Discuții queer: Vera Hofmann și Dragoș Olea + Sofia Zadar performance live în Triumf Amiria

Discuții queer: Vera Hofmann și Dragoș Olea + Sofia Zadar performance live în Triumf Amiria

𝐓𝐑𝐈𝐔𝐌𝐅 𝐀𝐌𝐈𝐑𝐈𝐀. 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 𝐐𝐮𝐞𝐞𝐫 [?] vă invită vineri, 11 februarie, începând cu 18:30, la Pavilion 32 Goethe-Institut București și online pe facebook la o discuție cu artistx și curatorx Vera Hofmann și Dragoș Olea despre practici artistice, curatoriale și instituționale queer și alte strategii de queering în cadrul expoziției 𝑺𝒊𝒎𝒕̦𝒊 ~ 𝑨𝒍𝒖𝒏𝒆𝒄𝒊 ~ 𝑪𝒂̂𝒏𝒕̦𝒊, urmată de un performance live al artistei Sofia Zadar.

Evenimentul prezintă în premieră înregistrarea discuției dintre Vera Hofmann, artistx și curatorx, fostx membrx ai board-ului Schwules Museum și co-curatorx ai programului „Year of the Women*” (2018, Schwules Museum), și Dragoș Olea, parte din colectivul artistic Apparatus 22 și co-curator al expoziției 𝑺𝒊𝒎𝒕̦𝒊 ~ 𝑨𝒍𝒖𝒏𝒆𝒄𝒊 ~ 𝑪𝒂̂𝒏𝒕̦𝒊, alături Sandra Demetrescu, colega sa din Kilobase Bucharest, un duo curatorial care se concentrează pe trei teme majore: queer, economie și București. Discuția urmărește în principal practica artistică și curatorială a Verei, precum și perspective despre posibile instituții queer.


După discuție, ocupăm prin dans Pavilionul Goethe alături de Sofia Zadar, într-un performance live special pregătit pentru eveniment și de neratat ✨

Discuția a fost înregistrată în luna noiembrie 2021 în cadrul proiectului MATKA 𝐶𝑢𝑚 𝑣𝑜𝑟𝑏𝑖𝑚 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎 𝑞𝑢𝑒𝑒𝑟, curatoriat de Mihaela Cîrjan, totodată gazda programului educațional complementar expoziției.

Pentru rezervări, în limita locurilor disponibile și a condițiilor de acces, vă rugăm să trimiteți un email la Pavilion32-bucuresti@goethe.de

Evenimentul va fi transmis în întregime și online pe paginile de facebook Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer, Goethe-Institut Bucuresti și MATKA.

Vera Hofmann lucrează ca artistx, curatorx și consultantx cu sediul la Berlin, la intersecția dintre practicile artei contemporane și design, auto-organizare și restructurare organizațională, vindecare și activism politic. Cercetările sale pe termen lung și practica artistică se concentrează pe crizele ecologice, economice și sociale. În prezent, Vera investighează modul în care practicile și cunoașterea despre feminismul intersecțional, non-dualitate, justiție socială, queering și comunitate, pot fi reunite pentru o schimbare durabilă în paradigma generală.

http://www.verahofmann.de/

Sofia Zadar a apărut pe scena bucureșteană în 2018, ca un proiect solo de bedroom pop, spoken word și performance art. Estetic, proiectul e în constantă schimbare, momentan îmbinând influențe synthwave, post-punk și dreampop, cu synthuri cromatice și atmosferice ce susțin lirismul introspectiv și compozițiile vocale eterice. Tematic, muzica Sofiei Zadar explorează spațiile de legătură dintre emoțional și social, totul dintr-o perspectivă queer și feministă. În 2020 Sofia Zadar a lansat primul său EP, Sunday Blue, iar pe 22 august 2021 l-a lansat pe cel de-al doilea: Lyra, o meditație ecofeministă asupra comunităților și transformărilor colective. EP-ul a fost produs la studioul Cirkular din Cluj și a fost caracterizat, printre altele, ca ”o mână de piese care excelează liric și sonic deopotrivă, ridicându-se peste întregi albume de estetici neasumate” (Cezar Popa, Revista Echinox).
https://www.youtube.com/channel/UCyfsSrTbrjZm-i4myukQFqA

Dragoș Olea lucrează și visează cu ochii deschiși între București, Bruxelles și universul utopic Suprainfinit ca membru al Apparatus 22, împreună cu Erika Olea și Maria Farcaș, colectiv transdisciplinar de artă angrenat în procese de queering al viitorului, de queering al instituțiilor de artă, și ca membru al duo-ului curatorial KILOBASE BUCHAREST , împreună cu Sandra Demetrescu, ce explorează trei subiecte principale: economie, queer și București, înspirându-se consistent din contextul local. Lucrările Apparatus 22 au fost prezentate la: La Biennale di Venezia 2013, Museion Bolzano, KUNSTHALLE WIEN, Ujazdowski Castle Varșovia, Kunsthal Gent, MUMOK, Vienna, Swimingpool Project, Sofia, Akademie Schloss Solitude, Stuttgart, MNAC București etc. KILOBASE BUCHAREST a curatoriat și produs proiecte la KULTURKONTAKT Viena, Oberwelt Stuttgart, Eastside Projects Birmingham, SUPERSIMETRICA Madrid etc. Din 2020, Dragoș Olea este curatorul secțiunii de arte vizuale al TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?].

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect de recuperare a producției culturale queer din ultimii 20 de ani care se axează pe trei direcții: literatură, arte vizuale și arte performative, realizat de Asociația MozaiQ în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană, Centrul de Teatru Educațional Replika și artista Kjertsi Vetterstad (Norvegia). Proiectul propune, de-a lungul anului 2021, o serie de evenimente menite a sublinia importanța culturii queer în ultimele decenii, dar și a încuraja producția culturală nouă prin expoziții, ateliere, tururi ghidate, spectacole de teatru și performance-uri, lecturi publice și evenimente de networking..
https://triumfamiria.ro

Expoziția „Simți ~ Aluneci ~ Cânți” este realizată cu sprijinul sponsorilor: UniCredit Bank, Between Bridges Foundation, Family Servais Collection și cu extra sprijin oferit de The Institute, add, INVITRO, CEDI; și al donatorilor anonimi.

Design grafic: Otilia Mihalache-Fiastru

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Leave a reply (we review all comments)