Instalația ZiMMT 3D Sound Lab devine platforma unor spectacole susținute de IQOS în cadrul festivalului NOVA

  • by
Instalația ZiMMT 3D Sound Lab devine platforma unor spectacole susținute de IQOS în cadrul festivalului NOVA

ZiMMT 3D Sound Lab este o instalație de sunet inovatoare, rezultat al centrului ZiMMT din Leipzig, unul dintre cele mai prolifice centre din lume care studiază experiențele artistice create cu ajutorul sunetului. Cele peste douăzeci de difuzoare din care este alcătuită instalația sunt conectate și poziționate astfel încât ele reușesc să ofere senzația de cuprindere a întregului spațiu în care aceasta este amplasată, precum și a celor prezenți. Rezultatul este acela de a oferi spațialitate sunetului și de a genera, în final, o experiență de-a dreptul unică.

Ajutată de scenografia potrivită, instalația ZiMMT 3D Sound Lab depășește domeniul sunetului și devine un context propice pentru organizarea unor spectacole în care sunetul capătă corporalitate. Prin modul în care este construită și formatele cu care operează, instalația ZiMMT 3D Sound Lab reprezintă o provocare pentru artiștii români care nu au lucrat până acum cu acest sistem de sunet, fie că sunt specialiști din domeniu, fie că sunt artiști care activează în artele performative și în care rolul sunetului este foarte important.

Astfel, până în 8 decembrie, de la ora 20:00, la Platforma Wolff (strada Constantin Istrati nr. 1), mai mulți artiști români și străini vor porni de la contextul creat de instalația de sunet ZiMMT și vor dezvolta în jurul ei o serie de spectacole de dans, concerte și experiențe inedite. Judith State și Radu Dumitriu, Alexandros Raptis și Andrei Cozlac, Bogdan Moroșanu (Rockabella), Felix Deufel și Nikhil Nagaraj sunt artiștii care vor performa la Platforma Wolff.

ZiMMT este o galerie, un spațiu de producție multimedia, o sală de concerte, un laborator de cercetare și o rețea de artiști și profesioniști care susțin inovația. Centrul oferă o platformă deosebită pentru diverse aplicații artistice și experimente creative. Este una dintre puținele instituții culturale dotate cu un sistem audio 3D inovator format din peste douăzeci de difuzoare. Acesta permite dezvoltarea și prezentarea unor concerte care cuprind întregul spațiu, expoziții și spectacole diferite.

De-a lungul timpului, membrii echipei conduse de Felix Deufel, fondatorul centrului ZiMMT și sound artist, au experimentat cu sunetul spațial în camere întunecate, prin eliminarea stimulului vizual complet, fapt care a condus la rezultate artistice fascinante. În lucrările lor, aceștia explorează influența sunetului și a muzicii asupra emoțiilor și imaginilor, puterea narativă și de amintire a sunetului și impactul său enorm asupra percepției spațiului.

Pentru a amplifica efectul instalației de sunet, dar și experiența oferită membrilor comunității și publicului larg, organizatorii au invitat și artiștii români Alexandros Raptis și Andrei Cozlac să monteze în același spațiu instalația de lumini reactive la sunet – WONDER.

Scopul acestui demers este acela de a aduce împreună două proiecte inovatoare și de a le pune la dispoziția unor artiști care le vor testa în prezența publicului, atât prin mijloace din registrul sunetului și al luminilor, cât și din pespectiva utilizării lor ca parte dintr-o scenografie specială. În fiecare dintre cele patru spectacole, indiferent de maniera de comunicare a idelor artistice abordate, temele principale vizează apropierea dintre noi, momentele împreună, intimitatea cu propria persoană și cu cei din jurul nostru.

Instalația ZiMMT 3D Sound Lab devine platforma unor spectacole susținute de IQOS în cadrul festivalului NOVA

WONDER – Alexandros Raptis și Andrei Cozlac

Cei doi artiști au deschis seria evenimentelor de la Platforma Wolff, în care au prezentat instalația de lumini WONDER, amplasată în interiorul celei de sunet 3D. Alexandros Raptis, artist pasionat de regia de teatru, light design și compoziția muzicală, și Andrei Cozlac, un artist video experimental, au creat instalația WONDER, în care lumina și sunetul interacționează pentru a crea instanțe spațiu-timp prin care invită participanții să se lase purtați de imaginație și să ofere o viziune personală și un fir narativ experienței de la Platforma Wolff. Călătoria vizuală a fost însoțită de muzica special creată pentru acest spectacol, care a pus în valoare ambele instalații.

