feeder.ro events calendarCALENDAR

Avid planner or spontaneous explorer? Whatever your philosophy, this is where your thoughts of spending a quiet day at home come to die. Search by date or popular category to find the perfect event for savouring urban life.

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

BURSA GABRIELA TUDOR 2019

Mon, 4 Feb 2019 ⏐8:00 am - Fri, 15 Mar 2019 ⏐6:00 pm

BURSA GABRIELA TUDOR 2019

BURSA GABRIELA TUDOR 2019

În luna ianuarie 2019 s-au împlinit 10 ani de la dispariția fulgerătoare a Gabrielei Tudor, unul din puținii manageri culturali vizionari din România, personalitate culturală care a avut un rol important în susținerea și dezvoltarea sectorului cultural românesc și a scenei de artă contemporană în perioada 1990-2008.

În memoria ei, Fundația Gabriela Tudor anunță lansarea ediției 2019 a Bursei Gabriela Tudor în management cultural ce va fi acordată în acest an pentru doi tineri manageri, producători sau antreprenori culturali aflați la început de drum. 2019 va marca ultima ediției a bursei, iar în premieră aceasta va fi oferită în 2019 și artiștilor interesați să-și dezvolte competențele în management cultural.

Gabriela Tudor a fost impresar, manager cultural, consultant artistic, producător, expert și coach specializat în dezvoltare organizațională și director al Programului Cultural Elvețian în România. Prin proiectele la care a contribuit sau pe care le-a inițiat a avut a avut un rol esențial în dezvoltarea scenei de artă contemporană după 1990. Printre altele, în colaborare cu Corina Șuteu a participat la construcția primului teatru de proiecte culturale, Theatrum Mundi (actualmente Teatrul Metropolis) și a primului master în management cultural în România, a fost directorului Centrului Inter/Național pentru Dans Contemporan (1997-1999), inițiatoarea programului de rezidențe artistice la nivel național “ArtistNe(s)t” (2005-2015), a programului-pilot Phoenix’05 de dezvoltare culturală rurală și a mărcii de dezvoltare culturală United Experts (2007-2008). Mai multe informații despre activitatea și proiectele Gabrielei Tudor pot fi găsite pe site-ul memorial www.gabrielatudor.ro sau în portretul memorial care urmează la finalul comunicatului de presă.

Bursele Gabriela Tudor 2019 sunt în valoare de 7000 lei fiecare (aprox. 1500 Euro) și vor fi oferite pentru realizarea unor călătorii profesionale în străinătate, plata taxelor pentru participarea la un atelier de management cultural sau a unui program de formare profesională în țară sau în străinătate sau pentru costurile de înființare a unui nou PFA/ SRL/ ONG cu activitate culturală. Selecția bursierilor va fi realizată de către o comisie formată din Aurora Kiraly, Raluca Iacob (bursieră 2011) și Cosmin Manolescu. Data limită de depunere a dosarelor de candidatură este 15 martie 2019, ora 18:00, iar rezultatele selecției vor fi anunțate la începutul lunii aprilie 2019.

Cei interesați să participe la acest program de dezvoltare profesională sunt invitați să completeze și să trimită electronic la adresa de email office@gabrielatudor.ro următoarele documente: formularul de candidatură (disponibil în anunțul bursei la adresa https://dans.ro/bursa-gabriela-tudor-2019/), scrisoare de motivație (maxim 1 pagină A4), o scrisoare de recomandare și un curriculum vitae (maxim 2 pagini A4). Pentru informații suplimentare, cei interesați sunt invitați să trimită un mesaj electronic la adresa office@gabrielatudor.ro, persoană de contact Cosmin Manolescu.

Bursa Gabriela Tudor a fost lansată de Cosmin Manolescu & United Experts în februarie 2009, la puțin timp după dispariția Gabrielei Tudor. În perioada 2009-2012, bursa Gabriela Tudor a fost realizată în parteneriat cu Fundația Rațiu din Marea Britanie, body>data>space, CEC ArtsLink cu sprijinul financiar oferit de Fundația Trust for Mutual Understanding și a constat într-un stagiu de dezvoltare profesională de 4-6 săptămâni la Londra, București și Los Angeles de care au beneficiat Corina Bucea, Raluca Pop, Mihaela Ion, Irina Cios și Ben Pryor. Bursa din 2013 a fost acordată lui Jean-Lorin Sterian pentru organizarea primei ediții a festivalului HomeFest și Ioanei Calen pentru lansarea proiectului Modulab, bursa fiind oferită în parteneriat cu Maria Rus Bojan & Fundația Project Stichting din Amsterdam. În 2014 bursa a fost acordată lui Miki Braniște (director festival Temps d’Images) și coregrafei Catherine Gallaso din New York care au beneficiat de o rezidență la New York, respectiv la București și Cluj-Napoca realizate cu sprijinul financiar al Fundației Trust for Mutual Understanding, în parteneriat cu New York University/ Tisch School for the Arts. În 2015 bursa i-a fost Cristinei Bogdan pentru proiectul ODD Theory, iar în 2016 bursa i-a fost acordată curatorei Livia Pancu de la Iași pentru a participa la o bienala de artă contemporană în Canada. Mai multe informatii despre Bursa Gabriela Tudor și bursierii care au fost sprijiniți în ultimii ani sunt disponible pe blogul https://bursagabrielatudor.wordpress.com.

Începând cu 2020, Bursa Gabriela Tudor se va transforma într-un program de rezidențe europene a cărui ediție-pilot va avea loc în mai 2019 la Bacău în parteneriat cu Centrul de Cultură Georghe Apostu și la Lisabona în luna septembrie în parteneriat cu Asociația Forum Dança.

Bursele Gabriela Tudor 2019 sunt oferite în cadrul programului de dezvoltare profesională #START, parte a Platformei ZonaD, program cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Details

Start:
Mon, 4 Feb 2019 ⏐8:00 am
End:
Fri, 15 Mar 2019 ⏐6:00 pm
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,
https://www.gabrielatudor.ro/

Organizer

Fundația Gabriela Tudor
Phone:
0722 322 366
Email:
cosmin@gabrielatudor.ro
View Organizer Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.