CALENDAR

Avid planner or spontaneous explorer? Whatever your philosophy, this is where your thoughts of spending a quiet day at home come to die. Search by date or popular category to find the perfect event for savouring urban life.

« All Events

  • This event has passed.

Arta de a ne pune întrebări – atelier filosofic cu Oscar Brenifier

Fri, 2 Mar 2018 ⏐11:00 am - Sun, 4 Mar 2018 ⏐10:00 pm

Oscar Brenifier vine pentru prima dată în București pe 2-4 martie 2018 la invitația Asociației Pentru Teatru și Carte PETEC. Celebrul filosof francez va ține ateliere în care învățăm “să mergem dincolo de simpla discuție de opinii pentru a accesa un nivel mult mai reflexiv și a deveni conștienți de natura discursului nostru.”

Institutul Francez va găzdui două ateliere dedicate publicului larg, respectiv francofonilor și un atelier pentru copii. Deasemenea, Oscar Brenifier și-a manifestat dorința de a lucra cu studenți și profesori într-un seminar intensiv de practică filosofică, de-a lungul celor trei zile.

Asemeni unui Socrate modern, Oscar Brenifier călătorește peste tot în lume provocând gândirea oricui, de la mic la mare, prin arta de a pune întrebări și faimosul îndemn socratic „cunoaște-te pe tine însuți și vei cunoaște lumea”.

Gândirea lucidă, clară și riguroasă nu este un dat, ci este cultivată și făcută posibilă de un sistem de predispoziții mentale și existențiale – ceea ce Brenifier numește atitudini – care includ capacitatea de a lua distanță față de propriul punct de vedere, capacitatea de a privi cu suspiciune la orice idee, indiferent de cine ar fi expusă ea, curajul gândirii manifestat prin disponibilitatea de a duce o idee la consecințele sale ultime, autonomia intelectuală.” – Alexandru Cosmescu, filosof.

Ce este un atelier filosofic?

Toți avem opiniile noastre, convingerile noastre, pe care ne place să le repetăm, fără să ne dăm seama că le suntem prizonieri. A filosofa înseamnă a ne examina mai atent afirmațiile, a le examina critic. Într-un atelier filosofic învățăm să producem și să înțelegem idei, să le aprofundăm prin argumentare și analiză, sa le problematizăm prin întrebări și obiecții, să le clarificăm elaborând și identificând concepte. Nu este vorba despre a ne schimba opiniile sau a verifica cunoștințele dobândite, ci despre a ne pune în aplicare capacitatea de a gândi, despre a examina erorile și limitele gândirii și de a lucra asupra acesteia pentru o dezvolta în mod conștient și profund.” – Oscar Brenifier.

O viață care nu este examinată nu merită să fie trăită.” (Platon).

Mai multe informații: www.brenifier.com

Eveniment susținut de Institutul Francez în parteneriat cu Facultatea de Filosofie a Universității din București.

 

Details

Start:
Fri, 2 Mar 2018 ⏐11:00 am
End:
Sun, 4 Mar 2018 ⏐10:00 pm
Event Categories:
Bucharest, social, workshop
Event Tags:
atelier, cerefrea, dialog, filosofie, institutul francez, petec, seminar

Organizer

PETEC
View Organizer Website

Venue

Institutul Francez
Bd. Dacia, nr. 77
Bucharest, Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.