Interviu cu Raluca Ganea despre București RE:imaginat

Arcub Hanul Gabroveni

Am avut plăcerea să schimbăm câteva idei cu Raluca Ganea – șef serviciu proiecte și programe culturale ARCUB, care ne-a povestit în detaliu despre cel mai recent apel de idei de proiecte, intitulat București RE:imaginat. Citește interviul pentru a afla cui se adresează noul apel public ARCUB, ce își propune și ce ar putea realiza, dar și care sunt prioritățile programului și tipuri de activități compatibile.

feeder.ro: Ce este București RE:imaginat și cum își propune să schimbe orașul?

Raluca Ganea: Bucureşti RE:imaginat este cel mai recent apel de idei de proiecte culturale pentru oraş, care își propune să ofere o platformă de exprimare și sprijin pentru comunitatea artistică din oraș. Credem că Bucureștiul are extrem de multe resurse creative și că există cu siguranță o serie de idei foarte bune care plutesc în aer, idei pe care noi ne propunem să le strângem și să le susținem pentru a fi puse în practică. 

Sunt multe feluri în care această inițiativă poate schimba orașul, unul din modurile poate mai puțin evidente fiind chiar acest efort de re-conectare a diferitelor segmente din zona culturală – cel public/administrația locală cu zona privată, antreprenorială și cu cea artistică, care nu e puțin lucru.

Cred că această apropiere pe care ne propunem să o creăm poate naște nu doar idei bune, ci și proiecte foarte utile pentru oraș, cu atât mai mult cu cât proiectul se desfășoară în parteneriat cu unii dintre cei mai reprezentativi şi influenți operatori culturali din Capitală: Fundația The Institute, DC Communication SRL, Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecţilor din România, Nod Makerspace, Zeppelin, Attila Kim Architects, Insula 42 și cu sprijinul Direcției Cultură, Învățământ, Turism din cadrul Primăriei Municipiului București.

Oras invizibil Arcub

f: Ce tip de proiecte culturale se caută pentru Bucureștiul anului 2022?

Raluca Ganea: Căutăm idei cu impact pentru oraș, care pot crește calitatea vieții în București, fie la nivel macro, fie la nivel micro, adică a unei singure zone din oraş.

Au prioritate idei pentru proiecte participative sau colaborative care să reconecteze bucureștenii la orașul în care trăiesc, care folosesc spațiul public ca loc de întâlnire între locuitorii unei zone, care transformă spectatorii în creatori de conținut.

În mod firesc, proiectele culturale pentru Bucureștiul anului 2022 ar trebui să facă uz de noile tehnologii digitale, multimedia, de istoriile orașului din perspective personale, istorice, arhitecturale, artistice etc.

Arcub Foto: Daniel Oprea

f: Trei atribute care definesc bursele de idei București RE:imaginat.  

Raluca Ganea: Cred că atributele care pot defini cel mai bine acest program sunt: investiție – în creativitatea orașului și a oamenilor care locuiesc aici, implicare – din partea comunității creative și nu numai, de jos în sus, de la cei care sunt cel mai aproape de nevoile comunității și colaborare – adică lucrul împreună, coerent, pentru un scop comun, care este bunăstarea noastră a tuturor.

Investiția înseamnă că sprijinul financiar efectiv pe care îl oferim pentru cele 35 de idei nu este un scop în sine, deși cu siguranță că va fi util mai ales în această perioadă, ci un instrument pentru dezvoltarea pe termen lung a orașului, pentru transformarea acestor idei în realitate și pentru generarea de noi idei și de noi colaborări. 

Implicarea pe care o așteptăm din partea comunității creative este esențială pentru ca acest proiect să aibă succes și pentru ca orașul în general să aibă succes. Și pentru ca acest lucru să se întâmple, am construit acest program pe principiul colaborării. 

Ne-am propus să reînnodam acel fir al colaborărilor din perioada candidaturii oraşului Bucureşti la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021. Partenerii programului sunt de altfel unii dintre cei mai puternici actori ai comunității creative din București. Din boardul de selecţie fac parte Corina Şuteu, consultant cultural internațional și fost ministrul culturii, Andrei Borţun care a creat o serie întreagă de evenimente culturale pentru oraș, ca Romanian Design Week, Festivalul Diploma sau Cartierul Creativ, Ştefan Ghenciulescu, redactor șef la revista Zeppelin, arhitectul Attila Kim care este şi comisarul Bienalei de la Veneţia, Dorothee Hasnaş, consilier al Ordinului Arhitecților din România – Filiala București și curator Street Delivery, Tamina Lolev co-fondator NOD Makerspace şi Doru Frolu cu proiectul minunat de revitalizare a malurilor Dâmboviţei.

f: Un sfat pentru cei care vor să aplice la bursele de idei București RE:imaginat?

