feeder.ro events calendarCALENDAR

Avid planner or spontaneous explorer? Whatever your philosophy, this is where your thoughts of spending a quiet day at home come to die. Search by date or popular category to find the perfect event for savouring urban life.

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Filme documentare la Ziua Roșiei Montane 2019

Wed, 6 Feb 2019 ⏐5:30 pm - 9:30 pm

Filme documentare la Ziua Roșiei Montane 2019

Filme documentare la Ziua Roșiei Montane 2019

Proiecţiile acestei ediţii tratează legătura patrimoniu-natură-comunitate în România. Fie vorba de Roşia Montană, sudul Transilvaniei, pădurile virgine sau Delta Văcăreşti, relaţia între cele trei elemente nu este întotdeauna armonioasă şi e nevoie de echilibru.
Nu am putea recomanda un documentar mai mult ca altul. Toate patru prezintă peisaje superbe, comunităţi autentice şi monumente naturale sau construite. În acelaşi timp, chestionează felul în care ne raportăm la ele în funcţie de poziţie: membri ai comunităţii, conservaţionişti, cetăţeni implicaţi ori simpli spectatori ai filmului.

17:30 Oamenii Patrimoniului
România, 2017, 31 de minute
Regia de Ira Merzlichin
https://youtu.be/o6gGBzhLrpU
Oamenii Patrimoniului este despre aceia dintre noi care, la un moment dat, au ales să se dedice comunităților, să le ajute în reconstruirea identității lor și în dezvoltarea sustenabilă, pornind de la acel dram de autentic ce le definește: patrimoniul cultural. Seria de scurtmetraje, realizată în cinci sate diferite, prezintă ințiative independente ce au adus schimbări în viața locală și dificultățile apărute.

18:15 Fânețe Montane
România, 2012, 62 de minute
Regia de Ágota Juhász
Pelicula analizează practicile tradiționale privind fânețele din Transilvania, ce creează și întrețin o biodiversitate remarcabilă și peisaje specifice. Ele asigură mâncare sănătoasă și sustenabilitatea economiilor și comunităților rurale. Documentarul a fost premiat la festivalul de film de la Sondrio, Italia. Coloana sonoră a peliculei este asigurată de Folker Együttes, formație de muzică tradițională din zonă.

19:30 Virgo
România, 2018, 44 de minute
Regia de Lise Hendrix și Vlad Săcăleanu
https://youtu.be/qEPM1HoG8Ys
Documentarul explorează ecosistemul unicat în Europa al pădurilor virgine din România. Acesta e amenințat de defrișări ilegale și lipsa intențiilor de conservare a mediului. Filmat în 70 de locații, după mai mult de 5000 de kilometri parcurși, Virgo este o meditație vizuală ce oferă o înțelegere mai bună a acestui mediu, dar și consolare.

20:30 Acasă
România, 2017, 32 de minute
Regia de Radu Ciorniciuc
https://youtu.be/A_KoWCB23CE
Pitorescul cartier Văcărești fusese dărâmat în anii 1980 ai megalomaniei comuniste pentru a face loc unui lac de acumulare. Proiectul a fost abandonat după Revoluție, iar zona umedă a vegetat de la sine, ajungând a nimănui. După 18 ani într-o baracă la marginea bălții, Gică Pescarul și copiii săi au devenit locuitorii neoficiali ai Deltei Văcărești. Însă zona e pe cale să se schimbe, odată cu intervenția statului și transformarea în rezervație naturală. Ce se va întâmpla cu familia crescută odată cu acest ecosistem?

+ + + + + + + + + + + + +

Proiecțiile sunt parte a evenimentului Ziua Roșiei Montane 2019, sărbătorită în fiecare an pe 6 februarie cu sprijinul Muzeului Național al Țăranului Român și Clubului Țăranului. Se bazează pe trei principii:
1. Este apolitic. Nu este acceptată nicio formă de colaborare, contribuţie sau promovare politică, nici prezenţa persoanelor politice. Nu este acceptată politizarea prin alte căi.
2. Se bazează exclusiv pe activitatea de voluntariat a tuturor persoanelor implicate: organizatori, invitaţi, parteneri etc.
3. Este un eveniment deschis, cu intrare liberă.
Găsiţi programul complet pe evenimentul general Ziua Roșiei Montane 2019.

Details

Date:
Wed, 6 Feb 2019
Time:
5:30 pm - 9:30 pm
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , ,
https://www.facebook.com/events/378769786189457/

Organizer

Prietenii Roșiei Montane
View Organizer Website

Venue

Studioul Horia Bernea – Cinema Muzeul Țăranului Roman
Muzeul Național al Țăranului Român, Strada Monetăriei 3
Bucharest, Sector 1 011216 Romania
+ Google Map
Phone:
021 317 96 61
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.