Simona Deaconescu este artista asociată a CNDB

Daughters Tangaj Collective Foto Ionut Rusu sm

Simona Deaconescu este artista asociată a Centrului Național al Dansului București în 2022

Gala Premiilor Centrului Național al Dansului București are loc anul acesta pe 12 Anul acesta Centrul Național Dansului București (CNDB) a desemnat-o pe Simona Deaconescu artistă asociată, susținând proiectele dezvoltate în context internațional de coregrafă. 

Aflată în plină afirmare internațională, coregrafa și-a demonstrat maturitatea artistică prin creații bazate pe procese de creație solid documentate și pe tematici percutante pentru societatea contemporană.

Universul artistic al Simonei Deaconescu intersectează dansul cu filmul, știința și tehnologia, propunând spectacole, instalații performative sau multimedia și filme de dans. Precedând chiar începutul pandemiei actuale, artista a demarat cercetarea epidemiilor istorice de dans din Europa și Africa, regândind performativ procesul de contaminare și legătura cu microorganismele din corpul nostru.

De-a lungul acestui an, CNDB va prezenta 4 creații semnate de coregrafă – premiere sau producții recente – contextualizate de discuții cu invitați locali și internaționali precum Mathilde Monnier (FR), Marta de Menezes (PT) și Vanessa Goodman (CA). 

Prin programul Simona Deaconescu – artistă asociată 2022, CNDB își continuă misiunea de a susține creația coregrafică contemporană și prezintă publicului român producții artistice pregnante, relevante ca tematică pentru lumea actuală, plasându-se în același timp din ce în ce mai vizibil și puternic într-o geografie artistică internațională, conectată prin coproducții, circulația creațiilor, artiștilor și ideilor, networking. 

Simona Deaconescu Foto Cristian Pascariu
Simona Deaconescu foto Cristian Pascariu

„Mă bucură și mă provoacă în același timp inițiativa CNDB de a fi artistă asociată în 2022. Mă bucură pentru că realmente mă ajută să duc la bun sfârșit proiecte la care lucrez de câțiva ani, încurajându-mă să-mi deschid procesul de lucru, să-l deconstruiesc și să-l regândesc. Mă provoacă pentru că CNDB a avut întotdeauna un discurs puternic despre ceea ce produce și promovează.

Această privire critică asupra propriului demers artistic, auto-chestionarea și deschiderea către fenomene sociale necunoscute și marginale sunt lucruri pe care le-am învățat de la CNDB și care acum fac parte din caracterul meu ca om și artist. Având în vedere că este anul în care voi lucra între Europa și Africa, între dans și film, între spectacol și instalație, CNDB va fi nodul meu de legătură – locul în care voi developa informații și experiențe. 

După doi ani în care ne-am divizat și ne-am izolat, îmi doresc ca proiectele din 2022, pe care le dezvolt în colaborare cu CNDB, să fie un prilej de contaminare mentală, empatică și artistică.”

Simona Deaconescu
BLOT Tangaj Collective Foto Ionut Rusu
BLOT Tangaj Collective – foto Ionut Rusu

Simona Deaconescu lucrează interdisciplinar, la granița dintre spectacol, instalație și film, examinând constructe sociale, între ficțiune și realitate, uneori cu ironie și umor negru.
A terminat studiile de licență și master la catedra de coregrafie a Universității Naționale de Teatru și Film din București.

A primit bursa danceWEB la Viena (2014), Premiul Centrului Național al Dansului București (2016), a fost nominalizată ca artistă Aerowaves în 2018 și caSpringboard Danse Montréal Emerging Choreographer în 2019.
Coreomaniacii (producție CNDB 2020) a fost selectată dintre peste 600 de creații europene în programului Twenty22 și face parte din festivalul Spring Forward al rețelei europene Aerowaves 
În ultimii doi ani, a fost artistă rezidentă în proiectele europene Moving Digits: Augmented Dance for Engaged Audience și Biofrictioni, iar în 2022 devine Forecast Mentee, sub mentoratul lui coregrafei franceze Mathilde Monnier.

Creațiile sale au fost selectate și prezentate pe scene de dans și teatru, cinematografe, galerii, muzee și situri arhitecturale, ajungând la publicul din Europa, America de Nord și de Sud.
În 2014 a fondat Tangaj Collective  iar din 2015 este co-fondatoare și directoare artistică a Bucharest International Dance Film Festival  

Leave a reply (we review all comments)