Cercul de sprijin – Un proiect de intervenție culturală despre cum să privești altfel sănătatea mintală prin dans și dans-terapie

  • by
Cercul de sprijin - Un proiect de intervenție culturală despre cum să privești altfel sănătatea mintală prin dans și dans-terapie

Asociația română de psihoterapie prin dans și mișcare (ARPDM) preia demersul de a facilita accesul pacienților psihiatrici la cultură și dans-terapie,  de a sprijini reintegrarea socială a acestora prin încurajarea relațiilor cu persoanele lor de încredere și de a facilita personalului spitalicesc accesul la noi moduri de abordare a pacienților.

Ca o continuare firească a proiectului MoveMental inițiat în 2021 de Indie Box, adresat pacienților și personalului spitalicesc din Spitalul de psihiatrie Voila, și motivați de rezultatele valoroase și solicitările primite de a continua astfel de intervenții, 2022 aduce o extindere a paletei de beneficiari, prin noi parteneriate cu spitalele de psihiatrie Eftimie Diamandescu și Săpunari.

Astfel, a luat naștere „Cercul de Sprijin – dans și dans-terapie pentru reabilitarea și reintegrarea pacienților psihiatrici”, proiect de intervenție culturală co-finanțat de Administrația Fondului Național Cultural,  inițiat de Asociația română de psihoterapie prin dans și mișcare, alături de Indie Box, în parteneriat cu Fundația Estuar și  Asociația Equilibrium. Proiectul se desfășoară în perioada iulie-noiembrie 2022 și oferă pacienților și personalului spitalicesc accesul la o serie de 8 ateliere de dans-terapie în spitale, 8 ateliere de dans-terapie în comunitate pacienților externați însoțiți de o persoană de încredere, la două proiecții de film, „Ship of Fools” și „Călușul – de la ritual la terapie” film VR și la două spectacole de dans contemporan, „Mareele de primăvară ale unei fete cuminți” și „Călușul – de la ritual la terapie” într-o interpretare contemporană.

Misiunea noastră este asigurarea unei tranziții organice de la starea de pacient psihiatric internat la cea de membru al societății, prin utilizarea dansului și a mișcării ca liant și factor de continuitate, de a promova incluziunea, diversitatea și toleranța față de persoanele cu afecțiuni psihice, de a oferi accesul la manifestări artistice în zone în afara circuitului cultural. Prin activitățile propuse în proiect urmărim încurajarea relațiilor sociale și consolidarea comunității din jurul pacienților.

Workshop-urile de dans-terapie sunt adresate unui număr de 15 de persoane în fiecare dintre cele trei spitale, și ulterior a 15 de pacienți externați din trei comunități și apropiaților lor, care au ca scop ameliorarea stării de sănătate și a calității vieții pacienților psihiatrici internați, consolidarea rețelei de suport a pacienților externați, promovarea înțelegerii și reducerea stigmatizării prin psihoeducația despre afecțiunile psihice, oferită pacienților și persoanelor din cercul lor de apropiați. 

Atelierele de dans-terapie sunt facilitate de echipe formate din doi dans-terapeuți din partea Asociației române de psihoterapie prin dans și mișcare: Loredana Larionescu, Alexandra Cucu, Alexandra Axinte și Teodora Bogasiu, care beneficiază de supervizare din partea dnei Dr. Mary Coaten, psihoterapeut prin dans și mișcare cu doctorat în psihiatrie adultă acută, supervizor acreditat, cu experiență de lucru cu pacienții psihiatrici din sistemul public de sănătate din Marea Britanie. 

Proiecțiile de film și spectacolele sunt adresate unui grup de câte 20 de pacienți din instituțiile partenere, care vor putea viziona: „Ship of Fools” și filmul VR și spectacolul de dans contemporan „Călușul – de la ritual la terapie”, în timp ce performance-ul „Mareele de primăvară ale unei fete cuminți” este adresat personalului spitalicesc.

Realizat de Indie Box, „Ship of Fools” este un film de dans în care patru dansatori călătoresc printr-o multitudine de spații, într-o ”barcă” empatică, care le permite întâlnirea unor lumi interioare complexe cu răbdare și înțelegere, lăsând deoparte așteptările și stereotipurile. Dansul devine o metodă de a supraviețui sufletește și de a te scufunda în propriile adâncimi, o modalitate de reconciliere cu natura noastră haotică.

Spectacolul de dans contemporan și filmul VR „Călușul – de la ritual la terapie” s-au născut dintr-un un demers contemporan de valorificare și promovare a factorilor terapeutici care se regăsesc în dansul Călușului. Ambele produse artistice sunt destinate unui public vulnerabil si au fost realizate în 2021 de Asociația Folclorică Valea Prahovei, în parteneriat cu Indie Box și Asociația Română de Psihoterapie prin Dans și Mișcare

Seria de spectacole va fi încheiată de „Mareele de primăvară ale unei fete cuminți” – performance contemporan adresat personalului de îngrijire din instituțiile partenere, conceput și interpretat de Alexandra Bălășoiu. Spectacolul spune povestea unei mame care se confruntă cu psihoza post-partum, explorând felul în care se simte și cum este perceput social și etichetat pacientul psihiatric. În discursul ei, autoarea integrează atât memoria personală, cât și fragmente din experiențele persoanelor cu care s-a întâlnit de-a lungul cercetării sale. 

