ORIGINI de Cristiana Bucureci, celebrează Ziua Universală a Iei

  • by
ORIGINI de Cristiana Bucureci, celebrează Ziua Universală a Iei. artwork by Cristiana Bucureci

Sambătă, 24 iunie, de Ziua Universală a Iei, artista de colaje Cristiana Bucureci a lansat expoziția ORIGINI, în Mansarda Evrika din București (Str. Negustori 1). Vernisajul l-a avut ca invitat special pe BĂLAȘA, ce a oferit un moment de percuție la handpan.

Expoziția ORIGINI continuă revivalul de care s-a bucurat “La Blouse Roumaine” în ultimii 10 de ani, printr-o perspectivă nouă, suprarealistă, la intersecția dintre folcloric – pitoresc și urban contemporan. Lucrările Cristianei Bucureci depășesc limitele a ceea ce considerăm “tradițional” cu decupaje de fotografii și elemente geometrice juxtapuse pentru a transmite o urgență culturală aici și acum. Prin procesul specific colajului de deconstrucție și reconstrucție vom asista la o nouă estetică, capabilă să inoveze prin contradicții și, în același timp, să le juxtapună. Colajul este un mediu artistic cu adevărat contemporan, fragmentat, hipnotic și suprarealist, pare a fi tehnica perfectă pentru a simboliza complexitatea care ne înconjoară.

Seria de colaje digitale ce recontextualizează “cămașă cu altiță” a fost începută de artistă în februarie 2023, când a participat cu o expoziție restrânsă în Nicosia, la invitația Ambasadei României în Cipriu și ICR Romania. Evenimentul a marcat recunoașterea IEi ca parte a patrimoniului cultural imaterial UNESCO, începând cu 1 decembrie 2022. Succesul de care s-a bucurat artista în Cipru a dat naștere expoziției ORIGINI.

Invitatul special la vernisaj, BĂLAȘA, este un explorator prin sunet, compozitor de muzică la HandPan, multipercuționist care face terapie prin muzică. După albumul de debut Natural Groove BALAȘA pregătește discul pe vinil Hearts Symphony. https://www.facebook.com/balasapercussion/

Expoziția este organizată cu sprijinul Școlii Evrika și Editurii Arthur.

Cristiana Bucureci a debutat în arta colajului în 2015. A avut expoziții colective și individuale în Cipru, Israel și în România la București (de patru ori în cadrul Romanian Design Week), la Timișoara, Cluj și Iași. Colajele Cristianei sunt într-o dimensiune retro futuristă, fiind realizate prin tehnica mixtă de colaje digitale și analog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *