Where the Spirit Meets the Bone de Lateral ArtSpace, ultima expoziție la Rubik, spațiul-manifest al Fabricii de Pensule
Lateral ArtSpace deschide expoziția „Where the Spirit Meets the Bone” la Rubik, strada Anton Pann, nr. 16, Cluj-Napoca, în data de 2 septembrie 2021, începând cu ora 18:00. Expoziția prezintă lucrări recente ale artiștilor: Răzvan Anton, Dragoș Bădiță, Mihai Iepure-Górski, Lucian Indrei, Mirela Moscu, Ciprian Mureșan, Musz, Oana Năstăsache, Cătălina Nistor și Șerban Savu.
„Întrucât situația globală cauzată de virusul Corona nu poate fi ignorată, facem un pas înapoi pentru a ne limpezi mintea de tristețe și anxietate. Viața fiecăruia dintre noi a fost afectată, în moduri diferite și greu de înțeles. În ciuda acestor dificultăți artiștii vizuali au continuat să producă lucrări de artă. Cum conexiunea umană a fost/încă se limitează la întâlniri virtuale, mulți dintre noi am început să interacționăm din ce în ce mai mult cu mediul înconjurător, dezvoltând un interes sporit pentru natură, persoanele dragi din jurul nostru, animalele de companie; elemente din proximitatea imediată care până în anul 2020 nu păreau să aibă atât de multe de oferit. Pe măsură ce interacțiunile sociale au fost întrerupte, au început să se dezvolte alte tipuri de interacțiuni. Expoziția propune bucăți de astfel de interacțiuni: de la inventarierea plantelor din jurul casei, schițe sau studii ale celor dragi, manifestări ale singurătății prin imaginarea unor personaje fictive în intimitatea apartamentului, până la observații asupra acelor puțini actori încă activi pe domeniul public (polițiști, constructori etc.).”
– menționează Cristina Curcan, curatoarea expoziției.
Expoziția „Where the Spirit Meets the Bone” va putea fi vizitată până în data de 29 octombrie 2021 în zilele de joi și vineri, între orele 16:00 – 20:00. Vizitarea expoziției este condiționată de respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19.
Lateral ArtSpace este o platformă independentă pentru artă contemporană, inițiată în aprilie 2012 la Cluj-Napoca, România, ca platformă experimentală pentru artiști tineri și emergenți. Proiectul își propune promovarea artiștilor români contemporani, precum și introducerea artiștilor internaționali către publicul românesc. Lateral ArtSpace asistă și promovează dezvoltarea de expoziții solo și proiecte de grup, împreună cu un program de evenimente care include spectacole, proiecții video, adunări publice, lansări de cărți/reviste și discuții cu artiști etc.
Până în decembrie 2019, Lateral ArtSpace a avut sediul la Fabrica de Pensule. În timpul pandemiei Covid-19 spațiul galeriei a fost închis și în prezent sunt în curs eforturi de relocare. Între timp, echipa lucrează la lansarea unui nou site web, organizarea arhivei și realizarea unor proiecte editoriale în colaborare cu artiști locali.
Fabrica de Pensule a lansat în martie 2021 proiectul ‘Rubik – Individual permutations in search of optimal solutions for structural problems’, concretizat într-o platformă de reperare, conectare și consolidare a inițiativelor artistice independente profund afectate de creșterea agresivă a pieței imobiliare din Cluj-Napoca.
Proiectul a luat naștere din nevoia de a semnala un curent alarmant care afectează o scenă artistică până recent efervescentă și de a susține inițiative locale remarcabile, dar fragile.
Rubik e formulat ca un spațiu-gazdă menit să reprezinte multiple identități, care pentru început a reperat patru inițiative expoziționale locale – Grota, Aici Acolo Pop Up Gallery, Gara Mică și Lateral ArtSpace – a căror activitate este marcată de severitatea pieței imobiliare și de înmulțirea proiectelor imobiliare de tip office care acaparează recentele reconfigurații ale orașului.
„Cele trei expoziții organizate până acum la Rubik de către Grota, AiciAcolo Pop Up Gallery și Gara Mică au prezentat lucrările a 36 de artiste și artiști, dintre care – așa cum ne-am și propus – majoritatea sunt tineri, emergenți, clujeni, cărora le-am oferit oportunitatea de a colabora, de a expune, de a fi văzuți. Impactul proiectului este vizibil deja: Grota a organizat încă o expoziție după 4 ani de inactivitate; expoziția curatoriată de Aici Acolo a fost reiterată în cadrul unei galerii în București; Gara Mică a implicat încă doi parteneri în proiect”
– ETAJ artist run space și Pastila Roz.
Intuind din start potențialul de replicare a acestui proiect, avem în vedere o posibilă continuare, fiind și încurajați de impactul de până acum. Spunem ‘posibilă’, pentru că nevoia pe care Rubik o adresează nu este nici pe departe rezolvată, fiind o problemă sistemică – prețurile imobiliarelor sunt în continuare mari, sursele de finanțare sunt limitate și dificil de accesat pentru inițiative culturale independente, iar aceste finanțări nu acoperă totalitatea cheltuielilor necesare. Un proiect singular nu poate soluționa probleme structurale; nu rezolvăm cubul Rubik, dar mișcăm câteva piese.” – a declarat Helga Thies, coordonatoarea proiectului.
Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți urmăriți proiectul Rubik pe Instagram sau website-ul Fabricii de Pensule la www.fabricadepensule.ro.
Rubik este un proiect al Federației Fabrica de Pensule în colaborare cu Asociația Lateral ArtSpace, Asociația Young Actions and Abstractions (Aici Acolo Pop-Up Gallery) și inițiativele Grota și Gara Mică, curatoriat de Alexandra Mocan și Matei Toșa.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiect organizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.