Post-Digital Intersections

Marginal.ro - Post-Digital Intersections

Dezvoltat la nexul dintre artă, știință, tehnologie și societate, Post-Digital Intersections este un proiect de mentorat și mediere culturală, care oferă sprijin de cercetare și producție artistică pentru 12 tineri practicieni din România selectați prin apel deschis, care colaborează pe parcursul programului atât între ei, cât și cu artiști și curatori internaționali – Annick Bureaud (FR), Ruth Anderwald + Leonhard Grond (AT), Claudia Schnugg (AT), Dasha Ilina (FR/RU), Jan Świerkowski (PT/PL), Andrei Tudose și Sabina Suru (RO). Firul roșu al programului tatonează idei și practici post-digitale, într-o căutare de demistificare a digitalului și de găsire a unor noi metodologii colaborative transdisciplinare.

Post-Digital Intersections s-a lansat cu Intersecting Realities, expoziție de grup desfășurată la Palatul Ștefania, în cadrul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii . Expoziția a prezintat 6 artiști internaționali – 4 artiști invitați (Marco Barotti – DE/IT, Kasia Molga – UK/PL, Antoni Rayzhekov – AU/BG  și Theresa Schubert – DE) și 2 artiști inivtați dintre mentori (Anderwald + Grond – AU și Sabina Suru – RO). Expoziția a avut rolul de a deschide un dialog extins de sharing practices orientate înspre cercetare artistică, abordând teme legate de mediu, ecologie și impactul tehnologiei asupra vieții umane și non-umane în societatea contemporană. 

În continuarea acestui eveniment, circuitul mentoral se dezvoltă atât online, cât și offline, oferind un cadru de lucru pentru practicieni atât din domeniul artelor vizuale, cât și al științelor umaniste, culminând cu o expoziție care va prezinta cercetările și proiectele dezvoltate de participanți și mentori în cadrul programului, alături de sesiuni de mediere culturală și evenimente satelit dedicate unui dialog transparent și activ cu publicul extins al orașului Timișoara.

Participanți la programul mentoral:
Timișoara (UVT – FAD): Anca Sișu, Alexandra Costea, Andreea Ioniță, Sorin Valea, Ioana Batha, Dorian Bolca
București (CESI): Alexandra Buiga, Andra Mădălina Merfu, Eliza Pătrașcu, Iulia Kycyku, Mihai Milea, Miruna Barcan

Proiectul este dezvoltat în parteneriat cu Ars Electronica Export și die Angewandte – University of Applied Arts Vienna (AT), Universitatea de Vest Timișoara – Facultatea de Arte și DesignCESI – Centrul de Excelență în Studiul ImaginiiForumul Cultural Austriac București și Simultan (RO), Leonardo/OLATS și NØ School (FR), Instytut B61 (PT/PL).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *