Adevărata fericire e o sinceră iubire

Adevărata fericire e o sinceră iubire

“Adevărata fericire e o sinceră iubire”
– Expoziție de păretare dedicată oprimaților –

curator: Eugen Rădescu
artist: Andreea Chirică
Apollo 111, în foaier, ora 18.oo – 20.oo

3 octombrie – 8 octombrie, 2018

În bucătăriile de la țară, pe vremuri, era atârnat un păretar pe perete din bucătărie. Era lucrat chiar de gospodina casei, cu acul pe pânză. Desenul era însoțit întotdeauna de un mesaj cu rimă. De cele mai multe ori, mesajul era unul de iubire, legat de relația dintre femeie și bărbat și de dinamica domestică a “familiei tradiționale”. Un obiect vetust, rămas în amintirile câtorva care au avut bunici la țară. Un simbol al unei paideumi uitate, ce se cerea descoperită prin înlocuirea omului-iubit, plecat cu munca, cu obiectul-iubit, cât persoana lipsea. La fel cum și cutumele naționalismului intolerant le credeam rămase undeva în vremurile și în casele în care erau atârnate păretare. Numai că zilele astea ele au fost șterse de praf și readuse în “benza” conștiinței, iar “familia tradițională” este folosită în contextul unui discurs al urii și al intoleranței față de minoritățile sexuale și față de tot ce nu este acceptat de cutumele anacronice.

Această expozitie este un manifest prin care ne exprimăm refuzul de a accepta folosirea “tradiției românești” ca fundal pentru o întreagă producție încărcată de fanatism, homofobie, xenofobie, rasim și orice intoleranță și care este pe cale de a fi instituționalizată. Suntem împotriva referendumului din 6-7 octombrie și suntem pentru tradiții care se hrănesc din acceptare și care hrănesc acceptare. Suntem pentru redefinirea conceptului de “familie tradițională” și pentru crearea unor obiceiuri mai generoase, mai incluzive, mai adaptate la realitate. Pentru că realitatea nu este cea pe care o citim în broșurile instigatoare la dogmatism și violență, este cea pe care o vedem în jurul nostru și în care oamenii iși aleg partenerii cu inima și nu pe considerente doctrinare.
În acest context, păretarul redevine un obiect-simbol, al bucurie, al toleranței, al iubirii. Readucem un obiect al “designului” vieții tradiționale într-un context actual, repunem păretarele pe drumul acceptării.

Profitul realizat din vânzări va fi donat asociației Mozaiq.

Mulțumiri: Bogdan DumitracheIoan Maxim

Leave a reply (we review all comments)