Cercetări artistice asupra plantelor

Gradina Tranzit

Cercetări artistice asupra plantelor/ Artistic Enquiries into Plants
10-29 octombrie 2019
tranzit. ro/București, Str. Gazelei 44, sector 4
Vernisaj: Joi, 10 octombrie 2019, orele 19:00

Artiști participanți: Anca Benera & Arnold Estefan, Athena Dumitriu, Claudiu Cobilanschi, Iulia Toma, Dana Andrei & Sorin Popescu, Daniela Pălimariu, Kiki Mihuță, Olivia Mihălțianu, Stoyan Dechev, Raluca Popa, Simona Dumitriu & Ramona Dima, V. Leac, Vilmos Koter, Vlad Basalici

Curatoare: Raluca Voinea și Iuliana Dumitru

Design grafic: Eduard Constantin

București, cea mai poluată capitală din Europa și orașul în care se taie zilnic copaci pentru a fi înlocuiți cu borduri și parcări de beton este în același timp locul în care în ultimii ani a apărut Delta Văcărești (salvată de la transformarea în câmp de lupte imobiliare prin efortul civic) și în care din ce în ce mai multe organizații și comunități luptă pentru dreptul la natură în oraș. Grădina Tranzit, o grădină de permacultură urbană inițiată ca proiect în 2014 și menținută de atunci prin eforturile unui grup organic și fluid de participanți s-a poziționat în mijlocul dezbaterilor din jurul unor teme precum schimbările climatice, modalitățile de generare a unor comunități stabile în marile aglomerări urbane, posibilitățile aproape inexistente de a contracara procesele de gentrificare, sau dificultățile de a urmări sursa hranei în societăți supuse pieței globale. În același timp, având particularitatea de a fi situată în proximitatea unui spațiu de artă contemporană, Grădina a adăugat pe această agendă posibilitatea artei de a funcționa drept agregator social și de a aduce perspective mai puțin convenționale asupra unor astfel de subiecte urgente.

În prezent, Grădina numără printre membrii și colaboratorii săi în principal artiști, din diferite generații dar cu interese comune față de studiul naturii înțeleasă în legăturile sale mai profunde cu societatea contemporană. Pe lângă aceste interese comune, artiștii sunt legați de spațiul tranzit București printr-o istorie de colaborare sau dialog, iar unii dintre ei au avut proiecte comune, și/sau relații de prietenie stabilă. Astfel că o expoziție de grup cu acești artiști vine ca o continuare firească a acestor colaborări și în același timp ca o deschidere către public a discuțiilor purtate mai ales în interiorul Grădinii. În contextul proliferării grădinilor urbane de legume, a interesului pentru permacultură și a organizațiilor activiste care încearcă să salveze parcuri și spații verzi, Grădina Tranzit este unică nu doar prin longevitate dar mai ales prin modul în care a deschis dezbateri pluridisciplinare, prin intermediul artei contemporane. De altfel, în spațiul tranzit .ro/București au mai fost organizate evenimente care au implicat sau au rezonat cu Grădina, însă expoziția de față este prima realizată exclusiv cu lucrări ale artiștilor care fac parte din grupul Grădinii.

„Cercetări artistice asupra plantelor” este în același timp un experiment curatorial și reflectează asupra unor întrebări despre cum poate o expoziție tematică să răspundă în același timp practicii artiștilor și unui interes instituțional pe termen lung; cum poate include materializări ale unor proiecte de cercetare individuale și în același timp păstra coerența unui proiect de grup; sau cât din caracterul organic a modului în care a fost constituit acest grup și investirea personală pe termen lung a artiștilor se poate transmite într-un produs de sine stătător, o expoziție temporară care se adresează și unui public nou.

Titlul proiectului este o parafrază la „Historia plantarum” – lucrarea discipolului lui Aristotel, Teofrast, tradusă în limba română drept „Cercetarea asupra plantelor” și în engleză „Enquiry into Plants” și considerată drept o primă sistematizare a lumii botanice. În același timp, acest titlu indică necesitatea legitimării cercetării artistice ca o direcție clară a artei contemporane.

Expoziția prezintă lucrări noi, produse de artiști pentru această ocazie și prezentate în întreg spațiul tranzit. ro/București (galeria de artă, Grădina, Oranjeria, Grădina Secretă).

Grădina Tranzit a fost inițial un proiect autonom dar care treptat s-a infiltrat în tot programul tranzit. ro/București, ajungând să-i definească acestuia identitatea. După 6 ani de existență e timpul ca acest proiect să se încheie. Expoziția „Cercetări artistice asupra plantelor” este cea care îi pune punct, sau care o deschide către alte moduri de funcționare.

Vă așteptăm pe 10 octombrie la vernisaj și în săptămânile următoare la evenimentele conexe.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Partenerul principal al tranzit .ro este Fundația ERSTE.

Leave a reply (we review all comments)