Josépha Blanchet @ META Spațiu Timișoara

Josépha Blanchet | Les lacs sont les reflets de nos rêves | META Spațiu Timișoara

Josépha Blanchet | Les lacs sont les reflets de nos rêves | META Spațiu Timișoara

Expoziția, prezentată de galeria de artă contemporană META Spațiu din Timișoara, este compusă dintr-o serie de imagini fotografice și lucrări video, cercetează teme legate de transformările inerente și de inversia structurilor și suprafețelor. Inversia notabilă este, desigur, figura feminină nu ca obiect sexual fetișizat, ci ca subiect în conflict, ce plutește și agonizează într-un spațiu lipsit de gravitație. Prin îmbinarea a numeroase perspective și tărâmuri spațiale într-unul singur, artista prezintă corpul feminin prins în numeroase realități paralele, de la peisaje pastorale la împrejurimi pustii.

Suprafața fotografică este, de fapt, o imagine pictorială pătrunzătoare, construită în straturi intense ce oferă tridimensionalitate imaginii și o perspectivă profundă. Josepha prezintă aceste juxtapoziții cu conștiință de sine, folosind straturi digitale în aceeași manieră pe care o folosește și în pictură, explorând și disipând limitele fragile ce separă pictura de fotografie și video. Fiecare scenă figurativă spectrală e bogată atât în informație afectivă cât și în abordare structurală, și totuși zăbovește melancolic în ambiguitate și ambivalență estetică.

Josépha Blanchet | Les lacs sont les reflets de nos rêves | META Spațiu Timișoara

𝐉𝐨𝐬𝐞́𝐩𝐡𝐚 𝐁𝐥𝐚𝐧𝐜𝐡𝐞𝐭 (1985, Franța) a absolvit Beaux Arts în anul 2010 la secția Pictură. Practica ei artistică se concentrează pe lucrări video și fotografie, însă tehnica picturală îi marchează încă opera. Explorând lumea înconjurătoare, în relație cu propria sa lume interioară într-o manieră introspectivă și autoreferențială, conectează motivele realului și oniricului, ale obiectivului cu imaginarul în scenele narative, lăsând însă suficient spațiu observatorilor pentru interpretări proprii.

𝐌𝐄𝐓𝐀 𝐒𝐩𝐚𝐭̦𝐢𝐮 (activă din 2016) dezvoltă proiecte de artă contemporană ce sprijină și prezintă lucrările unor artiști români și internaționali, cu intenția de a oferi o perspectivă pătrunzătoare asupra scenei artistice din Europa Centrală. Până în anul 2022, când s-a mutat într-un spațiu propriu, META Spațiu a operat ca un spațiu de artă eteric, ,,parazitând” alte spații – muzee, galerii, spații publice – cu scopul de a dezvolta colaborări, pe termen mediu și lung, cu alte entități artistice și de a contribui activ la promovarea artei și artiștilor contemporani în diverse contexte.

WEBSITE: www.metaspatiu.art
FB: https://www.facebook.com/metaspatiu/
IG: https://www.instagram.com/metaspatiu/

Leave a reply (we review all comments)