Şcoală de vară: Filosofia Romantismului (23-27 iulie)

filosofia romantismului

Știi ce-mi place mie la serile de vară? Îmi oferă timp să mă gândesc la lucruri. Uite, cum ar fi cuvântul „romantism”. Știu că ai învățat la școală de ți s-au strepezit dinții tot felul de definiții, date și clișee despre subiectul ăsta. Ce-ar fi să afli care-i treaba, de fapt, cu filosofia romantică și tot curentul artistic pe care l-a generat?

Ai ocazia săptămâna viitoare: 23-27 iulie, să mergi la Fundația Calea Victoriei, la Şcoala de vară: Filosofia Romantismului, un curs în cinci întâlniri, ce se petrece seara, de la 19.00, într-o casă cochetă din centrul orașului. Îți povestește și-ți explică ce vrei să știi despre filosofia romantică Mario Barangea.

Uite despre ce veți vorbi la curs:

1. Anul 1789 – Revoluţia Franceză a contestat monarhia. Dar nu numai reprezentanţii ei şi-au găsit atunci sfârşitul. Ci, cu ei, o întreagă lume s-a scufundat în valurile istoriei. Iluminismul şi-a găsit drumul spre lume, iradiind din emblemele Raţiunii luminile cunoaşterii şi proaspăt recuceritei autonomii a individului.

2. Spirit – Natură – Istorie – Filosofia romantismului a izbucnit şi ca reacţie împotriva alienării prin violenţă. Individul a rămas autonom, dar primatul Raţiunii a fost tăgăduit. O nouă interpretare a mitului lui Faust.

3. C. G. Carus – teoretizarea subconştientului. În 1846, Carus scoate de sub tipar cartea sa – ”Psyche”. Cea de a treia întâlnire este dedicată în întregime acestei cărţi aflată la răscrucea dintre psihologie ca mitologie a sufletului şi psihologie ca ştiinţă a vieţii interioare.

4. Imaginaţia şi Raţiunea – Ce ar însemna o radiografie a cunoaşterii umane în Epoca Romantică? Ar fi o încercare de a pătrunde cu o privire ascuţită în desişul simbolic ce desparte cele două structuri ale sufletului romantic: visarea şi gândirea.

5. Enigma lui Hölderlin – Filosofia ca poezie în scrierile lui Friedrich Hölderlin.

Ne vedem la fundație, dacă vrei să vii. Adresa este str. C. A. Rosetti 47, etajul 1 – e aproape de Parcul Icoanei. Dar nu uita, mai înainte, să faci înscrierea pe site: www.victoriei.ro și să-ți rezervi un loc.

Leave a reply (we review all comments)