Atât filmele, cât și spectacolele, au fost prezentate și recepționate în mod pozitiv de pacienții și personalul Spitalului de psihiatrie Voila în anul 2021, oferind ocazia de uimire și introspecție profundă, conștientizare asupra experienței subiective a pacientului psihiatric, având un efect energizant și un mesaj de speranță și susținere. 

Accesul la ateliere și reprezentațiile artistice este benevolă și gratuită pentru beneficiari.

Promotorul proiectului, Asociația română de psihoterapie prin dans și mișcare (ARPDM), este membru asociat al Asociației Europene de Dans Terapie EADMT din 2017, are ca scop creșterea gradului de conștientizare a publicului român și a profesioniștilor despre valoarea psihoterapiei/ educației prin dans și mișcare ca fiind cea mai fizică dintre terapiile prin artă, precum și faptul că mișcarea corpului este un instrument implicit și expresiv de comunicare care își propune să asigure și să trateze probleme neurologice, psihologice, psihopatologice, relaționale și sociale. 

Partenerii proiectului: Indie Box, Fundația Estuar, Asociația Equilibrium, Spitalul de psihiatrie Voila, Spitalul de Psihiatrie Efimie Diamandescu și Spitalul de psihiatrie Săpunari.

Partenerii media: IQads, LiterNet

Indie Box este o inițiativă a performerilor Alexandra Bălășoiu și Denis Bolborea care își propun să creeze o serie de proiecte menite să crească gradul de conștientizare și independență a publicului larg în raport cu modelele și ideile preconcepute ale societății contemporane. O ‘cutie’ cu proiecte independente, Indie Box activează în domeniul performance-ului contemporan, fiind în directă legătură cu o gamă largă de domenii printre care antropologia, arhitectura, urbanismul, psihologia și educația.

Fundația Estuar, înființată în 1993 de către Fundația Penumbra din Scoția și Liga română pentru sănătate mintală, cu misiunea de a oferi opțiuni sociale și alternative adulților cu probleme de sănătate mintală pentru incluziunea acestora în comunitatea românească. Echipa lor este compusă din specialiști dedicați, cu experiență practică și deschiși să sprijine necondiționat persoanele cu probleme de sănătate mintală.

Asociația de sprijin al persoanelor cu tulburare bipolară și depresie „EQUILIBRIUM” este o organizație non-guvernamentala care oferă suport persoanelor cu tulburare afectivă bipolară, celor cu depresie, precum și membrilor familiilor și apropiaților acestora. 

Spitalul de psihiatrie Voila este un spital de monospecialitate-psihiatrie acuți, pentru bolnavi cu afecțiuni psihice acute, cu un număr de 510 paturi, care vine în ajutorul suferindului cu o abordare integrativă, îmbinând terapiile medicale moderne cu intervențiile psihologice, sociale și umane.

Spitalul de Psihiatrie Efimie Diamandescu oferă o gamă largă de servicii de specialitate: spitalizare continuă psihiatrie adulți acuți, spitalizare continuă psihiatrie adulți cronici, serviciul de gardă și urgențe psihiatrice, examinare și evaluare psihologică și psihiatrică, consilierea pacientului și a familiei acestuia, investigații paraclinice, centru de reabilitare psihosocială, cabinet stomatologic, serviciu religios și consiliere spirituală în cadrul capelei spitalului.

Spitalul de psihiatrie Săpunari asigură asistență medicală și ambulatorie în specialitatea psihiatrie adulți locuitorilor din județele Călărași și Ialomița cu o tradiție de peste 45 de ani și este clasificat ca spital de specialitate.

___

𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡 𝑐𝑜-𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝐴𝐹𝐶𝑁. 𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡𝑎 𝑛𝑢 𝑟𝑒𝑝𝑟𝑒𝑧𝑖𝑛𝑡𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑚𝑜𝑑 𝑛𝑒𝑐𝑒𝑠𝑎𝑟 𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̦𝑖𝑎 𝐴𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒𝑖 𝐹𝑜𝑛𝑑𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑁𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙. 𝐴𝐹𝐶𝑁 𝑛𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑠𝑎𝑢 𝑑𝑒 𝑚𝑜𝑑𝑢𝑙 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑟𝑒𝑧𝑢𝑙𝑡𝑎𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑝𝑜𝑡 𝑓𝑖 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑖𝑡𝑒. 𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒𝑎 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒𝑔𝑖𝑚𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑎𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎̆𝑟𝑖𝑖.

Leave a reply (we review all comments)