feeder.ro events calendarCALENDAR

Avid planner or spontaneous explorer? Whatever your philosophy, this is where your thoughts of spending a quiet day at home come to die. Search by date or popular category to find the perfect event for savouring urban life.

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Le Meilleur de Slon 2018

Sat, 3 Nov 2018 ⏐6:00 pm - 10:00 pm

Le Meilleur de Slon 2018

Le Meilleur de Slon 2018

META Cinema – Fundația Culturală META, împreună cu Institutul Francez din București, vă invită la evenimentul Le Meilleur de Slon ediția 2018, unde vor fi prezentate scurt-metrajele realizate anul acesta în cadrul proiectelor culturale „Rezidență internațională de creație audiovizuală” și „Magic Carpets” (Slon, România). Proiecția va avea loc sâmbătă, 3 noiembrie, ora 18, la Cinema Elvira Popescu, în prezența regizorilor Irina Botea & Jon Dean și a producătorului Radu Pervolovici.

Cele două rezidențe au loc în sculptura locuibilă concepută de artistul plastic Romelo Pervolovici, pe care regizoarea Eva Pervolovici a transformat-o într-un spațiu de creație cinematografică. Caracterul contemporan al arhitecturii intră în contrast cu pitorescul mediului rural din Slon, de unde ideea de a invita cineaști internaționali care să realizeze creații audiovizuale în acest spațiu, pe care îl descoperă și (re)valorifică printr-o abordare alternativă. O privire diferită asupra realităților românești, pe care, în cazul regizorilor străini, le descoperă pentru prima dată. De la scurtmetraj de ficțiune și experimental la documentar de creație și performance, filmele reflectă diferențele artistice individuale, precum și unitatea de decor. Un decor unic, stiluri și povești foarte diferite de la an la an.

PROGRAM:
1. Străinul de Pip Chodorov, 10 minute
Basmele românești de obicei încep cu fraza “A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi, nu s-ar povesti”. În această poveste, un străin vizitează satul montan Slon. El însuși un străin, regizorul Pip Chodorov, venit pentru prima dată în România, a scris acest basm modern care coincide cu propria versiune fantastică a impredictibilei vizite într-un peisaj rural.

2. Călătoria lui M. de Marguerite Lantz, 12 minute
Un poem vizual în care regizoarea se pune în scenă, într-o călătorie inițiatică în mijlocul naturii, de-a lungul căreia se întâlnește cu dublul său la diferite vârste.

3. Un cămin cultural de Irina Botea și Jon Dean, 15 minute
De-a lungul a celor 40 ani de comunism de până în 1989, fiecare oraș sau comună din România avea măcar un centru cultural. Cunoscute drept Case de Cultură, aceste centre materializau visul utopic de a crea un centru comunitar în care fiecare cetățean să fie implicat în producția colectivă de cultură. “Un Cămin Cultural” investighează atât istoria, cât și folosirea actuală a Căminului Cultural din Slon prin experiențele personale ale locuitorilor și își propune totodată să răspundă la întrebarea: cum ne putem imagina astfel de locații în viitor?

4. O seară în atelierul părinților mei de Eva Pervolovici, 18 minute
În ce măsură imaginația ne este transmisă în copilărie? Tablourile povestesc trecerea de la o gcienerație la alta.

5. Elephant Song de Vojin Ivkov, 15 minute
“Slon” în limba sârbă înseamnă “elefant”. Cântecele copiilor și femeilor din satul Slon dialoghează și explorează relația dintre tineri și bătrâni, dintre tradiție și modernitate, creând portretul unui sat, al locuitorilor săi și al activităților lor de fiecare zi.

6. Insection de Michal Kindernay, 4 minute
Michal a explorat natura și fenomenele ei în împrejurimile Slonului. Proiectul său ne facilitează accesul la insecte specifice locului, reflectă și contemplează la nivel metaforic absența unui control social, a dezintegrării structurilor sociale, a micro-catastrofei, a drumului spre haos, inerție, apatie sau panică.

Cea de-a patra ediție a „Rezidenței internaționale de creație audiovizuală Slon” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Centrul Național al Cinematografiei.

Prima ediție ”Magic Carpets” este un proiect cultural co-finanțat prin programul Europa Creativă 2014-2020 – Cultura, Creative Europe, al Uniunii Europene. ”Magic Carpets” este o platformă dezvoltată de treisprezece parteneri europeni – Ideias Emergentes – Imerge din Portugalia, EVA International din Irlanda, Folkestone Fringe din Marea Britanie, ZK/U – Zentrum für Kunst und Urbanistik din Germania, Prague Biennale din Republica Cehă, Openspace (Styleconception.designart), din Austria, Latitudo din Italia, LAB 852 din Croația, Novo kulturno naselje din Serbia, Fundația Culturală Meta din România, New Theatre Institute (Homo Novus festival) din Letonia, CCA – Center of Contemporary Art – Tbilisi din Georgia, și Kaunas 2022 din Lituania – inițiatorul proiectului.

Parteneri: Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Francez, Primăria Comunei Cerașu, Libra Film
Parteneri media: Radio România Cultural, Observatorul Cultural, Aarc.ro, FilmSi.ro, filme-carti.ro, onlinegallery.ro, Agenția de Carte, Blog de Cinema

Site-ul Fundației Culturale META: www.metacult.ro
Site-ul proiectului Magic Carpets: www.magiccarpets.eu
Pagina oficiala de facebook: https://www.facebook.com/METACulturalFoundation/

Details

Date:
Sat, 3 Nov 2018
Time:
6:00 pm - 10:00 pm
Event Categories:
, , , ,
Event Tags:
, , ,
Website:
https://www.facebook.com/events/1067209273457492

Organizer

META Cultural Foundation
Website:
https://www.facebook.com/METACulturalFoundation/

Venue

Cinema Elvire Popesco
Cinema Elvira Popescu, Bulevardul Dacia, nr 77
Bucuresti, 020051 Romania
+ Google Map
Website:
www.elvirepopesco.ro
0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

feeder logo Submit your event© 2004 - 2020 feeder.ro, powered by Save or Cancel

CONTACT US

Send us an email using this contact form and we will get back to you as soon as possible, usually in 1-2 working days. Thank you! 😊

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account