Expoziție de pălării la Institutul Cervantes din București

  • by
Expoziție de pălării la Institutul Cervantes din București

Expoziție de pălării inspirate din picturi celebre spaniole și hispano-americane, toamna aceasta la Institutul Cervantes din București

În perioada 16 septembrie – 10 octombrie 2021, Institutul Cervantes din București invită publicul la un tip inedit de interacțiune cu picturi semnate de artiști spanioli și hispano-americani: prin intermediul unei expoziții de pălării realizate de designerulCosmina Nicolescu, inspirate din creațiile unora dintre cei mai faimoși pictori spanioli și latino-americani. 

Expoziția, reunită sub motto-ul „Pălăria spaniolă” și găzduită în sala de expozitii a Institutului Cervantes, va avea avea vernisajul pe 16 septembrie, de la ora 19.00, la sediul instituției din Bulevardul Regina Elisabeta 38, în prezența autoarei.

Orar de vizitare: luni-joi 09:00 – 19:00, vineri 09:00 – 17:00, sambata 10:00 – 15.00

Cele 16 pălării imaginate de Cosmina Nicolescu invită publicul iubitor de frumos la o călătorie atipică și provocatoare în istoria picturii spaniole și a țărilor de limbă spaniolă, în care publicul îi va redescoperi pe Joaquín Sorolla, Ricardo Balaca, Alonso Sánchez Coello, Claudio Coello, Francisco Goya, Adelardo Covarsí, Pablo Picasso, Francisco Zurbarán, Raimundo de Madrazo, Antonio Berni, Miquel Barceló, Carmelo Fernández, Frida Kahlo, Remedios Varo și Diego Velásquez.

„Îmi plac pălăriile și muzeele. De fapt, de multe ori, mă uită Dumnezeu în muzeu. E o expresie interesantă care cred că înseamnă că s-a blocat contoarul, că momentele de hipnoză în spațiul acela utopic și vidat înseamnă, pentru unii, o prezență atât de completă, încât suma lor se scade pe loc. Privirea mea de acolo este influențată de ceea ce fac în timpul obișnuit, timpul cel curgător în care lucrez pălării, cos pene, observ felul în care pălăria se așază pe cap, caut pălăria în rima cea mai bună cu cel ce o va purta. Această familiaritate influențează relația mea cu un tablou. Mă uit instinctiv la pălărie. Dacă există acolo, este evident că a fost esențială pentru un artist: are un sens, participă cu ceva sau tace, doar semnalează, explică, face cu ochiul, e un citat.

Astfel, pălăria din tablou e pălăria mea utopică, pe care un artist a pus-o acolo când a organizat în interiorul ramei ceva ce scapă contoarului. Am ales 16 astfel de pălării, din tablouri mari, din lumea hispanică, și am lucrat, așa, ca un mod de a admira, 16 replici, asemănătoare sau distincte, în relație de amor sau dezbatere, încercând să arăt / transpun / împart starea de hipnoză euforică pe care o induc”.

Cosmina Nicolescu

Designerul a abordat acest element vestimentar din perspectiva sa de obiect pictorial: parte dintr-o capodoperă și o formă de expresie artisticăAu fost alese câteva pălării ilustrate în picturi în care rolul acestora are o încărcătură mai mare decât cel superficial de obiect doar uneori folositor. Poate în mod surprinzător, pălăriile reușesc să conțină complexitatea și forța culturii spaniole. 

Conceptul pe care îl propune Cosmina Nicolescu pornește de la ideea că „pălăria reprezintă mai mult decât un simplu accesoriu, fiind o notă personală care întregește personalitatea celui care o poartă și prin care, la o privire mai atentă, se pot citi timiditatea, emoția, respectul, politețea rece, dorința de a seduce, nerăbdarea sau pedanteria. Felul în care este purtată pălăria, înclinarea sa, lungimea penelor sau dimensiunea ornamentelor, culoarea și textura pot fi mărci ale identității, intențiilor, calităților, statutului, cantității de alcool consumat, stilului, averii, modestiei, vârstei posesorilor ei”.

„Este un eveniment pe care îl organizăm pentru a celebra două momente aniversare: 30 de ani de la înființarea Institutului Cervantes și 140 de ani de relații diplomatice între Spania și România. 

Ne aflăm într-un stadiu prolific în ceea ce privește relațiile instituționale dintre cele două țări, dar și legăturile personale și afective, nu mai puțin importante. În Spania se găseste una dintre cele mai numeroase comunități de români din diaspora, pe deplin integrată în societatea noastră.

Prin demersul său de promovare a limbii și culturii spaniole, Institutul Cervantes își dorește să evidențieze această integrare, acest dialog și, prin aceasta, crearea unei strânse relații interumane. Și ce ocazie mai potrivită de a face cunoscute publicului român repere istorice ale picturii spaniole și din țările-surori din America Latină decât prin intermediul viziunii, imaginației și creativității unuia dintre designerii cei mai cunoscuți din peisajul bucureștean și român?

Lăsați-vă liberă imaginația și bucurați-vă de creațiile rafinate ale Cosminei Nicolescu pornind de la capodopere ale artei noastre picturale, cărora le-a imprimat propria sa viziune”

Jorge Jiménez-Zumalacárregui, directorul Institutului Cervantes din București.

Cosmina Nicolescu și-a înființat atelierul de pălării Fandacsia în 2007 în București, după mulți ani în care a visat la acest proiect, timp în care a lucrat ca regizor de film și producător. Pe parcursul carierei sale bogate de-a lungul a 20 de ani, a regizat o telenovelă pentru Prima TV, realizată în coproducție cu SonyPictures, o serie de câteva emisiuni culturale pentru TVR Cultural și o emisiune educativă destinată antreprenorilor, pentru TVR2, pentru care a primit Premiul Clubului Român de Presă pentru jurnalism economic. Ulterior, Cosmina Nicolescu s-a concentrat exclusiv pe confecționarea de pălării, a lansat numeroase colecții sub brandul Fandacsia, a realizat câteva mii de pălării, prezentate în cadrul a diferite expoziții, și a fost invitată să facă parte la evenimente precum Design Month Graz – UNESCO City of Design.

Leave a reply (we review all comments)