TRANS.FORT 2.0 @ Biserica Fortificata Apold, 18 Mai 2024

TRANS.FORT 2.0 / Biserica Fortificata Apold, 18 mai 2024

În data de 18 mai 2024 se deschid porțile fortăreței Apold pentru TRANS.FORT 2.0, pentru evenimentul Noctambuli la Castel, cu ocazia Nopții Muzeelor, când porțile cetății rămân deschise până după apusul soarelui. Pregătiți-vă pentru o seară plină de activități, multiple expoziții în premieră, tururi ghidate la lumina lumânărilor și un concert ambiental. Va fi o călătorie sonoră și vizuală, o călătorie de descoperire—un voiaj în timp în care ecourile trecutului converg cu vibrația prezentului, rezonând în conștiința colectivă a tuturor celor care vor trece pragul fortaretei pentru a fi Noctambuli la Castel.

Program vernisaj 18 Mai 2024
Deschidere porti 17:00 – 23:30

19:00 SAHIL (concert live) – contrabas, violoncel
– O călătorie prin geografia sonoră a lumii țărilor calde

21:00 , 22:00 – tururi ghidate lumina lumânărilor (Română, Engleză, Germană)

SACRISTIE // Ioana Ardelean / Anti Body // Interventie temporara
Universul material al omenirii a fost definit încă de la origini prin artă și realizat prin meșteșug. Ioana Ardelean aduce mestesugul în zona de expresie contemporană printr-un demers atât conceptual cât și formal, încât să continue să exprime și să genereze spiritul timpului.

Prezentare proiectelor permanente accesibile in perioada 18 Mai – 15 Septembrie 2024

În spatele imenselor ziduri fortificate ale cetății medievale din Apold încintele medievale vă așteaptă o galerie offspace pentru artiști contemporani, o expoziție de cercetare pentru istoria locală, documentând atât patrimoniul material, cât și cel imaterial, un loc dedicat meșteșugurilor locale și un spațiu pentru dialog și proiecte de conștientizare ecologică. Toate fiind îmbinate în mod organic pentru a servi nevoilor societății contemporane de interacțiune socială și culturală și de intrare în contact cu noi idei. TRANS.FORT 2.0 este noua ediție a inițiativei de conversie și reutilizare adaptivă a unei fortărețe medievale din Transilvania, inițiată în 2023 și coordonată de membrii Asociației CasApold.

TURNUL ALB / Rezonanta TRANS.spatiala / Galerie offspace / spatiu arta contemporana

Expozitia Rezonanata TRANS.spatiala in Turnul Alb, in care Radu Razvan Augustin si Ana Stefania Andronic Buzu îi provoacă pe privitori să-și reevalueze percepțiile asupra spațiului și timpului, invitându-i să asiste la puterea transformatoare a expresiei artistice în locuri neașteptate. Prin reclădirea unui spațiu medieval pentru discursul contemporan, Buzu și Augustin redefinesc limitele posibilităților artistice, demonstrând că arta nu este legată de constrângerile istoriei, ci mai degrabă îmbogățită de dialogul dintre trecut și prezent.

CASA PAZNICULUI / [IN-tâlnire/din grădina la război] /

Într-o lume dominată de materiale sintetice, noi țesem o poveste despre fibre naturale. Expozitia prezinta mici secrete ale procesului complex de transformare a acestora în țesături sustenabile, onorand trecutul, sărbătorind prezentul și deschizand calea către un potential viitor luminos.

Interiorul Bisericii / hiSTORY

Proiectul hiSTORY, conceput ca un atelier de cercetare a istoriei locale și prezentare a poveștilor bisericii fortificate

Turnul Ovazului / INTRANSILVA

INTRANSILVA o expoziție senzorială, adaptată familiilor cu copii, expoziție de conștientizare a mediului înconjurător desfășurată în toate cele 3 etaje ale turnului.

Expozițiile vor fi accesibile publicului în orarul de funcționare afișat pe contul de Google al Asociației CasApold si pe paginile de facebook până în data de 15 septembrie 2024

Proiect organizat de Asociația CasApold, organizație non-profit cu sediul în satul Apold, județul Mureș, dedicată protejării și promovării patrimoniului cultural al zonei. Prin activități de cercetare, documentare, conservare și restaurare, asociația își propune să păstreze identitatea istorică și arhitecturală a zonei și să o facă accesibilă publicului.

Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură

Partneri : Asociatia Soxen, Hosman Durabil, Primaria Apold, Noaptea Muzeelor
Cu sprijinul Casei Trappold

Leave a reply (we review all comments)