One World Romania la MNAC | Arta care mișcă lumea

One World Romania la MNAC | Arta care mișcă lumea

 

Sâmbătă, 17 martie 2018, festivalul One World Romania dedică o zi întreagă artei activiste la MNAC, cu poezie, filme, dezbateri și un concert Ada Milea în încheierea serii.

Intrarea se face exclusiv pe baza biletului de intrare în muzeu, care permite și vizitarea tuturor expozițiilor și care se achiziționează de la casieria MNAC.

PROGRAM:
12:00 – Poezie / feminism / acțiune – în cafeneaua MNAC – cu Svetlana Cârstean, Elena Vlădăreanu și Cosmina Moroșan

13:00 – Poeta (89’) – proiecție urmată de o discuție între Svetlana Cârstean, Elena Vlădăreanu, Cosmina Moroșan
O femeie în negru pășește pe o scenă în urma mai multor bărbați în alb. Bărbații au fețele vizibile, femeia e acoperită de burka. În sală, spectatorii de sexe diferite sunt așezați în zone clar delimitate. Suntem la Poetul milionar, un mega talent show cu un public de peste 70 de milioane de telespectatori în țările arabe. Femeia e Hissa Hillal, poetă de 40 de ani, din neam de beduini, mamă a patru copii. Folosește pseudonimul Ramia, pentru a nu-și pune familia în pericol. Ca să poată participa la concurs a avut nevoie de acordul soțului. Ce face o poetă pe o scenă într-o lume atât de neprielnică femeilor? Bombardează cu metafore tabuurile acelei lumi. Curajul, fermitatea și forța ei morală fac obiectul unui documentar alert și spectaculos care afirmă dreptul femeilor de a scrie poezie și de a pune în discuție prejudecățile lumii în care trăiesc.

15:30 – Pavlenski – om și voință (99’) – proiecție urmată de o discuție între Iulia Popovici și Vava Ștefănescu
Film nerecomandat minorilor.
E aproape imposibil să reziști aurei senzaționaliste care însoțește biografia artistică a unui personaj precum Piotr Pavlenski, devenit celebru pentru intensitatea performance-urilor politice, de la coaserea buzelor la țintuirea în cuie a organelor genitale pe caldarâmul Pieței Roșii. Regizoarea Irene Langemann trece dincolo de epiderma acțiunilor excentrice ale lui Pavlenski, schițând portretul grav al unui artist prins într-o încleștare decisivă cu un stat represiv, pentru care fiecare acțiune e un statement politic robust, iar granița dintre artă și viața privată e imperceptibilă. Chiar dacă radicalitatea acțiunilor mai recente ale artistului auto-exilat în Franța l-a transformat într-un personaj controversat, gesturile sale gândite ca parte a unui dialog constant cu puterea rămân o lecție de curaj și libertate interioară. Corpul lui gol, învăluit în sârmă ghimpată, vorbește despre puterea fragilității asumate a individului decis să nu cedeze în confruntarea cu sistemul.

18:00 – Când Dumnezeu doarme (88’) – proiecție urmată de o discuție între Maria Balabaș și Till Schauder
Cum arată viața unui artist asupra căruia atârnă o fatwa? Nu întâmplător, muzicianului iranian Shahin Najafi i s-a spus „Rushdie al rap-ului” – ambii au fost puși în situația de a învăța să trăiască cu amenințarea cotidiană a unui decret-condamnare emis de clericii islamici ca reacție la activitatea lor presupus blasfematoare. Filmat într-un stil verité alert, pe fundalul unor evenimente majore precum atacul de la Bataclan și impactul acestuia asupra statutului refugiaților în Europa, filmul lui Schauder surprinde zbuciumul cotidian al unui artist politic care trebuie să aleagă între dorința de a-și exprima deschis poziția cu privire la aspecte critice ale culturii islamice și responsabilitățile asociate unor relații personale sensibile. Punctat de momente de criză, filmul e un comentariu emoționant pe marginea paradoxalei singurătăți a contestatarului de cursă lungă.

20:30 – Am o mică problemă (44’) + Cântecele angajate ale lui Colette Magny (32’) – proiecție urmată de o discuție între Ada Milea și Yves-Maria Mahe
Am o mică problemă (film nerecomandat minorilor). În lumea în care trăim noi, nudul uman e omniprezent, de la arta clasică la pornografie la reclamele hiper-sexualizate. Pe cealaltă parte a planetei, însă, în China, imaginile cu nuduri sunt interzise. Ren Hang, un tânăr fotograf, poet și artist care încearcă să-și găsească liberatatea și vocea artistică se lovește de acest tabu și plătește prețul propriei sănătăți mentale într-un film cu o energie vizuală contagioasă și, finalmente, optimistă.

Cântecele angajate ale lui Colette Magny. Franța nu duce lipsă de muzicieni angajați politic ca Georges Brassens sau Jean Ferrat, dar și printre aceia Colette Magny este o apariție unică. O figură impozantă și intransigentă, plină de o energie activistă, cu o voce răsunătoare, plină de încredere stângistă galică, Colette Magny a avut o carieră neobișnuit de lungă din anii ’60 până în anii ’90, trecând de la jazz la anti-poezie la blues într-o fervoare creativă care nu ar fi fost posibilă în zone mai tradiționale ale show business-ului.

22:30 – 24:00 – Concert Ada Milea – în cafeneaua MNAC.

Toate filmele fac parte din secțiunea Arta care mișcă lumea.

Leave a reply (we review all comments)