feeder.ro events calendarCALENDAR

Avid planner or spontaneous explorer? Whatever your philosophy, this is where your thoughts of spending a quiet day at home come to die. Search by date or popular category to find the perfect event for savouring urban life.

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Matache. Berzei-Buzești: o proiecție și dezbatere Zeppelin

Fri, 10 Nov 2017 ⏐7:30 pm - Sat, 11 Nov 2017 ⏐10:30 pm

Matache. Berzei-Buzești: o proiecție și dezbatere Zeppelin

Berzei și Buzesti sunt două străzi din centrul Bucureștiului, aflate între sediul guvernului și Palatul Parlamentului. Pe aceste străzi, la sfârșitul anului 2010, Primăria municipiului București a pornit lucrările la proiectul “Dublare diametrala Nord-Sud”. Între 2010 și 2014 primăria a demolat aproape 100 de case și a evacuat aproximativ 1000 de oameni. A fost demolată Piața Matache, au fost demolate monumente istorice și case banale. A dispărut o parte din atmosfera Bucureștiului, a dispărut un întreg țesut urban.

“Aici avem de a face cu raderea unei bucăti de oraș, ceea ce este foarte grav. Întotdeauna este dramatic când pleacă o casă veche, dar răman vecinii în jur, rămane lotul; în schimb, aici e ca și cum rupi o bucată dintr-o tesătură și nu mai rămane nimic. Nu pleacă doar niște case, pleacă strada, pleacă loturile, pleacă toți oamenii și rămane o rană foarte puternică.” – arhitect Stefan Ghenciulescu, redactor șef Zeppelin

Din 2011 Dragoș Lumpan urmărește aceste transformări: a făcut fotografii “clasice” (de sine stătătoare) dar și peste 300.000 fotografii speciale pentru timelapse-uri. Pentru timelapse-uri a montat mai multe aparate foto în case din zonă; aceste aparate au făcut fotografii încontinuu timp mai mulți ani. Pe lângă fotografii, Dragoș Lumpan a filmat și a făcut interviuri-cu peste 25 de oameni care au fost implicați în aceste schimbări: arhitecți, urbaniști, reprezentanți ai societătii civile, locuitori din zonă. Din timelapse-uri, filmări și interviuri a fost construit filmul documentar “Matache”.

Filmul documentar “Matache”, dar și multe alte materiale (fotografii, articole, interviuri integrale, timelapse-uri extinse) pot fi studiate pe www.PlatformaMatache.ro începând cu 1 noiembrie.

Filmul – o producție independentă finanțată de Fundația Pro Patrimonio, AFCN, OAR și Lumina pe cale (casă de producție) – a fost distins cu Premiul Administrației Fondului Cultural Național pentru inovație în promovarea patrimoniului de arhitectură 2016.

Proiect documentat de Dragos Lumpan
Organizatori: PlatformaMatache.ro, Zeppelin, ActiveWatch și Asociația pentru Inovație în Arhitectură (A.I.A.)

Invitați speciali la dezbatere:
Vlad Alexandrescu – profesor universitar, fost ministru al Culturii.
Bogdan Suditu – conferențiar universitar, geograf la MKBT: Make Better

Details

Start:
Fri, 10 Nov 2017 ⏐7:30 pm
End:
Sat, 11 Nov 2017 ⏐10:30 pm
Event Categories:
, , , , , , ,
Event Tags:
, , , , , ,
Website:
https://www.facebook.com/events/1066267623509993

Organizer

Revista Zeppelin
Website:
http://www.e-zeppelin.ro/
0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

feeder logo Submit your event© 2004 - 2020 feeder.ro

CONTACT US

Send us an email using this contact form and we will get back to you as soon as possible, usually in 1-2 working days. Thank you! 😊

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account