Cum privim lucrurile Triptic-instalație la Atelier 030202

Cum privim lucrurile Triptic-instalaţie la Atelier 030202

Cum privim lucrurile 

Triptic-instalație la Atelier 030202

Ce vedem atunci când ne privim pe noi înșine, în oglindă? Din Austria, Bulgaria şi România, trei puncte de vedere diferite despre „noi” şi „ceilalți” răspund la această întrebare în cele mai neașteptate moduri, în cadrul instalației „Cum privim lucrurile”, care va fi vernisată pe data de 24 ianuarie, la ora 19.00, la Atelier 030202 (str. Sfânta Vineri 11). Evenimentul este organizat de Forumul Cultural Austriac din București în parteneriat cu Atelier 030202, spațiu de artă contemporană, şi Teatrul de Comedie, avându-l drept curator pe Răzvan Ion.

 

Concepută cu ocazia preluării de către Austria a Preşedinției Consiliului UE, expoziţia a fost prezentată în premieră la Bucureşti, pentru o singură seară, în iulie 2018. Fotografie originală a troicii europene a acelui moment (fostul, actualul şi viitorul deținător al preşedinției rotative), instalația a pus față în față lucrări aparținând unor artiști contemporani cu interese şi mijloace de expresie complet diferite – Beate Hecher & Markus Keim (Austria), Ivelina Ivanova (Bulgaria), Cătălin Burcea (România). În urma succesului acestui experiment, Forumul Cultural Austriac propune expoziția publicului larg, în spațiul dinamic al Atelier 030202, cu ocazia primei Președinții europene a României.

 

Artiștii scot în evidență caracteristicile națiunilor cărora le aparțin: Austria (Beate Hecher & Markus Keim – „TerrainVague”) cu perseverența sa de a analiza realitatea, într-un mod tăcut, dar activ, în care procesul și rezultatul devin recognoscibile. România (Cătălin Burcea – „Slightly Soluble in the Air”) contemplând trecutul, pentru a înțelege mai bine cum ar trebui să-și construiască viitorul, ținând cont de diferitele momente ideologice din istoria țării. Bulgaria (Ivelina Ivanova – „Microdistrict”) cu revoluția sa socială la nivel molecular, care își propune să ajungă la fiecare locuitor, precum și să genereze transformarea percepției asupra modului în care ar trebui construite noile căi de cooperare”, explică Răzvan Ion, curatorul expoziției.

 

În acest context, vernisajul instalației are loc pe 24 ianuarie, unul dintre momentele în care, în România, se dezbate ideea de unitate. Uitându-ne la ceea ce suntem astăzi,

realizăm că împreună putem privi spre un viitor mai complex, spre structuri mai lucrative și devenim, totodată, conștienți de faptul că apropierea dintre națiuni nu mai este un țel, ci a devenit realitate. Ne aflăm aici și acum, deci aici și acum ar trebui să valorificăm tot ce avem noi mai bun – unii de la alții și de la noi înșine”, adaugă Răzvan Ion.

 

Beate Hecher & Markus Keim – După studii de sculptură (Beate Hecher), istorie, ştiințe politice şi teatru (Markus Keim), cei doi şi-au urmat fiecare propriul drum profesional până în 2008, anul începerii colaborării lor. Proiectele lor – video, film, instalaţie şi performance – au fost prezentate în peste cincizeci de țări.

Ivelina Ivanova – Absolventă a Academiei Naționale de Artă din Sofia; este interesată de mediile hibride, pe care le explorează în pictură, desen, animație şi video.

Cătălin Burcea – Cofondator şi coordonator de proiecte la ALERT studio (White Code); „observația” şi „contextul proxim” sunt în centrul practicilor sale de creație, pe care le descrie ca „time-specific”.

Răzvan Ion – Teoretician, curator, manager cultural, activist politic, profesor. Împreună cu Eugen Rădescu a fondat PAVILION – journal for politics and culture, co-director al BUCHAREST BIENNALE – bienala internațională de artă contemporană București.

 

Expoziția poate fi vizitată până pe data de 23 februarie, zilnic, între orele 10.00-19.00

 

Realizarea acestei instalații, în versiunea sa originală, a fost posibilă grație sprijinului Raiffeisen Bank

Leave a reply (we review all comments)