Instalația ZiMMT 3D Sound Lab devine platforma unor spectacole susținute de IQOS în cadrul festivalului NOVA

JUDITH STATE ȘI RADU DUMITRIU – un spectacol care invită la autocunoaștere

Un duo excepțional, bine cunoscut pe scena artistică românească, Judith State și Radu Dumitriu vor colabora din nou, în 6 decembrie, de data aceasta în cadrul unui spectacol care îmbogățește prin dans și muzică scenografia creată de cele două instalații – ZiMMT 3D Sound Lab și WONDER.

Inspirați de arhitectura și estetica spațiului, de interacțiunea reciprocă, dar și de întâlnirea cu publicul și energia acestuia, cei doi performeri vor compune în timp real partituri muzicale, coregrafice și vocale pornind de la subiectele care stau la baza cercetării lor din ultimii patru ani: memoria, trecerea timpului și felul în care amintirile și formele pe care acestea le capătă în timp ne marchează în mod implacabil prezentul.

Instalația ZiMMT 3D Sound Lab devine platforma unor spectacole susținute de IQOS în cadrul festivalului NOVA

BOGDAN MOROȘANU – ROCKABELLA – INvulnerabili – mixat tridimensional

Un album deja anunțat și așteptat de fanii trupei – INvulnerabili – va avea lansarea oficială în 9 decembrie, la București. Cei care, însă, vor să asculte în format tridimensional piese de pe acest album, care cuprinde zece piese scrise în perioada pandemiei, o pot face în 7 decembrie, de la ora 20:00, la Platforma Wolff.

Bogdan Moroșanu, unul dintre membrii trupei și un artist cu peste 15 ani de exepriență în industria muzicală, va explora sistemul 3D al instalației de sunet ZiMMT 3D Sound Lab și va adapta live la formatul multi-channel câteva piese de pe album.

Instalația ZiMMT 3D Sound Lab devine platforma unor spectacole susținute de IQOS în cadrul festivalului NOVA

FELIX DEUFEL & NIKHIL NAGARAJ – If we vanish – In search of natural silence

Felix Deufel, fondatorul centrului ZiMMT și sound artist, care a creat instalația de sunet 3D, prezintă, în seara de 8 decembrie, la Platforma Wolff, un proiect special dezvoltat împreună cu colegul său, Nikhil Nagaraj, sound artist. If we vanish – In search of natural silence este un proiect inițiat în primăvara acestui an, prin care cei doi ingineri de sunet și echipele lor și-au propus să utilizeze pasiunea lor pentru sunet și echipamentele sofisticate pe care le au la îndemână pentru a captura moștenirea sonoră a unora dintre cele mai importante zone sălbatice din lume.

La granița dintre design, tehnologie, știință și filosofie,  acest demers, care a durat 40 de zile, a avut ca scop înregistrarea sonoră a acestor zone sălbatice, înainte de a dispărea sau de a fi iremediabil afectate de prezența umană. În ultima seară a evenimentelor de la Platforma Wolff, Felix Deufel și Nikhil Nagaraj vor prezenta o parte dintre rezultatele proiectului, care cuprinde peste 434 de ore de sunete înregistrate în format 3D.  

Astfel, în universul creat de cele două instalații, publicul va putea păși într-unele dintre ultimele locuri sălbatice din lume, se va putea cufunda în pădurile tropicale din sudul și nord-estul Indiei sau în peisajul montan arid din Himalaya și va explora trei tipuri diferite de sunet: biofonie – produs de factori non-umani, geofonie – sunet natural non-biologic și antropofonie – zgomot generat de om. 

Instalația ZiMMT 3D Sound Lab devine platforma unor spectacole susținute de IQOS în cadrul festivalului NOVA

FELIX DEUFEL – Spatial audio workshop

În plus, între 6 și 8 decembrie, în intervalul orar 14:00-16:00, cei care vor să afle mai multe despre construcțiile audio tridimensionale pot lua parte la workshop-ul susținut, în același spațiu, de Felix Deufel, inițiator al centrului creativ ZiMMT.

Accesul la workshop-urile și performance-urile organizate de NOVA în parteneriat cu IQOS este permis  doar persoanelor cu vârsta peste 18 ani și se realizează prin achiziționarea unui bilet de pe platforma Eventbook

IQOS nu este lipsit de riscuri. Eliberează nicotină, care provoacă dependență. IQOS este destinat adulților care altfel ar continua să fumeze sau să folosească produse cu nicotină.

Material susținut de IQOS.

Leave a reply (we review all comments)