Istoria unei zile / The Story of a day – Camera 30, Atelierele Malmaison // Open Doors III

3-fed1b08d

Silvia Trăistaru – Istoria unei zile, 2019-2020 

Proiectul a început în 2019, în timpul unei ample călătorii prin Germania, însă a continuat să crească și s-a extins și la deplasările cotidiene prin București, Viena sau în alte locuri din țară. Istoria unei zile este un proiect de largă amploare, însumând peste 100 de lucrări de desen și este in continuă dezvoltare (sculpturi experimentale).

„Adresa mea de email este asigurată de Google și am acces la toate aplicațiile companiei. Google Maps Timeline (GMT) înregistrează zilnic harta traseelor, zonelor, a timpului petrecut în mers dar și cu mijloace de transport (masină, autobuz, metrou, tren, avion etc.), păstrând în contul meu personal atat poziția cât și coordonatele  la care am fost, chiar și atunci când nu folosesc Google Maps și nu am activată locația. GMT îmi permite să modific sau să șterg toate intrările din istoricul hărților. Cronologia este privată, doar eu pot avea acces la itinerariile pe care le-am avut zilnic, în decursul anilor.

În anul 2019, pentru o perioadă de 2 luni, m-am folosit de hărțile oferite de GMT pentru a crea un set de lucrări.  Am făcut desenele ca o formă de protest întrucât Google înregistrase în aplicația lor atât de multe date despre drumurile mele. Am fost contrariată de faptul că mă simțeam monitorizată dar am hotărât să folosesc baza de date pe care Google o avea despre locurile unde am fost. Ulterior, după ce am descoperit că pot dezactiva acest serviciu, am decis să îl păstrez datorită utilității ca mecanism mnemonic. Drumurile s-au înregistrat pe GMT prin hărți personale care au forme sofisticate. Concluzia acestui exercițiu a rezultat într-o serie de desene abstracte, complexe, elaborate, suprapuse, întrepătrunse.

În ceea ce mă privește, Google Maps Timeline, prin hărțile personale, are un rol important în procesul de arhivare și păstrare a amintirilor legate de locuri și acționează pe principiul conservării memoriei și istoriei personale recente activate la situații reale cotidiene.” 

– Silvia Trăistaru

Lucrarea Istoria unei zile, 1.5 x 10 m, ulei si creion colorat pe hârtie, 2020, expusă în atelierul artistei – Camera 30 de la etajul 2 din cadrul Atelierelor Malmaison – pentru evenimentul Open Doors III, prezintă un jurnal zilnic, abstract, cu drumurile și locațiile pe care artista le-a făcut când a vizitat orașele Viena, Munchen, dar și zile obișnuite din București. Lucrarea a fost realizată pe suprafețe de câte 2 metri, apoi rulată și niciodată vizualizată în întregimea ei până la momentul instalării pe pereții atelierului, în noiembrie 2022, special pentru evenimentul mai sus menționat.

În decembrie 2021, un corpus de lucrări a fost expus într-un solo show la Muzeul National al Hărților și Cărții Vechi, curatoare Ioana Marinescu. Începând cu 2020, o parte dintre lucrări au fost prezente  într-o serie de expoziții de grup: PANDEMIC LOOP DISORDER, curatoare: Magdalena Pelmuș, asistentă curatoare: Lina Țărmure, Camera K’ARTE, Târgu Mureș; PANDEMIC LOOP DISORDER, curatoare: Magdalena Pelmuș, asistentă curătoare: Lina Țărmure, Diptych ArtSpace, București; Perspectiva series, OKNA Espaco Cultural, Porto, Portugalia; Behind The Times, organizator: Solo Show, curatoriată de Abby Lloyd și AlyssaDavis Gallery, New York; Social Isolation, Rattha Gallery, Santiago, Chile, Pandemic Art, (expoziție și catalog), TehnoArte, Timișoara.

1 thought on “Istoria unei zile / The Story of a day – Camera 30, Atelierele Malmaison // Open Doors III”

Leave a reply (we review all comments)