Programul SCI-ART YOUR LIFE! a demarat cu două expoziții la centrul de artă contemporană MV sci-art: ki50saga și This is where I post from

Programul SCI-ART YOUR LIFE! a demarat cu două expoziții la centrul de artă contemporană MV sci-art: ki50saga și This is where I post from

Două expoziții de neratat s-au deschis la centrul de artă contemporană MV sci-art: ki50saga a colectivului artistic kinema ikon și This is where I post from – un show de grup al artiștilor Datejuice, Tudor Ciurescu, Megan Dominescu, Marta Mattioli și Radu Pandele. Cele două expoziții au fost organizate de galeria de artă contemporană META Spațiu, în cadrul unui program curatorial complex care a început acum și se va finaliza în noiembrie 2023, și vor putea fi vizitate până în 30 iulie.  

ki50saga prezintă activitatea celui mai longeviv grup artistic experimental din România – kinema ikon – sub forma albumelor de artă, a revistelor și a publicațiilor lansate de-a lungul timpului, precum și a unei “ecranizări” a evenimentelor organizate de colectiv. De asemenea, evenimentul marchează lansarea catalogului ki50 la Timișoara. Cei peste 50 de ani de activitate ai colectivului, înființat de George Săbău în 1970 și condus astăzi de reVoltaire, însumează sute de evenimente artistice, o reprezentare a României la Bienala de la Veneția (2008), zeci de filme și producții experimentale și cataloage anuale publicate începând cu 2012.

This is where I post from explorează modul în care mema generează noi sisteme semiotice în interiorul platformelor digitale, un discurs estetic cu o logică internă specifică mijloacelor de comunicare din social media, care are capacitatea de a transmite cunoaștere culturală și tehnologică. De asemenea, expoziția adresează subiecte care țin de modul în care este creată, expusă și receptată arta contemporană în societatea actuală și chestionează principiile de funcționare ale pieței de artă. Prin prezența în cadrul unei galerii de artă contemporană, rezonanța termenului memă devine ea însăși discutabilă, o formă alternativă la natura elitistă a lumii artei și o anulare a granițelor dintre “low” și “high art”, ce are potențialul de a deveni un catalizator esențial pentru democratizarea artei și perturbarea normelor general acceptate, dar și pentru provocarea unui dialog vital privind o nouă înțelegere atât a lumei artei, cât și a societății, în ansamblul ei.

Organizator: META Spatiu

Partener strategic: Universitatea Politehnica Timisoara

Finanțatori: AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), Consiliul Judeţean Timiş

Parteneri: FEEDER.ro, kinema ikon, Revista ARTA, Revista Zeppelin, Facultatea de Arte si Design – UVT

Expozițiile fac parte din programul Sci-art your life! al META Spațiu, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara, și realizat cu sprijinul AFCN (Adminstrația Fondului Cultural Național) și al Consiliului Județean Timiș.

𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚 𝑐𝑜-𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝐴𝐹𝐶𝑁. 𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑛𝑢 𝑟𝑒𝑝𝑟𝑒𝑧𝑖𝑛𝑡𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑚𝑜𝑑 𝑛𝑒𝑐𝑒𝑠𝑎𝑟 𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̧𝑖𝑎 𝐴𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒𝑖 𝐹𝑜𝑛𝑑𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑁𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙. 𝐴𝐹𝐶𝑁 𝑛𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑠𝑎𝑢 𝑑𝑒 𝑚𝑜𝑑𝑢𝑙 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑟𝑒𝑧𝑢𝑙𝑡𝑎𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑝𝑜𝑡 𝑓𝑖 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑖𝑡𝑒. 𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒𝑎 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒𝑔𝑖𝑚𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑎𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎̆𝑟𝑖𝑖.

𝐴𝑐𝑡̧𝑖𝑢𝑛𝑒 𝑐𝑜𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡𝑎̆ 𝑑𝑒 𝐶𝑜𝑛𝑠𝑖𝑙𝑖𝑢𝑙 𝐽𝑢𝑑𝑒𝑡̦𝑒𝑎𝑛 𝑇𝑖𝑚𝑖𝑠̦, 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙 𝑇𝑖𝑚𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎 2022.

MV sci-art este un centru de artă contemporană și știință fondat de META Spațiu și Universitatea Politehnica din Timișoara, cu scopul de a genera colaborări transdisciplinare, dialog și proiecte intersecționale între diversii arii de expertiză și interes.

META Spațiu (activă din 2016) dezvoltă proiecte de artă contemporană ce sprijină și prezintă lucrările unor artiștil români și internaționali, cu intenția de a oferi o perspectivă pătrunzătoare asupra scenei artistice din Europa Centrală și de Est. Până în anul 2022, când s-a mutat într-un spațiu propriu, META Spațiu a operat ca un spațiu de artă eteric, ,,parazitând” alte spații – muzee, galerii, spații publice – cu scopul de a dezvolta colaborări, pe termen mediu și lung, cu alte entități artistice și de a contribui activ la promovarea artei și artiștilor contemporani în diverse contexte.

Credit foto: Tudor Popa pentru META Spațiu

Leave a reply (we review all comments)