUB Bucharest, un colectiv compus în majoritate din femei și care are în componență inclusiv persoane fluid gender sau non cis.

Inegalitatea șanselor, sub-reprezentarea, discriminarea pe criteriul vârstei, maternitatea și arta, rețelele de suport, solidaritatea și lipsa acesteia în domeniul artei plastice contemporane sunt doar cele mai importante puncte pe care proiectul își propune să le verifice prin trei direcții de lucru: o cercetare sociologică; o serie de conferințe și o cel puțin o expoziție.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Coperta evenimentului: Lumi Mihai: detaliu din lucrarea ”Limpede nu vezi decât cu inima”.

Leave a reply (we review all comments)