De la Art Nouveau la Art Deco. Artă, modă şi societate (16-19 iulie)

curs art nouveau art deco

Flori sau motive geometrice? Ce preferi? Descoperă două curente artistice care au marcat moda, arhitectura și designul începutului de secol XX, la Școala de Vară De la Art Nouveau la Art Deco. Artă, modă și societate. Istoricul Monica Neațu îți va povesti cum și când au apărut și, mai ales, cum au fost primite de public aceste stiluri. 

Curentele Art nouveau și Art deco condensează toate transformările cunoscute de civilizația europeană și americană într-o epocă în care nu arta și societatea trec printr-o serie de revoluții și drame.

De la reacțiile împotriva academismului, la dorința artiștilor de a surprinde ritmul alert al vieții, de la corpurile feminine eliberate de chinul corsetului, la formele geometrice, ce domină arhitectura și picturile timpului, totul stă sub semnul metamorfozelor estetice, ideatice și sociale. Idealul de frumusețe, aspirațiile și comportamentele se schimbă radical.

La curs te vei bucura de numeroase imagini, documente și fragmente muzicale, ca să înțelegi modul în care societatea de la 1900 a reacționat în fața modernizării. Să îi înțelegi sensibilitățile și extravaganțele și să te bucuri de farmecul ei.

Temele celor patru întâlniri ale cursului despre Art Nouveau și Art Deco sunt:

1. Art Nouveau – doar un curent artistic? Arta în marile capitale europene. Începuturile acestui curent artistic în Anglia victoriană. Experimentele arhitectonice belgiene. Parisul – Belle epoque. Expoziția universală – 1900. Stațiile de metrou și gloria lui Hector Guimard. Gloria afișului (Toulouse-Lautrec, Mucha & co.)

2. Viena lui Gustav Klimt și extravaganțele lui Gaudi. O privire comparativă asupra stilului art nouveau în Europa și SUA. Louis Comfort Tiffany. Trupul feminin se eliberează – geniul lui Paul Poiret.

3. Art Deco și societatea interbelică. Peter Behrens, Walter Gropius, Auguste Perret. Théâtre des Champs-Élysées – stil și spectacole. Trupurile și arta se eliberează. Fascinația baletului rus – Ritualul primăverii. De la Montmartre la Montparnasse . Expoziția de arte decorative din 1925.

4. Viteză, simplitate, funcționalitate și eleganță. O metropolă a viitorului: Chrysler Building, New York. Stilul pachebot. Casa – o mașină de locuit. Le Corbusier și Mallet-Stevens. Moda feminină și masculină. Coco Chanel, Băietana. O pictoriță a elitelor pariziene – Tamara de Lempicka.

Lector: Monica Neațu

Data desfășurării: zilnic, luni-joi, 16 – 19 iulie

Ora întâlniri: 19:00, Număr ateliere: 4

Cost: 240 ron; Cost redus (card fidelitate, studenți, pensionari): 220 ron

Locul desfășurării: C. A. Rosetti 47, etaj 1; București

Înscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii pe  www.victoriei.ro

Leave a reply (we review all comments)