12 designeri români de bijuterie de la Romanian Jewelry Week 3.0

Cea de-a treia ediție Romanian Jewelry Week, organizată de Assamblage, va avea loc în perioada 5 – 9 octombrie 2022 la Biblioteca Națională a României și în alte cinci locații conexe din București. Am ales 12 designeri români din cei peste 190 care vor expune mii de bijuterii la Biblioteca Națională a României.

Andreia Gabriela Popescu/ România

După o perioadă lungă de incertitudine, nesiguranță, frică și disperare, culorile ne pot ajuta să găsim bucuria vieții noastre. Ne pot ajuta să găsim lumina de la capătul tunelului.

Colecția Spectrum pe care o voi prezenta la ROJW conține piese unice realizate manual in Aur roz de 14K si Argint 925 cu pietre precum Diamante albe, Granat, Citrin, Topaz, Ametist, prin tehnici precum construcție, turnarea, tintuirea pietrelor si tehnici de prelucrare a rasinii. Sunt mici sculpturi în care piatra poziționată în palmă își transformă purtătorul într-un receptor dar și un transmițător al culorii vindecătoare.

UTOPIC - Mona Vulpoiu 9

Colecția „9” este un prevestitor al unui proces de tranziție, de transformare, un ghid care dă cu înțelepciune, inimă și curaj, aducând răspunsuri din Cerurile înalte și transmițându-le umanității. Este o manifestare a unei forme eterne care nu poate fi găsită în acest Univers, o lege fundamentală ghidată de metamorfoză, de schimbare.

Tot ceea ce vedem este o fantomă a ceea ce a venit înaintea lui, iar neputința noastră de a imortaliza ceea ce este temporar nu face decât să ne invite să fim mai deschiși către natura în continuă schimbare a tuturor lucrurilor.

Marie Jianu Memories Collection 

Lost in time Ring |Innocence Cuff |Innocence Ring |Reflections Earrings |Reflections Cuff

Un dor de copilărie | Un dor de bunici | Un dor de fluxuri | Un dor pentru dealuri și livezi înfloritoare | Un dor după foșnetul și murmurul arborilor |Un dor după parfumul înflorit răspândit prin incandescența verii | Un dor după mirosul pământului impregnat de ploaia de vară | Un dor după amurgul din câmpurile luminate mângâiate de briză.

Contemporia No man is an island  

Nici un om nu este o insulă scria poetul John Donne în 1624 și sensul rezonează perfect în contextul ultimilor ani: război, pandemie, conflicte rasiale și etnice, migrație, criză ecologică. Nimeni nu este autosuficient; toată lumea se bazează pe ceilalți. Acum suntem interconectați, poate mai mult ca niciodată, acțiunile fiecăruia pot afecta cu ușurință oamenii din întreaga lume.

Tripticul este o metaforă vizuală a idiomului lui John Donne, o lucrare mixtă care combină bijuterii și colajul creat în colaborare cu artistul vizual Teo Vasilescu.

Alexandru Oancea Maternity

Maternitatea este o stare de grație, mă înclin în fața ei. Există un fel de intimitate caldă care poate îmi lipsește… Maternitatea este unul dintre puținele lucruri pe care bărbații nu le pot cumpăra. Sunt atât de gelos! Și îi dedic cu respect această colecție.

Lucica Rus

Am creat un concept care combină ramuri, în stare naturală, cu forme simple care se contopesc într-un strigăt de întoarcere la puritatea naturii. Privită separat, fiecare lucrare realizează o comuniune cu purtătorul ei. Natura ne îmbracă, ne hrănește, ne oferă spațiu și ne face frumoși

Mihaela Ciocâlteu Simplicity

Am fost plăcut surprinsă de o întrebare, sub forma unui compliment sincer și ocazional venit de la o anumită persoană. Dar de fapt am fost mai surprinsă de răspunsul meu imediat, brusc, tăios, necugetat, cumva automat, care a fost „Sunt îndrăgostită!” Sunt cu adevărat îndrăgostită, de soțul meu, de copiii mei, de câinele meu, sunt îndrăgostită de ceea ce fac! Mi-am dat seama, încă o dată, că, deși par câteva lucruri obișnuite, ele sunt, în mod paradoxal, multe. Și că nu avem nevoie de multe pentru a fi fericiți, ci doar de lucruri simple, simple în puritatea lor.

Așa a apărut această colecție, mai ales ca un amestec de sentimente. Sentimente care mă ghidează și mă direcționează către o explorare mai largă a metalului, experimentând și observând. Este cu adevărat un tribut iubirii!