Raluca Ganea: Este util de menționat faptul că se caută idei de proiecte care se întâmplă exclusiv în Bucureşti, care pot fi implementate în cursul anului viitor și care au un buget de maximum 50.000 de lei. Un sfat pentru cei care aplică ar fi să propună idei realizabile, ancorate în realitate, care răspund nevoilor actuale ale bucureștenilor. 

Sunt foarte multe segmente de public cărora ne putem adresa, dar să nu uităm şi de categoriile defavorizate care nu consumă deloc sau consumă ocazional cultură, care nu au acces şi nu sunt la curent cu oferta culturală din oraș. Cum poate un proiect cultural schimba în bine calitatea vieţii acestor grupuri sociale? Ce tip de proiecte pot impacta pozitiv viața locuitorilor cartierelor mărginașe? Sunt doar câteva „întrebări ajutătoare” pentru cei care vor să participe la bursele de idei.

Street Delivery credit Mirca Ioan Topoleanu

f: Care sunt prioritățile unui apel de idei de proiecte culturale în context pandemic?

Raluca Ganea: Teoretic, un apel de idei de proiecte culturale al anului 2021 nu diferă foarte mult faţă de un apel de idei de proiecte culturale de dinainte de pandemie. Se caută idei de proiecte care să fie corelate cu priorităţile Strategiei Culturale ale Bucureştiului, priorităţi care au fost elaborate în urmă cu cinci ani într-un amplu proces iniţiat şi coordonat de ARCUB. Contextul pandemic nu a anulat nevoile de la nivelul oraşului, au în continuare prioritate ideile originale care utilizează potenţialul creativ al oraşului, care urmăresc descentralizarea ofertei culturale la nivelul oraşului şi care facilitează colaborările transdisciplinare între domeniile culturale şi creative. 

Dar una dintre nevoile stringente ale acestei perioade este susținerea creatorilor orașului a căror activitate a fost serios afectată de restricțiile impuse de pandemie. Nu întâmplător, ARCUB a dezvoltat în 2021 o serie de mecanisme de susținere a sectorului cultural independent din București.

Dacă programul de finanțare nerambursabilă București – Oraş deschis a sprijinit proiecte ale operatorilor culturali din București (de la proiecte noi precum Festivalul Internaţional de Teatru Rom Kathe Akana!, la proiecte consacrate precum BIEFF, Les Films de Cannes à Bucarest, la proiecte culturale şi de cercetare inovatoare), bursele de idei Bucureşti RE:imaginat sunt gândite ca o modalitate de susţinere a artiştilor şi a persoanelor fizice implicate în viaţa creativă a Bucureştiului.

f: Să facem un mic exercițiu de imaginație, cum va arăta orașul după implementarea ideilor finaliste la București RE:imaginat?

Raluca Ganea: În mod ideal, „Bucureştiul RE:imaginat” este un oraş cu mai multe locaţii noi şi neaşteptate în care au loc activităţi culturale, un oraş în care artiştii şi comunitatea creativă a oraşului construiesc parteneriate culturale cu mediul de business, organizaţii private şi publice, un oraş care utilizează spaţiile publice din oraş pentru reconectarea locuitorilor unii cu alții sau reconectarea lor cu orașul, un oraş în care locuitorii devin creatori de conţinut.

2021 Saint Machine HUMAN Arcub

f: În ce măsură programul București RE:imaginat încurajează implicarea creatorilor în realizarea proiectelor?

Raluca Ganea: Trebuie să menţionăm faptul că ideile selectate în urma apelului vor intra într-un incubator de idei la începutul anului viitor, incubator unde ideile vor fi dezvoltate de finaliştii apelului împreună cu specialişti în domeniu în proiecte transformatoare pentru oraş. Aceste proiecte vor fi mai departe prezentate unor potenţiali parteneri din mediul business, organizaţii publice şi private în cadrul unui târg de idei la ARCUB, în luna martie 2022. Toate aceste etape presupun participarea creatorilor. Ne dorim, în acelaşi timp, să lăsăm la latitudinea finaliştilor dacă aleg să se implice mai departe în implementarea proiectelor sau nu. Dar noi am gândit acest program tocmai pentru a crea o platformă de susţinere a artiştilor şi creatorilor din Bucureşti şi, mai ales, de a le facilita accesul la diverse posibilităţi de finanţare şi la colaborări cu instituţii şi reprezentanţi din mediul privat şi public.  

expozitie Arcub

Fotografii realizate Daniel Oprea, Mirca Ioan Topoleanu și Oana Radu Turcu © ARCUB

insider signature

Leave a reply (we review all comments)