Idei și oportunități de îmbogățire a culturii generale

Idei și oportunități de îmbogățire a culturii generale

Idei și oportunități de îmbogățire a culturii generale 

 

Cultura generală a unei persoane se definește ca fiind totalitatea cunoștințelor pe care le posedă o persoană din diferite domenii, precum: artă, literatură, matematică, tehnologie și științe, economie și politică. La ce ne folosește această cultură? În primul rând, de la banalul fiert al unui ou până la inestimabila valoare a culturii financiare, care ne învață totul de la un împrumut rapid și ce riscuri implică acesta, până la idei realiste de îmbogățire. Oportunitățile din prezent pentru formarea unei culturi generale de bază sunt nelimitate deoarece accesul la informație este acum mai ușor prin intermediul internetului. Iată așadar cele mai interesante locuri unde îți poți completa sau testa cunoștințele.

 

Site-ul 1cartepesaptamana.ro promovează lectura constantă și prezintă aventura cititorului de-a lungul a patru ani, în care, spune el, a citit o carte pe săptămână. Pe locul 1 în topul său se află cartea lui David McRainey, You are not so smart, iar citatul prezentat cu siguranță te va face curios: „Suntem mai ușor de influențat și de manipulat decât credem.” Multe din aceste cărți fac parte din categoria Dezvoltare personală, și alese cu grijă, te vor ajuta să vezi lucrurile într-o nouă perspectivă.

 

Pe adevărul.ro vei găsi un articol fabulos intitulat „50 de cărţi care trebuie citite pentru a te putea considera cult. Care sunt lucrările de bază pentru dezvoltarea imaginaţiei.” Psihologul Daniel David, la solicitarea unei edituri a întocmit o listă cu cărțile de top pe care el însuși le-a citit și pe care le recomandă mai departe. Autorul articolului împarte aceste cărți în 5 categorii: de bază pentru copilărie, fundamentale pentru îmbogățirea imaginaţiei, utile pentru formarea personalităţii, potrivite pentru dezvoltarea intelectuală și culturală și cărți pentru a deveni mai înţelepți. Printre titluri se află opere clasice precum Maitreyi, Frații Karamazov sau 1984.

 

Pe lângă cărți, pe care le poți lectura fie în format tradițional pe hârie, fie în format electronic, sunt site-urile, adevărate comori de informații. Unul dintre acestea este Open culture, care conține o bogăție de cursuri gratuite, cărți audio, filme și multe alte materiale educaționale pentru copii, manuale, lecții de limbi străine, totul gratuit.

 

Și în România există câteva site-uri cu informații foarte bune, pe categorii diverse. Unul din acestea este geografilia.blogspot.ro, unde vei găsi topuri diverse, știri, hărți, jocuri, materiale pentru bac, și binevenitele materiale didactice. Un site asemănător cu interfață plăcută este profudegeogra.eu, unde de asemenea poți găsi resurse didactice, jocuri și materiale interactive.

 

Pentru câteva activități distractive sunt recomandate site-urile sau aplicațiile de pe telefon cu teste de cultură generală. Site-ul thinksmart.ro conține nu mai puțin de 600 de teste, jocuri, și bineînțeles concursuri.

 

Nu în ultimul rând aș recomanda lecturarea unor site-uri cu sfaturi și trucuri pentru gestionarea finanțelor personale, unde vei învăța cum să te adaptezi la schimbările economice, cum să faci față unei crize financiare, cum să economisești și să investești pentru viitorul tău, ce este credit rapid ifn, ce mentalități au oamenii bogați și ce riscuri trebuie să-ți asumi ca să reușești în viață.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)