Ștefan Curelici | Stone upon stone is a building la MV sci-art

Ștefan Curelici | Stone upon stone is a building la MV sci-art

Expoziția “Stone upon stone is a building” a tânărului pictor Ștefan Curelici (proaspăt absolvent de master în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara) s-a deschis la centrul de artă și știință MV din Timișoara (bd. Mihai Viteazu nr. 1) și poate fi vizitată până în 18 septembrie. Proiectul examinează potențialul spațiului construit dincolo de planificarea sistemică, interpretând orașul prin lentila structurilor invizibile, a imaginarului și a reconstrucției pictoriale, oferind o nouă înțelegere asupra alterărității spațiale în relație cu evoluția individului și a societății, în ansamblul ei. Titlul “Stone upon stone is a building” este inspirat de poezia cu același nume scrisă de artistul Kurt Schwitters (1887-1948), cunoscutul autor al “Merzbau”, casă și instalație, proiect care rămâne unul dintre reperele importante atât ale artei, cât și ale arhitecturii contemporane, cu ample semnificații filosofice.

“La o primă vedere, picturile lui Ștefan Curelici, spre deosebire de casa – instalație a lui Kurt Schwitters, ne poziționează ca observatori externi ai unor momente și sit-uri arhitecturale familiare (din Timișoara, Lugoj ș.a.), la un proces în care individul se plasează în afara spațiului construit, iar dacă îl regăsim în acesta, are, mai degrabă, o funcție pasageră și tranzitorie, în care arhitectura are funcția dominantă în cadrul imaginii. La o observație mai atentă putem, însă, desluși relația complexă pe care artistul o are cu sistemul urban, relație care rezultă într-un soi de hartă foarte personală și structurală. Ștefan lucrează la o scară intimă, în care privitorul este, în fapt, invitat să își imagineze propria scară în relația cu spațiul construit în care trăiește, pe care îl tranzitează, pe care îl domină sau de care se lasă dominat”

– Mirela Stoeac-Vlăduți, directorul centrului MV sci-art.

Arhitectura urbană capătă o funcție de internalizare, în care clădirile nu reprezintă doar un spațiu sau un sit, ci o suită de spații “pliate” în alte spații, un univers de interiorități aflat într-o stare permanentă de alterare, de repoziționare individuală. Este ceea ce filosoful francez Gilles Deleuze, via Liebniz, numește “intralumea care se manifestă în intracorp”, o casă care locuiește în noi, o monadă în care lumea externă este o reflexie a celei interioare, o stare dinamică și deschisă, un mecanism viu care determină sistemul arhitectural să se afle într-o metamorfoză continuă.

Expoziția va putea fi vizitată de marți până sâmbătă, între orele 12:00 – 18:00, până la data de 18 septembrie, la centrul de știință și artă MV (Bd. Mihai Viteazu 1, Timișoara).

__________________________

Evenimentul face parte din programul Sci-art your life! al META Spațiu, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara, și realizat cu sprijinul AFCN (Adminstrația Fondului Cultural Național) și al Consiliului Județean Timiș.

𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚 𝑐𝑜-𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝐴𝐹𝐶𝑁. 𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑛𝑢 𝑟𝑒𝑝𝑟𝑒𝑧𝑖𝑛𝑡𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑚𝑜𝑑 𝑛𝑒𝑐𝑒𝑠𝑎𝑟 𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̧𝑖𝑎 𝐴𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒𝑖 𝐹𝑜𝑛𝑑𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑁𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙. 𝐴𝐹𝐶𝑁 𝑛𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑠𝑎𝑢 𝑑𝑒 𝑚𝑜𝑑𝑢𝑙 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑟𝑒𝑧𝑢𝑙𝑡𝑎𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑝𝑜𝑡 𝑓𝑖 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑖𝑡𝑒. 𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒𝑎 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒𝑔𝑖𝑚𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑎𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎̆𝑟𝑖𝑖.

𝐴𝑐𝑡̧𝑖𝑢𝑛𝑒 𝑐𝑜𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡𝑎̆ 𝑑𝑒 𝐶𝑜𝑛𝑠𝑖𝑙𝑖𝑢𝑙 𝐽𝑢𝑑𝑒𝑡̦𝑒𝑎𝑛 𝑇𝑖𝑚𝑖𝑠̦, 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙 𝑇𝑖𝑚𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎 2022.

Leave a reply (we review all comments)