Luna Istoriei LGBT

  • by
Luna Istoriei LGBT

Luna Istoriei LGBT este festivalul de cultură pentru drepturile omului ce are loc în fiecare luna februarie în România şi în alte 8 ţări europene. Aflat la cea de-a șasea ediție, festivalul este o invitaţie la cunoaştere, auto-cunoaștere, descoperire şi sărbătorire a diversităţii culturii şi oamenilor LGBT.

Luna Istoriei LGBT este compusă din noi toţi pentru că noi suntem cei care creăm istoria şi cultura comunităţii noastre. În acelaşi timp, cu toţii ne formăm şi ne schimbăm prin cultură colectivă.

Însă, spre deosebire de alți ani, Luna Istoriei LGBT este dedicată în 2017 memoriei lui Sorin Oncu (1980-2016), artist timișoarean care se numără printre pionierii artei queer în România. Imaginea utilizată pentru posterul evenimentului din acest an este bazată pe proiectul său Ah / HwTL (Antihomophobic – Halfway Through Legalization), expus în 2013, în cadrul expoziţiei Inside Insights la Aiurart în Bucureşti. Instalația critică atât autorităţile pentru discriminarea săvârşită, dar şi pe discriminatul anonim care râvneşte fără angajare după drepturi egale. Hibridul între Sfânta Masă şi masa de birou a Serviciului de Stare Civilă reflectă legătura dintre religios şi politic specifică etosului românesc. Chiar dacă “sodomia,“ la care face referire dreapta creştină, este legată strict de intimitate şi spaţiul privat, homosexualitatea nu ţine doar de spaţiul privat, ci este legată şi de existenţa publică, de coming-out, de asumarea şi acceptarea publică a homosexualităţii, de egalitatea dintre majoritate şi minoritate, şi de revendicarea anumitor drepturi. Legile care împiedică obţinerea unui statut egal sunt întocmite cu scopul de a nu recunoaşte existenţa persoanelor LGBT în societate şi (…) în spaţiul privat.

Evenimentele din luna februarie se axează pe subiecte importante pentru comunitatea LGBT: auto-reprezentare, solidaritate, comunitate sau vizibilitate. Prin acestea ne dorim să creăm un spaţiu de dialog, să aducem omenii împreună şi să găsim noi căi ca glasurile comunităţii noastre să fie auzite, văzute şi reprezentate.

Pentru mai multe detalii și un calendar al evenimentelor accesați: http://www.acceptromania.ro/lunaistoriei/

Leave a reply (we review all comments)