Start şantier restaurare Conacul Neamțu-Olt

Conacul Neamtu_exterior_ProPatrimonio

Start şantier restaurare Conacul Neamțu-Olt

Începe şantierul de conservare și reabilitarea a conacului Neamțu din Olari,
comuna Pârşcoveni, judeţul Olt.

Exemplu reprezentativ pentru arhitectura civilă din Oltenia, Conacul Neamţu din Olari are acum
o configuraţie arhitecturală ce datează din 1920-1935, concepută de arhitectul Constantin Iotzu,
urmaș al lui Ion Mincu, şi reprezentant de seamă al stilului neoromânesc în arhitectură (forma
regională a stilului internaţional Art Nouveau). Intervențiile arhitectului s-au desfăşurat în jurul
unui corp central – o volumetrie caracteristică construcţiilor cunoscute sub numele de culă
(reşedinţă sau conac fortificat specific zonei din sudul Carpaţilor), adăugându-se elemente de
tip foişor (volume specifice arhitecturii vernaculare cu influenţe din arhitectura tradiţională
religioasă).

Fundaţia Pro Patrimonio porneşte prima etapă pentru conservarea și reabilitarea ansamblului conacului Neamțu din Olari, judeţul Olt, dupa ce a asigurat conservarea în regim de urgenţă. Reparația șarpantei și reașezarea olanelor de învelitore pentru a putea opri infiltrațiile de apă și a stagna degradarea sunt intervenţiile care pornesc  în luna mai 2018. Conacul Neamţu este monument istoric înscris pe Lista Monumentelor Istorice din 2010 la poziţia 590 – LMI 2010-OT- II-m- B-08966.

 

Toate intervenţiile sunt susţinute integral de finanţări private şi voluntriat. Se va lucra cu meșteri dulgheri pricepuți în dulgherie tradițională, iar detaliile de îmbinare și pentru jgheaburi vor respecta originalul la fel ca şi olanele care vor fi înlocuite. Doi tineri dulgheri francezi specializaţi în dulgheria tradiţională, Julien Cholat şi Julie Pion, vor participa la lucrări şi vor face schimb de experienţă cu lucrătorii români pe toată durata şantierului.

În perioada 4 – 9 iulie 2017 s-a desfăşurat un prim atelier internaţional de restaurare a mozaicului roman de la etajul conacului iar mai multe ateliere gratuite pentru copiii din comunitatea locala sunt organizate bi-anual. Pe 21 septembrie 2017 curtea conacului a găzduit un concert Sonoro Conac, “SOS Conacul Neamţul” la care peste 45 de oficialităţi locale şi din împrejurimi au putut descoperi frumuseţea muzicii clasice ca o continuitate peste timp cu Elena Cornetti cea care organiza în curtea conacului din Olari serate muzicale şi acte de caritate şi a avut iniţiativa înfiinţării şcolii de muzică din Craiova.

În continuarea atelierelor de restaurare mozaic pornite în 2017, în perioada 16 – 22 iulie 2018 vom porni cel de al doilea atelier internaţional de restaurare la Olari, de data aceasta dedicat tehnicilor pentru tencuielile tradiţionale la pereţii interiori şi exterior ocazie cu care invităm orice doritor să participe la o vacanță educativă unică. Gândit după modelul occidental al vacanţelor de lucru şi la Olari sunt prevăzute excursii în zonă, astfel încât participanţii să poată înţelege spiritul locului, gastronomia locală, patrimoniul imaterial. Cazarea se poate face 2 camere (3 paturi) în conac sau campare în curtea conacului. În conac este amenajată o baie pentru toți participanții iar masa va fi servită de toți participanții în vilă şi este inclusă în preţ.
Costul participării la atelierul de tencuieli tradiţionale este de 750 lei sau 900 lei (campare sau cazare în camere). Înscrieri la: propatrimonio.romania@gmail.com

Printre proiectele derulate cu ajutorul voluntarilor se numără salvarea celor 60 de biserici de lemn, incluse în 2014 de organizaţia Europa Nostra pe lista „7 most endangered heritage sites in Europe”. Cu sprijinul Europa Nostra și al World Monuments Fund, Pro Patrimonio a demarat intervenţii de urgenţă pentru bisericile de lemn din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei (judeţele Gorj, Vâlcea, Sibiu și  Hunedoara), cele mai multe fiind bisericuțe de cimitir, deseori abandonate, majoritatea clasate monument istoric şi aflate în stare gravă de degradare structurală (chiar precolaps) și artistică.

Ca valoare universală pentru indivizi, comunităţi şi societate, patrimoniul cultural îl regăsim în toate aspectele vieţii de zi cu zi: meşteşuguri, peisaj natural, literatură, artă, obiecte, poveşti, gastronomie, film etc. Este ceea Fundaţia Pro Patrimonio susţine consecvent în toate activităţile desfăşurate: patrimoniul este responsabilitatea fiecărui cetăţean şi constituie un element formator al identităţii sale.

Leave a reply (we review all comments)