Cu trenul la Fortul 1 Chitila

Cu trenul la Fortul 1 Chitila

Cu trenul la Fortul 1 Chitila

Acesta este un tur ghidat pietonal gratuit, la care nu se fac înscrieri. Poate participa oricine este dispus la a merge pe jos în condiții de teren plan, dar fără amenajări (poteci), conform descrierii de mai jos.

Centura de fortificații a capitalei a fost realizată la comanda Regelui Carol I și a presupus o linie principală de rezistenţă cu un perimetru de 72 de kilometri, compusă din 18 forturi dispuse din 4 în 4 kilometri şi 18 baterii intermediare (redute). În luna martie a anului 1893 era finalizat sectorul nordic – Fortul 1 Chitila fiind și primul finalizat – precum şi Fortul 13 aflat la sud. Fortul 1 Chitila este astăzi părăsit, întrucât sistemul de fortificații a fost depășit de tehnologia militară pentru care fusese construit. Este unica lucrare întocmită după planurile inițiale.

Ne vedem duminică, 27 ianuarie, la Gara de Nord, la locomotiva trenului R-9105 cu PLECARE la ora 12:30 (deci vă rog să vă luaţi bilete din timp cu destinaţia Chitila şi să fiţi la tren cu 15 minute înainte de plecare). Locomotiva este numai punctul de întâlnire, apoi fiecare îşi va ocupa locul în tren. Preţul întreg al biletului de Regio de la Bucureşti la Chitila este de 3 de lei (nu se rezervă loc), din care se scad reducerile conform ofertelor CFR. La ora 12:42 sosim la Chitila și plecăm spre fort, care se află la numai 1 kilometru față de gară. Fortul se vizitează în circa 2 ore, urmând să revenim la București cu unul dintre trenurile care pleacă din gara Chitila după ora 16:00 (tot 3 lei biletul).

Pe parcursul traseului voi oferi explicații asupra obiectivelor noastre. La final, pentru cine dorește să rămână la un vin fiert și/sau o ciorbă fierbinte, ne vom retrage într-un loc călduros – surpriză!

Participarea implică achitarea individuală a tarifelor de călătorie cu trenul (conform celor din prezenta descriere). Nu există alte costuri ascunse obligatorii, nici tarife de intrare la obiective. Consumația din localul în care mergem o achită fiecare pe baza notei de plată.

Echipament recomandat: bocanci, lanternă, rucsăcel, mâncare, apă, haine destinate mișcării în aer liber pe timp de iarnă (traseul se organizează pe orice tip de vreme).

Pentru cei interesați de investițiile noastre culturale, voi avea la mine următoarele suveniruri contra cost:
– calendarul de birou Arhiva de Geografie pe anul 2019, cu fotografiile mele, care va reflecta în linii mari destinațiile propuse în anul care abia începe = la prețul de 15 lei;
– volumul Râpa Stăvăroaiei, autor Mihaela Stăvăruș, cuprinde amintiri și legende expuse chiar de gazda noastră din inima Podișului Getic, locatar al unui cătun izolat la limita dintre județele Argeș și Vâlcea = 30 de lei;
– albumul muzical (CD) Crinul Alb, autor Adelina Iancu, muzică folk = 35 de lei.

Vă mulțumesc și vă aștept la turul nostru pietonal!
Andrei Ionel – inițiator proiect Arhiva de Geografie (publicistic, turistic, cultural).

Leave a reply (we review all comments)