ARTISTS TALK

  • by

Discuțiile echipelor artistice cu spectatorii ocupă un loc important în festivaluri, turnee, în spațiul public în general. Se întâmplă să fim fie spectatori, fie personaje în astfel de situații. De obicei, ”artist’s talk” au rolul de a conecta discursul artistic cu publicul căruia i se adresează. În ultimii doi ani am asistat la situații interesante, în care contextul social și politic și-a pus amprenta într-un mod foarte puternic asupra felului în care discursul artistic a fost livrat și receptat. De la ”canibalizarea refugiaților” la discursuri conservatoare, chiar ultranaționaliste avem de a face cu artiști care propun în spațiul public diferite tipuri de discurs.

Un artist este un formator de opinie și are responsabilitate.Într-o lume din ce în ce mai puțin dispusă la dialog, cu ce instrumente artistice operăm?
Folosind convenția artist’s talk (discuții ale artiștilor cu publicul) am încercat să aducem împreună poziționări diferite: situații în care etica, deși clamată la nivel discursiv, e lăsată în plan secund, uneori din rea voință, alteori pur și simplu din ignoranță, din neglijență sau din vanitate, precum și cazuri în care etica nici măcar nu intră în discuție pentru adepții artei pentru artă.

Cele 6 scene ale spectacolului sunt inspirate fie din discuții cu publicul la care am asistat în ultimii doi ani în țară și în străinătate, fie din interviuri, însă, deși asemănările cu persoane reale nu sunt întâmplătoare, identificarea unui anume artist cu un anume discurs nu este miza acestei ficțiuni. Ceea ce ne-a interesat a fost să înțelegem, noi înșine parte din acest sistem, felul în care (i)responsabilitatea artistului transpare din discursul despre propriul demers și despre lumea în care trăiește.

„Artists Talk te face să zâmbeşti, vine cu râs-plâns, scrâşneşte din dinţi şi ironizează poveştile din lumea artiştilor. Ridică semne de întrebare. Pune subiecte pe tapet sau nu le rosteşte, te îndrumă să le descoperi singur”. Ziarul Metropolis, 2 mai 2017

În februarie 2017, a reprezentat România la Festivalul de Teatru de la Liège, în martie a primit nominalizarea UNITER pentru ”Cel mai bun spectacol al anului”, iar în iulie a intrat în selecția oficială FNT- așa arată portofoliul Artists Talk, un spectacol de teatru contemporan care poartă semnătura Gianinei Cărbunariu.

În echipa Artists Talk, formată din artişti din România pre­cum şi din artişti care activează în străinătate, fac parte: scenografa germană Dorothee Curioactorul Bogdan Zamfir, care şi‑a început cariera în Belgia şi Franţa, actriţa Teatrului Odeon, Ruxandra Marin, Ilinca Manolache, câştigătoare a unui premiu UNITER în 2016 şi acto­rul Teatrului Nottara, Gabriel Răuţă, actorul de film şi teatru Alexandru Potocean, scenograful Mihai Păcurar, cunoscut pentru folosirea teh­nicilor multimedia în creaţiile sale scenografice, şi interpretul şi com­pozitorul Bobo Burlăcianu, cu care Gianina Cărbunariu a lucrat la alte şase spectacole.

„Fiecare actor din distribuție are un farmec aparte, pe care știe în acest context cât și cum să îl dozeze, astfel încât să desprindă fiecare subtext al spectacolului și să îl ofere spectatorilor. E joc curat, e comedie, e ironie amară în interpretările lor, grijă pentru ce va fi în plan cultural și gând despre cât de departe poate ajunge arta.” Yorick.ro, 28 martie 2017.

Spectacolul se joacă în limba engleză, în limba română și în limba franceză. Pentru toate scenele există supratitrare în română și în engleză.

ARTISTS TALK a fost nominalizat de către juriul UNITER la premiul pentru Cel mai bun spectacol al anului. Juriul de nominalizare a fost format din criticii de teatru Alice Georgescu, Monica Andronescu și Mircea Morariu.

GALA PREMIILOR UNITER este unul dintre cele mai importante programe ale Uniunii Teatrale din România – UNITER, initiat si coordonat de Ion Caramitru. Gala se desfășoară anual, începând din 1991, acordând distincțiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic încheiat. Decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecție. Dintre aceste nominalizări, un alt juriu decide, în seara Galei, prin vot secret, câștigătorul fiecărui premiu.

ARTISTS TALK de Gianina Cărbunariu a reprezentat România la Festivalul de la Liège

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului de Teatru de la Liège s-a desfășurat în perioada 27 ianuarie – 18 februarie 2017 și a reunit spectacole din Bolivia, Chile, Portugalia, Liban, România, Franța, Belgia, Polonia, Italia și SUA. Evenimentul se dorește o poartă deschisă către lume, un spațiu al interogării, o zonă a descoperirilor.

„Credem că teatrul poate vorbi lumii, că o poate reinventa, că poate redefini granițe, schimba opinii, reflecta marile întrebări ale timpului în care trăim,” declară Jean-Louis Colinet, directorul acestei ediții a prestigiosului festival.

Artistul selecționat pentru a reprezenta România este Gianina Cărbunariu, care a prezentat pe 5 și 6 februarie, la Liège, cel mai recent spectacol al său: „ARTISTS TALK”, o producție a ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și a Asociației Piese Refractare.

un spectacol de Gianina Cărbunariu

Cu: Ruxandra Maniu, Ilinca Manolache, Alexandru Potocean, Gabriel Răuță, Bogdan Zamfir

Scenografia: Dorothee Curio

Video: Mihai Păcurar

Muzica: Bobo Burlăcianu

Durata: 1 oră 45 minute

Producător: ARCUB

Co-producător: Asociația Piese Refractare

Cu sprijinul: Institutului Goethe, Ambasadei Franței la București și a Institutului Francez

 

Biletele sunt puse în vânzare la casa de bilete ARCUB, în rețeaua agențiilor Eurolines și TUI TRAVEL CENTER, BiletFan – stația de metrou Unirii 1, Librăria Mihai Eminescu, punctul de vânzare bilet.ro de la Palatul Copiilor, Teatrul Elisabeta și online pe www.arcub.ro/bilete-onlinewww.bilet.ro.

Leave a reply (we review all comments)