Vernisaj „Somewhere near the fake future”, w/ Adriana Florea Băloiu @ Go Contemporary

Somewhere near the fake future

Vernisaj „Somewhere near the fake future”, w/ Adriana Florea Băloiu @ Go Contemporary

Go Contemporary are placerea sa vă invite la vernisajul expoziției de pictură si instalație a Adrianei Florea Băloiu Somewhere near the fake future”, curatoriată de Ioana Mîțu, ce va avea loc joi, 31 octombrie 2019, ora 18.00 – 21.00 în cadrul The Landmark, Str. Constantin Daniel, Nr. 11, Corp C, Nivel -3, Sector 1, Bucureşti. Expoziția poate fi vizitată între 31 octombrie şi 10 noiembrie 2019. Proiect susținut de The Landmark.

Somewhere near the fake future
Ne plasăm într-un timp necunoscut, în apropierea viitorului, nu chiar in viitor, nu chiar în prezent. Pe o plasă de plutire țesută din amintiri. Trecutul este singura constantă, omniprezent și aproape integrat. Nu vom spune că a crescut sau a evoluat, ci că Adinuța a mers mai departe, până în pragul punctului în care să răspundă la întrebarea ”Ce vrei să te faci când vei fi mare?” cu „Vreau doar să fiu.”
Urmărindu-i traseul, artista a trecut de la săpături arheologice în subconștient, traduse prin expresie pură în expoziția In the subconscious lab, la invocarea copilăriei, ca cea mai frumoasă și totuși conflictuală parte a vieții sale, în lucrările performative din Adinuța and the stuffed bear. A urmat sintetizarea în mediul digital, în expoziții ca Rhinoceritis și Recipes incubator. Trecerea din mediul material în cel digital a însemnat un pas în spate pentru o privire de ansamblu. O trecere de la gestualism la minimalism. Ce s-a pierdut în traducere? Nimic pierdut ci mai degrabă metamorfozat. Cum te manifești când corpul nu-ți mai permite să dansezi? Dansezi prin alții, dansezi în vis, dansezi în continuare.

Somewhere near the fake future înseamnă revenirea Adrianei pe ringul de dans. Revenirea sa pe pânză, la pensule, în „spațiul sacru” al atelierului, într-o nouă încercare de eliberare. Fără opreliști codificate, mediul fizic pulsează. Și odată cu viața renaște haosul. De data aceasta însă artista vrea să dețină controlul. Libertatea mișcărilor se dorește a fi controlată prin linii, puncte, geometrii menite să cartografieze acest haos. O încercare de echilibrare? La fel cum stelele pare că stau pe cer în echilibrul Carului Mare. O iluzie ce ne ghidează de milenii și totuși stelele nu sunt liniare decât văzute de pe Pământ.
Și unde te oprești când desenezi un univers infinit? Adriana spune că niciodată lucrul ei nu are finalitate și totuși acceptă, se supune și se expune.

„Există o dualitate vădită în toate proiectele mele, între observația cu caracter de supunere, resemnare, asupra realității colective, dar și asupra propriilor limitări și vis, iluzie, încercare de evadare, speranța și jocul de dragul jocului, o dualitate, în termeni generali, între afect și intelect, rațiune și simțire, între haos și ordine.” – Ioana Mîțu

 

Adriana Florea Băloiu (n. 1979), filolog şi artist vizual, este licențiată (2014) şi absolventă de master (2016) a Universității Naționale de Arte Bucureşti, secția Pictură. Adriana este fondator şi curator al platformei de artă contemporană Go Art Projects şi al galeriei Go Contemporary şi membru al UAP din 2015. Adriana a fost membru al Comitetului International de Selecție al Bienalei de Artă Contemporană de la Florența din 2017. În anul 2017, a primit premiul “Woman Art Award 2017” cu ocazia expoziției “Woman’s Essence Show”, Paris, acordat de Musa International Art Space. În 2018, Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova i-a acordat premiul “Mihail Grecu” în cadrul expoziției “Saloanele Moldovei 2018”.
Din 2012 până în prezent, Adriana a avut opt expoziții personale, atât în țară, cât și în străinatate, printre care “Recipes Incubator” – ICR Lisabona 2018, “Rhinoceritis” – Galerie Fantom, Berlin 2017, “Jam in shoes” – Seabam Gallery (Kube Musette), 2017, “Another time” – Galeria Simeza, 2016 (Arta la Fereastră), “Adinuța și ursul împăiat” – Go Contemporary (eveniment Bucharest Biennale, 2016) și la Muzeul Brailei, 2015.
Adriana a participat în peste patruzeci de expozitii de grup, printre care:
2019 – „Ibn battuta – a border crossing dream – Living Units”, Museum of Amazigh Culture, Agadir, Maroc
„Aici-acolo, Dialog”, Muzeul National Cotroceni, Bucuresti; „Azulejo: O desafio romeno”, Festivalul „Saberes e Sabores de Outras Gentes“, Redondo Cultural Center, Portugalia; „The Absurd”, Candid Arts Trust, Londra, UK
2018 – „Salonul National de Arta Contemporana (SNAC) – Centenar 2018”, Bucuresti; „Art100 – Together in Europe”, Atelierhaus, Aachen, Germania;
2017 – „We Contemporary 2017”, Spivakovska ART:EGO Culture Center, Kiev
2016 – “Diploma 2016”, Palatul Stirbei, Bucuresti
2015 – „Tendencies in Contemporary Romanian Painting”, Ambasada Romaniei in Germania, Berlin, Germania; „Bienala Internaționale de Artă Contemporană de la Florența X, Art and the Polis”, Florenta, Italia
Adriana locuieste si lucreaza in Bucuresti, Romania.

 

Ioana Mîțu (n. 1983), economist, editor şi curator, este licențiată (2009) a Academiei de Studii Economice, secția Relații Internaționale şi absolventă de master (2016) a Universității Naționale de Arte Bucureşti, secția Istoria Artei.
Între anii 2010- 2016, Ioana a fost editor și editor șef pentru După Afaceri Premium, suplimentul de lifestyle al Ziarului Financiar, editor al revistei Business Magazin și editor Time Out București. În paralel, dezvoltă o serie de proiecte culturale.
Din 2011 până în prezent, Ioana a curatoriat o serie de expoziții personale şi de grup promovând artişti emergenți în colaborare cu galerii de artă şi spații alternative precum Art Yourself Bucureşti, Go Art Projects Bucuresti, Muzeul Țăranului Român, Kube Musette, The Grand (Marriott).
În 2011 inițiază proiectul experimental Perceptio, în care 15 artiști sunt provocați să creeze o lucrare de artă pornind de la același parfum de nișă. Proiectul este lansat în colaborare cu Createur 5 D’Emotions și Iconique Class Studio.
În 2016 lansează RO LAND, printre primele magazine din București dedicate promovării tinerilor designeri români contemporani.
Între 2016 – 2018 face parte din echipa care a lansat și a realizat revista independentă Celsius.
Din 2018 până în prezent, Ioana lucrează la Therme București ca Special Projects Coordinator, realizând revista Time to Therme și coordonând alte proiecte de comunicare ale complexului.

 

 

Leave a reply (we review all comments)