Identitate și Gen

Identitate și Gen

Identitate și Gen

Key words:
feminism, femei, bărbați, stereotipuri, prejudecăți, familie, muncă, spațiu public

Synopsis:

”E fată!” ori ”E băiat!” – fraza rostită în fața ecografului care anunță sexul fătului din burta mamei este și momentul din care începe totul.
Din acea clipă se ivesc așteptările și proiecțiile părinților și ale celorlalți cunoscuți în privința vieții viitoarei ființe umane.
Va urmă un șir lung de norme sociale raportate la identitatea de gen care influențează cele mai nebănuite aspecte: culorile camerei și hăinuțele, jucăriile, cuvintele de alint sau reproș. Apoi hobby-uri, tipul de liceu și facultate, de job.
Fie că le conștientizăm sau nu, fie că le îmbrățișăm sau ne opunem lor și le detestăm, normele sociale cu privire la binomul femeie/bărbat există în orice societate, în forme mai dure sau mai flexibile, mai discriminatorii sau mai puțin discriminatorii.
A nu le ignora și a conștientiza importanța lor asupra propriilor vieți ne ajută să înțelegem cine suntem și care sunt constrângerile sociale în care existăm și ne dezvoltăm, laolaltă cu alte opresiuni (sau privilegii) legate de clasă, rasă, etnie, dizabilitate, naționalitate, orientare sexuală.

Bio:
Tudorina Mihai, Doctor în științe politice, cu o teză privind reprezentarea politică a femeilor din România, în contextul europenizării.
În ultimii zece ani, a inițiat și coordonat campanii, manifestări publice, proiecte, dezbateri și cercetări cu tematică feministă, în special legate de violența împotriva femeilor, discriminarea pe piața muncii, drepturi reproductive și sexuale, educație sexuală în școli. Printre acțiunile în care s-a implicat se numără marșurile” Împreună pentru siguranța femeilor”, proiectele ”Rupem tăcerea despre violența sexuală”, ”Coaliția pentru Egalitate de Gen”, susținere pentru adoptarea și implementarea ordinului de protecție, susținere pentru accesul la educație sexuală în școli.


Self-POINT este un program de conferințe lejere care își propune să provoace mințile, virtuțile, conștiințele celor care își pun întrebări și spun fățis “nu știu” ca să afle mai mult. Temele propuse sunt dedicate oamenilor-Beta, aflați într-o continuă dezvoltare.
Spunem stop-joc dezvoltării personale în forma ultra-diluată din cărțile de self-help și explorăm relația dintre sine și societate din perspectivă filosofică și antropologică, cu scopul de a stimula creșterea interioară prin critical-thinking.
Vei pleca cu perspective și tehnici care te scot din situații dificile, abilități concrete derivate din cercetări academice, teorii sofisticate decodificate într-un limbaj simplu ca să le poți practica și explica mai departe.
Abordăm teme intens discutate în spațiul public din unghiuri noi și incomode, cu scopul de a sprijini audiența în re-evaluarea informației din newsfeed și găsirea acelor filtre de interpretare a realității care deschid orizonturi noi, elimină puncte oarbe, suferințe inexplicabile, clișeele.

Eveniment realizat cu sprijinul Jidvei – Mysterium, partener strategic al POINT

Leave a reply (we review all comments)