Aeul și Dan Andrei – Explorări artistice ale spațiului public

Aeul (mural) și Dan Andrei (compoziție audio) - Explorări artistice ale spațiului public

Co-producție Aeul (mural) și Dan Andrei (compoziție audio) în cadrul proiectului Explorări artistice ale spațiului public

În cadrul proiectului cultural “Explorări artistice ale spațiului public“, produs de Save or Cancel și co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022, spațiul public din București primește o nouă intervenție multidisciplinară, creată de doi artiști care activează în domenii diferite – artă vizuală și muzică electronică.

Dan Andrei - soundtrack for a mural painted by Aeul in Bucharest

Pe strada Mircea Vulcănescu, la numărul 20, exploratorii urbani și pasionații de artă murală pot experimenta intervenția o nouă lucrare artistică realizată în coproducție de AEUL (pictură murală) și Dan Andrei (compoziție audio).

Intervenția artistică multidisciplinară este rezultatul colaborării dintre echipa proiectului “Explorări artistice ale spațiului public” și Galeria Neagră, și vizează regenerarea urbană prin artă a unei zone degradate, cu un potențial cultural interesant. 

În perioada 24 – 30 Septembrie, Aeul a pictat în fiecare zi până când a definitivat această lucrare amplă. Prin utilizarea unor culori foarte aprinse, în contrast cu tonuri pământii și elemente recognoscibile, precum personajul său omni-prezent, Aeul a reușit să transforme un gard degradat de pe strada Vulcănescu într-o pictură murală, în care mulți dintre locuitorii cartierului și trecători se regăsesc și cu care rezonează. Multe dintre persoanele care treceau prin zonă se opreau să facă poze sau să vorbească cu artistul.

Prin ilustrarea unor elemente care fac trimitere la desenele rupestre, Aeul atrage atenția asupra faptului că oamenii au simțit nevoia de a se exprima prin artă și de a fi înconjurați reprezentări ale acesteia, încă din cele mai vechi timpuri. Concomitent, lucrarea prezintă evoluția stilului său de desen, de la forme primitive la propriile personaje.

Dan Andrei este un DJ și producător român, care locuiește și lucrează în București. Și-a început cariera muzicală în urmă cu mai bine de 14 ani, însă aceasta este încă învăluită în mister. Dan Andrei este invitat în mod constant să mixeze la unele dintre cele mai prestigioase petreceri și festivaluri din întreaga lume. Producțiile sale muzicale au un sunet special și acea particularitate pentru care îți place să revii să le asculți, motiv pentru care sunt îndrăgite de un public larg atât pe plan local, cât și internațional.

Fragmentul audio compus de Dan Andrei, în cadrul proiectului “Explorări artistice ale spațiului public”, dezvăluie un peisaj sonor imersiv care se potrivește perfect cu o plimbăre pe străzile Bucureștiului. Intitulată “Madrepora“, piesa prezintă o serie influențe trip-hop, IDM și breakbeat. Masterizarea piesei a fost realizată de Vlad Caia, în studioul Amphia.

Proiectul cultural “Explorări artistice ale spațiului public“, te invită să experimentezi gratuit tururi ghidate, care sunt concepute în jurul unor opere de artă remarcabile, localizate în spațiile publice din București, ateliere creative cu artiști remarcabili și o expoziție multidisciplinară.

Tururile ghidate Explorări artistice ale spațiului public au loc în București. Află programul tururilor și rezervă locul tău aici: https://www.feeder.ro/2022/09/06/tururi-street-art-easp. În plus, proiectul invită persoanele pasionate de artă urbană să participe la cinci ateliere cu artiști activi și apreciați precum SerebeSANDiJohn Dot SOctav Avramescu. Vezi programul atelierelor și completează formularul de înscriere aici: https://www.feeder.ro/2022/09/05/ateliere-easp

Proiectul „Explorări artistice ale spațiului public” a demarat prin lansarea apelul deschis pentru fotografie de artă urbană, la care te poți înscrie accesând acest link: https://www.feeder.ro/2022/08/31/apel-deschis-fotografii-arta-urbana-easp (data limită 7 Octombrie 2022, ora 23:59)

Explorări artistice ale spațiului public” este un proiect cultural creat de Save or Cancel care produce o serie de 5 ateliere de artă urbană, 5 tururi ghidate, 1 apel deschis, 1 intervenție artistică coprodusă de 2 artiști din domenii diferite (artă vizuală și muzică) și 1 expoziție, toate cu acces gratuit, care au ca scop promovarea cunoașterii și a explorării prin artă a spațiilor publice din cartierele din București. 

Activitățile care alcătuiesc proiectul „Explorări artistice ale spațiului public” conduc, etapizat, la o înțelegere orizontală a capacității artei de a umaniza spațiul public. Produsele culturale ale proiectului investighează rolul artei în viața cotidiană și capacitatea acesteia de a crea sentimente de apartenență culturală și de a stimula imaginația privitorilor, contribuind la regenerarea urbană. Citește mai mult despre proiect aici: www.feeder.ro/easp

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro

Parteneri: Biblioteca Metropolitană BucureștiLenteIgloo, ZeppelinThe InstituteIQadsRevista AtelierulTeen PressRevista GolanLa pas prin Brașov, Modernism.ro, Litera9, Book Hub, Agenția de Carte, Propagarta

Despre Save or Cancel
Din 2009, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.

Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte culturale și editoriale.

Leave a reply (we review all comments)