Explorări artistice ale spațiului public

Lansare proiect Explorari artistice ale spațiului public

Ce?

Proiectul Explorări artistice ale spațiului public produce o serie de 5 ateliere de artă urbană, 5 tururi ghidate, 1 apel deschis, 1 intervenție artistică coprodusă de 2 artiști din domenii diferite (artă vizuală și muzică) și 1 expoziție, toate cu acces gratuit, care au ca scop promovarea cunoașterii și a explorării prin artă a spațiilor publice din cartierele din București.

Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro

Seria de activități care alcătuiesc proiectul „Explorări artistice ale spațiului public” conduc, etapizat, la o înțelegere orizontală a capacității artei de a umaniza spațiul public. Produsele culturale ale proiectului investighează rolul artei în viața cotidiană și capacitatea acesteia de a crea sentimente de apartenență culturală și de a stimula imaginația privitorilor, contribuind la regenerarea urbană.

În cadrul proiectului cultural Explorări artistice ale spațiului public, fotografii și exploratorii urbani sunt invitați participe la un apel deschis pentru fotografie menit să releve lucrări artistice remarcabile din spațiul public. Obiectivul apelului este identificarea a trei fotografii remarcabile ale unor noi lucrări de artă urbană. Apelul deschis acordă 3 premii și expune fotografiile selectate în cadrul expoziției multidisciplinare din luna Octombrie 2022.

Formular de înscriere în apelul de fotografie Explorări artistice ale spațiului public

De ce?

  • pentru a contribui la reaproprierea spațiului public ca spațiu cultural comun, facilitând regenerarea urbană prin educație culturală informală, artă comunitară, dialog și coparticipare;
  • pentru că există deja o serie interesantă de inițiative culturale și intervenții artistice independente care sporesc calitatea spațiului public în București, pe care programul le indexează, arhivează și cartografiază ca trasee culturale și le transformă în experiențe în cadrul atelierelor, tururilor ghidate, apelului deschis și expoziției.

Unde?

În spațiul public din cartierele din București, activând publicuri noi și zone cu potențial din punct de vedere cultural, social și istoric. Deopotrivă online, prin intermediul apelului deschis și live performance-ului din cadrul vernisajului expoziției, transmis în direct, și campaniei de promovare a rolului educației și regenerării urbane prin artă.

Cine?

Save or Cancel, prin revista online feeder.ro, alături de artiștii vizuali Serebe, SANDi, John Dot S, Octav Avramescu, CoonOne și muzicienii Tulbure, Vlad Arapasu, cu suportul partenerilor, în beneficiul comunităților de artiști, cititori, exploratori urbani și locuitori ai cartierelor din București.

Parteneri: Biblioteca Metropolitană BucureștiLenteIgloo, ZeppelinThe InstituteIQadsRevista AtelierulTeen PressRevista GolanLa pas prin Brașov, Modernism.ro, Litera9

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

Activități

5 ateliere creative

Serebe, SANDi, John Dot S, Octav Avramescu și alți artiști invitați produc cinci ateliere creative, găzduite de Biblioteca Metropolitană București și Lente București.

5 tururi ghidate

Descoperă arta urbană din București și poveștile unora dintre lucrările pe care le apreciezi sau pe care încă nu le cunoști.

1 apel deschis

Apelul deschis invită fotografi de artă urbană și artiști să contribuie cu cele mai interesante fotografiii care ilustrează lucrări recente. Apelul deschis acordă 3 premii.

1 intervenție artistică multidisciplinară

Realizată de doi artiști din domenii diferite, noua intervenție artistică, realizată în parteneriat cu Galeria neagră, contribuie la regenerarea urbană a unei zone degradate, cu potențial cultural interesant. Lucrarea multidisciplinară este compusă din pictura murală creată de AEUL și compoziția audio creată de Dan Andrei.

1 performance multidisciplinar (live stream)

Vernisajul expoziției aduce împreună doi artiști din domenii diferite – CoonOne, artă vizuală și Vlad Arapasu, muzică, care co-produc un performance live, transmis în direct online.

1 expoziție

Expoziția prezintă concluziile proiectului, inclusiv fotografiile premiate în cadrul apelului deschis și lucrări originale din colecția Save or Cancel.

Știri și articole

Load More

Calendarul proiectului Explorări artistice ale spațiului public

  • 1 Septembrie – 1 Octombrie / Perioadă de înscrieri în apelul deschis pentru fotografie de artă urbană (online)
  • 10 Septembrie 2022 / Tur ghidat al artei urbane din spații publice din București
  • 11 Septembrie 2022 / Atelier creativ cu tema „arta urbană”, București
  • 17 Septembrie 2022 / Tur ghidat al artei urbane din spații publice din București
  • 24 Septembrie 2022 / Atelier creativ cu tema „arta urbană”, București
  • 24-30 Septembrie 2022 / Intervenție artistică multidisciplinară, în co-producție: artă vizuală și muzică, București
  • 1 Octombrie 2022 / Tur ghidat al artei urbane din spații publice din București
  • 8 Octombrie 2022 / Atelier creativ cu tema „arta urbană”, București
  • 11 Octombrie / Anunț rezultate / apel deschis pentru fotografie de artă urbană
  • 15 Octombrie 2022 / Tur ghidat al artei urbane din spații publice din București
  • 20 – 30 Octombrie 2022 / Vernisaj expoziție performance multidisciplinar muzică electronică și live painting, transmis în direct online
  • 20 – 30 Octombrie 2022 / Expoziție multidisciplinară, București
  • 22 Octombrie 2022 / Atelier creativ cu tema „arta urbană”, București
  • 22 Octombrie 2022 / Tur ghidat al artei urbane din spații publice din București
  • 29 Octombrie 2022 / Atelier creativ cu tema „arta urbană”

Toate activitățile și produsele proiectului cultural Explorări artistice ale spațiului public sunt gratuite.

Parteneri

Logo Biblioteca Metropolitană București
Lente logo
logo revista atelierul
la pas prin brașov logo