Escadrila Cromatică se-ntoarce! Atelier de pictură ”Natura statică”

Escadrila Cromatică se-ntoarce! Atelier de pictură ”Natura statică”

Escadrila Cromatică se-ntoarce! Atelier de pictură ”Natura statică”

Ai talent la pictură, dar n-ai avut ocazia să te ocupi de latura ta artistică? Sau poate folosești deja mare parte din timpul tău liber studiind tutoriale de desen pe youtube și pictând pe masa din bucătărie sau pe balcon în zilele însorite. Hm. Din 3 aprilie, Fundația Calea Victoriei te provoacă să faci primul pas serios în lumea picturii. Înscrie-te în Escadrila Cromatică și vino la Atelierul de pictură: Natura statică – 4 zile, 4 stiluri, coordonat de pictorul Arina Gheorghiță.

Iubită deopotrivă de clasici şi moderni, natura statică se poate aborda în zeci de stiluri diferite şi tehnici pe măsură. Dintre acestea, lectorul a ales patru stiluri, aşa încât la fiecare şedinţă să poți studia temeinic câte unul. Tehnicile folosite vor fi compozite: tempera, pastel, cărbune şi colaj.

Vei pleca de la atelier cu noi și bine structurate cunoștințe de istorie a artei și vei descoperi o mulțime de tehnici folosite de artiștii profesioniști.

Iată cei 4 pași pe care îi veți parcurge împreună:

  1. Natura statică în stil cubist.

Este un gen foarte puternic şi compozit. Au excelat în acest stil Picasso şi Juan Gris care au lăsat o amprentă de o forţă şi de un decorativism greu de egalat. Stilul ca atare este puternic şi bine legat, cu obiecte clar desenate într- o linie care nu ezită (este fie dreaptă, fie curbă). Volumele fiecărui obiect sunt descompuse şi reasamblate după regulile cubismului.

  1. Natura statică în stil fovist.

Fovii au fost o generaţie obraznică din punct de vedere al epocii în care au trăit. Contemporanilor lor li se părea de o urâţenie atroce folosirea culorilor pure. Pentru noi, azi, fovismul e o moştenire minunată, din al cărei optimism ne înfruptăm după placul inimii. La această temă obiectele vor fi alese în funcţie de stilul dezinhibat al fovilor: stofe cu imprimeu pestriţ, obiecte îndrăzneţ colorate şi chiar sfidătoare în formă.

  1. Natura statică în stil minimalist rafinat.

După ce ai epuizat tema cubistă, îți vei odihni retina cu o experienţă în sens contrar. Ceva fin, aproape monocrom sau monocord, o natură statică cu foarte puţine obiecte şi acelea având un contrast extrem de mic între ele. Pentru curioşi, Morandi a fost şi este reprezentantul de vârf al minimalismului rafinat.

  1. Natura statică cu stil expresionist.

Intri pe teritoriul temperamentelor vulcanice şi chiar sumbre. Cu cât eşti mai bântuit şi mai ciudat, cu atât mai bine. Pictura germană a excelat în genul expresionist pentru care există o vocaţie naţională. Natura statică va urmări crearea unei tensiuni între obiecte. E liber la deformări şi la distanţarea de realitate. Dacă îți place întunecat, acum e momentul tău. Experienţa expresionistă e minunată pentru că sondează adâncurile pe care sufletul nu le recunoaşte imediat.

Recapitulăm? Atelierul de pictură Natura statică începe din 3 aprilie, ora 19.00, are 4 întâlniri și se desfășoară în seri de marți, la Fundația Calea Victoriei – str. C. A. Rosetti 47, et. 1, București. Taxa de participare este de 360 de lei, toate materialele sunt incluse în cost. Înscrieri se fac pe adresa contact@victoriei.ro sau de pe site: www.victoriei.ro

Deasemenea, dacă te înscrii înaintea datei de 2 aprilie, poți profita de promoția EARLY BIRD și beneficia de o reducere de preț pentru unul sau mai multe dintre cursurile Fundației Calea Victoria.

imagine: pictură de Arina Gheorghiță

Leave a reply (we review all comments)