feeder.ro events calendarCALENDAR

Avid planner or spontaneous explorer? Whatever your philosophy, this is where your thoughts of spending a quiet day at home come to die. Search by date or popular category to find the perfect event for savouring urban life.

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Laborator. Restaurarea picturilor vechilor maeștri

Sat, 21 Jul 2018 ⏐10:00 am - Sun, 30 Sep 2018 ⏐6:00 pm

Laborator. Restaurarea picturilor vechilor maeștri

Laborator. Restaurarea picturilor vechilor maeștri

O nouă expoziție deschisă la MNAR!

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită din 21 iulie să vizitați expoziția Laborator. Restaurarea picturilor vechilor maeștri. Aceasta deschide o serie de micro-expoziții ce vor prezenta publicului diferitele laboratoare de restaurare ale muzeului și contribuția lor la studierea și conservarea colecțiilor. Prima dintre ele aduce în prim-plan laboratorul de restaurare pictură de șevalet și munca echipei de specialiști care, de-a lungul ultimelor trei decenii, a făcut posibile noi atribuiri și datări, readucând lucrările cât mai aproape de aspectul lor originar.

Din cele câteva sute de lucrări restaurate în vederea redeschiderii galeriilor permanente ale muzeului și a muzeelor sale satelit, organizatorii au selectat pentru expoziția de față 18 picturi. Unele dintre ele figurează în expoziție alături de o bogată documentație fotografică și de informații legate de procesul de restaurare în timp ce altele sunt incluse în expunerea de bază a Galeriei de Artă Europeană.

Este cazul unor lucrări de mari dimensiuni cum ar fi „Suzana și cei doi bătrâni” de Alessandro Varotari sau „Familia lui Darius oferind coroana lui Alexandru cel Mare” de Mattia Preti care au implicat procese laborioase și de durată în urma cărora cea dintâi și-a regăsit luminozitatea inițială grație îndepărtării verniului extrem de degradat și închis la culoare, în timp ce înlăturarea unor repictări masive îmbătrânite a restabilit echilibrul cromatic și compozițional al celei de a doua. Alte lucrări de mai mici dimensiuni precum „Adorația magilor” de Pieter van Aertsen au pus probleme deosebit de dificile datorită unor vicii de tehnică în execuția suportului, vicii ce făceau ca aceleași degradări să revină periodic lăsându-și amprenta în mod vizibil asupra percepției picturii.

Într-o expoziție apreciem calitatea lucrărilor și luăm drept de la sine înțeleasă buna lor stare de conservare. Laborator. Restaurarea picturilor vechilor maeștri ne îndeamnă la reflecție punând în lumină fragilitatea operei de artă, drumul parcurs de aceasta pentru a-și regăsi aspectul orginar și aportul discret dar extrem de important al restauratorilor.

Durata expoziţiei: iulie – septembrie 2018

Galeria de Artă Europeană, etajul I, Sala dedicată expozițiilor temporare

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună.

Muzeul Naţional de Artă al României,

Program de vizitare: miercuri – duminică, 10 – 18

Details

Start:
Sat, 21 Jul 2018 ⏐10:00 am
End:
Sun, 30 Sep 2018 ⏐6:00 pm
Event Categories:
, , , ,
Event Tags:
, , ,
https://bit.ly/2A6EMfo

Organizer

MNAR

Venue

MNAR
Calea Victoriei 49-53
Bucharest, Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.