Dan Pecete reimaginează relația omului cu mediul înconjurător

Dan Pecete reimaginează relația omului cu mediul înconjurător XR month

Dacă nu ai aflat deja, traseul XR Month (eveniment care are loc între 30 septembrie și 30 octombrie în București) unește mai multe locuri emblematice din centrul orașului, ce sunt augmentate prin aplicația Instagram. Pentru a te bucura de aceste filtre, ai nevoie de un smartphone cu o conexiune bună la internet și aplicația Instagram instalată. Astfel, 40 de artiști vizuali și de new media art au contribuit la realizarea a 48 de filtre de AR special pentru XR Month concepute pentru a transforma experiența pietonală într-una artistică.

Pornind de la aceste întrebări, lucrarea Mestizo a artistului vizual Dan Pecete prezentă în cadrul XR Month, la categoria Freestyle, încearcă să ofere o interpretare lejeră și ludică a relației omului cu mediul înconjurător.  

Lucrarea de față își propune să provoace ideea de antropomorfism, respectiv acea concepție care atribuie însușiri omenești unor lucruri, ființe sau procese din natură. Mestizo, care înseamnă „amestecat” în spaniolă, reprezintă așadar un experiment de desene animate despre antropomorfism, repoziționând într-o notă artistică, cu ajutorul noilor tehnologii digitale, caracteristicile oricărei alte entități neumane din mediu, văzute prin prisma omului.

Mestizo este o clasificare rasială utilizată pentru a se referi la o persoană cu ascendență americană combinată cu cea europeană și indigenă. Termenul vine din latinul mixticius și a fost folosit drept categorie etnică/rasială pentru casta de rasă mixtă care a evoluat în timpul Imperiului spaniol. Deși, în linii mari, mestizo înseamnă cineva cu moștenire europeană / indigenă mixtă, termenul nu a avut un sens fix în perioada colonială, reprezentând mai degrabă o etichetă oficială, iar ulterior, termenul a fost folosit și pentru autoidentificare. 

Autorul lucrării, Dan Pecete este director creativ și motion designer din București. După ce a lucrat mulți ani ca grafician în industria media, s-a specializat în modelare 3D și animație, design de personaje și regie de artă. Lucrările lui au fost expuse în festivaluri și concursuri naționale și internaționale. În prezent își urmează pasiunea pentru grafica experimentală 3D/motion ca artist independent, sub numele MainframeVX.

Dacă încă nu ai experimentat lucrările din cadrul XR Month, o poți face până pe 30 octombrie, iar mai multe detalii găsești pe site-ul oficial https://www.xrmonth.com/

Leave a reply (we review all comments)