Ateliere de resuscitat scara blocului

Ateliere de resuscitat scara blocului

Ateliere de resuscitat scara blocului

Căutăm 100 de locatari cu inițiativă, ca să schimbăm fața orașului.

Te interesează viața blocului? Gospodărirea sau revitalizarea spaţiilor comune? Trimite-ți administratorul sau președintele la workshop. Sau vino chiar tu! Discutăm despre programe de tip SMURD la scara de bloc.
Hai sa facem acest experiment de reactualizare a spaţiilor de viaţă. Contăm pe sprijinul tău să dai de veste, să mobilizezi vecini sau să vii, să asimilezi şi să transmiţi esenţialul.

De ce e important să vii?
—-
1000 motive şi încă unul.
“Îmi displace casa scărilor, pare din alte timpuri”
“Mi-e jenă să chem prieteni în vizită!”
“Vreau mai mult de la locul în care stau!”
“Simt că îmi afectează starea de spirit.”
“Vorbeşte despre neputinţa noastră ca grup de oameni, ca comunitate!”
“Uneori parcă nu-mi vine să cred că aşa arată locul prin care trecem cu toţii de câteva ori pe zi, arată o lipsă de imaginaţie şi optimism pe care nu o pot asuma.”
“Spaţiul = omul, ce citiţi?”
“Casa ar trebui să înceapă de la prima uşă, casa scării e cum e foyerul la teatru”
“Simt că e un spaţiu al nimănui, şi asta arată cât de reci au ajuns relaţiile între oameni, noi ne gospodărim în cel mai bun caz, strict formal.”
“Arată ca o toaletă, e plină de gresie şi faianţă şi are ecou”
“Scara de bloc este şi ea cartea noastră de vizită”.
Noi lucrăm la Prima Scară proaspătă. Cu o scară nu se schimbă lumea, dar cu o suită de scări se poate ameliora starea unui oraş şi se poate adăuga ceva la bună-dispoziţia fiecărui locatar.

Alţii spun. Noi spunem.
—-
În viziunea arhitecților, scările de bloc sunt spații foarte speciale, însă depinde de noi toți cum le creştem, cum le dezvoltăm. Ele sunt vii şi se comportă asemenea plantelor ce trebuie hrănite. Din păcate, în România, multe scări de bloc sunt uscate.
Carte de vizită a comunităţii, scările de bloc vorbesc despre relaţia dintre persoane, spiritul lor, nivelul de implicare, imaginaţie, conversaţie şi chiar împreună-gospodărire. Spațiul comun este în general mic dar de el se pot bucura mulți oameni. Deci merită să spună ceva.
Un peisaj de blocuri e greu de schimbat. Dar ceea ce ţine de noi, o viaţă nouă pentru micile spaţii dintre stradă și apartament, se face ușor. Aşa că ne-am gândit. Noi cultivăm prima scară, îi rezolvăm problemele, o curăţăm, o gospodărim şi-i mai adăugăm ceva: un suflu. Apoi îţi spunem ce am făcut ca s-o creştem. Tu preiei reţeta, o adaptezi şi-ţi revitalizezi scara proprie.

Despre BLOC. UNBLOCK în puţine cuvinte.
—-
Un grup de arhitecți, designeri și meșteri, a primit o finanțare și a amenajat o scară de bloc. Au văzut rezultatele schimbării, au tras concluziile, iar acum predau ștafeta.
Vă povestim despre prima scară nouă, despre bucuria locatarilor ei și despre cum o scară tipică devine vedetă în cartier.
Un rezumat al proiectului se găseşte la:
http://asociatiadtm.ro/proiecte/bloc-unblock/bloc-unblock-rezumat
Despre ce vorbim? În cadrul workshop-ului, arhitecta Alexandra Mihailciuc şi echipa BLOC.UNBLOCK răspund întrebărilor, arătând şi chestionând propriul proiect. Open source cu concluzii. De ce e important să reamenajăm spațiile comune? Care sunt pașii? Ce intervenții mici aduc schimbări mari? De ce e important să lucrăm cu un arhitect? Ce materiale folosim? Care sunt costurile? Cum abordăm o scară mică, dar una mare? La ce ne uităm când amenajăm spațiul exterior? Care sunt dificultățile proiectului și cum le depășim?

Unde şi când?
—-
Pe 24, 25 sau 26 octombrie, de la ora 19:00, la spațiul comunitar „La Firul Ierbii”, Splaiul Unirii nr. 160, cu intrare din str. Abatorului (la 5 minute de metrou Timpuri Noi sau Mihai Bravu).
Înscrieri la: andrei@asociatiadtm.ro, cu subiectul BLOC. UNBLOCK. Vă rugăm menţionaţi ziua în care vă înscrieţi. Pentru baza de date pe care o creăm, ne-ar fi util dacă aţi lăsa în corpul mesajului numele, vârsta şi profesia.
Intrare liberă în limita locurilor disponibile pe baza înscrierilor.

—-
Ce mai rămâne de făcut? Să schimbăm oraşul, scară cu scară!


Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Ilustrație: Mura

Leave a reply (we review all comments)