Lore Mateiuc Force of fragility

O picătură de apă, un firicel de lumină, un pic de pământ sunt uneori suficiente pentru ca o sămânță să înflorească chiar și în cele mai dure medii. Frumusețea unei plante mici care crește dintr-o crăpătură a unui perete, fragilă, dar puternică, este un fel de speranță că natura va învinge setea de profit și câștig a omului având în vedere că planeta noastră se sufocă. Cu veri arzătoare și o încălzire globală accelerată și iminentă, ne apropiem periculos de schimbări ireversibile în viața noastră. Încă mai există speranță în puterea naturii de a găsi întotdeauna o cale și putem ajuta fiind din ce în ce mai conștienți de felul în care trăim și de impactul pe care îl avem asupra planetei noastre.

Maria Dima Broken Tradition. City Glass.

Colecția a început anul trecut și a fost inspirată din tradiție și simboluri vechi. Am văzut pentru prima dată semnele din cărțile lui Virgil Vasilescu despre simbolurile civilizațiilor trecute din regiunea noastră, transmise de-a lungul generațiilor în diferite expresii: tricotat, cusut, ceramică, prelucrarea lemnului etc. O inspirație suplimentară a venit din vizita Muzeului Astra din Sibiu, unde atât de multe dintre semnele din carte mi-au fost dezvăluite și au devenit simboluri. Am înțeles brusc că toate aceste semne vechi nu erau doar artă, erau ceva care trăia și încă trăiește în interiorul nostru și explică modul în care ne raportăm la Dumnezeu/Univers. Pe măsură ce le urmărești în continuare, începi să auzi cântece vechi, simți dragostea mâinilor care au făcut artefactul, ca pe un portal către un loc protejat.

După aceea a venit sticla… sticla orașului, toate bucățile mici de sticlă sparte care – de exemplu – rămân după un accident. Deloc prețios, deloc dorit. Am început să le adun și să mă gândesc tot mai mult la clădirile din sticlă. Dacă te uiți la o clădire de sticlă, te vei vedea pe tine însuți. Nu este simbolic; nu are nicio sarcină spirituală sau vreo relație cu tradiția noastră. Doar reflectă. Așa că am combinat aceste contrarii pe care le simțeam… vechiul simbolism ca un portal, ca o conexiune cu ceea ce este prețios și drag inimii și noua sticlă a orașului, ca doar o reflectare a noastră, oamenii, a ego-ului.

Daniela Copadineanu LOVE-LOST-LIFE

Colecția creată de Daniela Copadineanu, inspirată din fotografiile lui Mihail Onaca, transmite fragmente din peisajul arhitectural clujean, care oferă mereu motive de încântare și care, cu o atracție greu de controlat, te ademenește în căutarea unei uși misterioase sau a unei ferestre larg deschise. Colecția înfățișează relația dintre locuri dragi și amintiri, îmbinate armonios în trei capitole: IUBIRE. PIERDERE. VIAŢĂ. Fiecare capitol reprezintă un fragment din identitatea artistei, în timp ce locurile și amintirile sunt cele care leagă trecutul și prezentul ei. Artistul are o atracție deosebită pentru ferestre pentru că în spatele lor se deschide o nouă lume, la fel de fascinantă ca cea de afară, croită din povești frumoase și triste deopotrivă. Pentru ea, o fereastră lăsată deschisă pentru a lăsa vântul să pătrundă reprezintă o reflectare a fiecăruia dintre noi – cosmosul din spatele unei priviri.

IUBIRE. PIERDERE. VIAŢĂ. O reflecție personală în trei capitole.

Laura Moisa Nature ’s chronicles

Natura îi vorbește prin fiecare material. Când ea se oprește și ascultă, fiecare bucată de material începe să-și dezvăluie adevăratul sens. Și atunci, bijuteriile încep să prindă contur în direcția în care este menită să se întâmple, în care este firească. Nicio presiune. Există potențial în fiecare bucată de piatră, lemn sau metal pe care o găsește în natură, indiferent cât de deteriorată sau ruginită. Când ea proiectează ceva, acesta trebuie să dezvăluie emoții – altfel, nu are sens să o facă. Ca în viață. Așa cum fiecare femeie este diferită, ea își dorește ca fiecare bijuterie pe care o face să fie diferită și să fie desemnată unei anumite femei.

Horia Caltea

Bucăți de argint și alamă. Nu este neapărat o colecție. Poate fi definită mai bine ca o serie de piese în care se repetă motivul bucăților de argint și alamă. Bilele de alamă, prin forma lor geometrică și culoarea aurie, în combinație și contrast cu puritatea argintului creează un efect vizual rafinat. Aceasta este ceea ce încerc să vizualizez cu creațiile mele.

Programul complet este disponibil aici https://www.romanianjewelryweek.com/

Bilete disponibile aici.

1 thought on “12 designeri români de bijuterie de la Romanian Jewelry Week 3.0”

  1. Pingback: LIST: Ce se întâmplă la Romanian Jewelry Week 3.0 • feeder.ro

Leave a reply (we review all comments)