feeder.ro events calendarCALENDAR

Avid planner or spontaneous explorer? Whatever your philosophy, this is where your thoughts of spending a quiet day at home come to die. Search by date or popular category to find the perfect event for savouring urban life.

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Introducere în caligrafie – Atelier cu Delia Zahareanu

Fri, 8 Oct 2021 7:00 pm 9:00 pm

curs caligrafie 2021

Cultivă-ți simțul artistic, creativitatea și răbdarea la un nou atelier marca Fundația Calea Victoriei: 𝐈𝐧𝐭𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞 î𝐧 𝐜𝐚𝐥𝐢𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐞. Vei lucra cu Delia Zahareanu, grafician specializat în caligrafie și graphic design. Atelierul începe din 8 octombrie, ora 19.00, la sediul Fundației, în București.

Afli care sunt cele mai interesante lucrări din istoria acestei forme de artă, înveți tehnici de lucru specifice domeniului și faci exerciţii de caligrafie.

Cursul de caligrafie online îți oferă posibilitatea de a dobândi un set nou de cunoştințe creative şi aptitudini practice. Îți antrenează atenția și concentrarea. Îți crește gradul de manualitate și precizie. Pentru unii, caligrafia s-ar putea transforma chiar într-un hobby de lungă durată.

Povestim despre instrumentele şi mediile de lucru ale caligrafilor, despre tehnicile de lucru specifice domeniului, despre ce putem face în ziua de azi cu ajutorul caligrafiei şi vom face exerciţii de caligrafie de la prima şedinţă până la ultima.

Cursul se axează pe patru mari tipuri de scrieri: scrierea Foundational, scrierea uncială, scrierea gotică TextualisQuadrata și scrierea italică. Este un curs care vizează prezentarea celor mai cunoscute stiluri de scriere din caligrafia europeană şi îşi propune pentru această etapă doar familiarizarea participanţilor cu marea tradiţie caligrafică istorică din Europa.

Temele întâlnirilor:

1. Vom discuta despre noţiunile de bază în caligrafie, despre instrumentele de scris, despre tipuri de hârtie, şi vom parcurge o scurtă istorie a caligrafiei pe continentul nostru, aruncând o privire în treacăt şi asupra caligrafiei pe alte continente.

2. Vom începe explorarea caligrafiei europene de la scrierea Foundational. Considerată de experţi drept scrierea cea mai potrivită pentru iniţierea în caligrafie, Foundational este un stil de scriere elaborat la începutul secolului XX de către Edward Johnston, părintele caligrafiei contemporane, pornind de la scrierea istorică a minusculelor carolingiene, din secolul al X-lea.

3. Vom merge mai departe pe firul marilor stiluri caligrafice din Europa şi ne vom familiariza cu scrierea uncială. Vom face un mic popas printre vechile cărţi şi vom discuta despre unul dintre cele mai frumoase manuscrise, Cartea din Kells (Book of Kells), scrisă într-un stil derivat din uncial (insular script), considerată o capodoperă a caligrafiei medievale.

4. Vom poposi pe tărâmurile fascinante ale literelor gotice şi vom explora scrierea Textualis Quadrata, menţionând însă şi celelalte tipuri de scrieri gotice. Cunoscută generic şi sub denumirea de „Blackletter”, familia scrierilor gotice se bucură în zilele noastre de un reviriment fulminant în cadrul caligrafiei contemporane.

5. Ultima întâlnire este dedicată scrierii italice, o scriere pe cât de elegantă, pe atât de complexă. Scrierea, după cum se poate lesne deduce din numele său, îşi are originile în Italia, în timpul Renaşterii, iar istoria sa este una fascinantă. Stilul italic se bucură şi în prezent de o popularitate extraordinară printre caligrafii lumii occidentale şi nu numai.

Cursul începe din 8 octombrie și are loc săptămânal, în seri de vineri. Toate cele cinci întâlniri se desfășoară la sediul fundației – str. C. A. Rosetti 47, et. 1, de la 19.00 la 21.00. La curs vor fi respectate toate măsurile de protecție recomandate.

Ca să participi, plătește online taxa de curs – 450 de lei – direct de pe site. Toate materialele folosite la curs sunt incluse în cost. Dacă vrei mai multe detalii sau vrei să faci cursul cadou, scrie un mesaj pe contact@victoriei.ro.

Details

Date:
Fri, 8 Oct 2021
Time:
7:00 pm – 9:00 pm
Cost:
450lei
Event Categories:
, , , , ,
Event Tags:
, , , , , , ,
Website:
https://www.fundatiacaleavictoriei.ro/introducere-in-caligrafie/

Organizer

Fundația Calea Victoriei
Phone:
021 321 3022
Email:
contact@victoriei.ro
Website:
View Organizer Website

Fundația Calea Victoriei (C. A. Rosetti)

strada C. A. Rosetti 47, et. 1
Bucharest, Romania
021 321 3022
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.