OAR București: “Nepăsare sau impostură culturală: Teatrul de vară „Alhambra” de pe strada Constantin Mille nr. 13”

teatrul de vară capitol alhambra 2021

OAR București a publicat, la data de 26 august 2021, un punct de vedere ferm despre lucrările realizate recent la Teatrul de vară Capitol, cunoscut și sub numele de Grădina cinema Capitol, Grădina de vară Capitol, inițial Teatru de vară Alhambra.

“Din păcate, pentru unii investitori contează mai mult viteza cu care „rezolvă problemele”, economisind timp prin eludarea legislației în vigoare, neluând în calcul calitatea intervenției, siguranța publicului și contextul valoros specific oricărui imobil de patrimoniu, care se pierde prin „reparații” și  intervenții pripite făcute de către nespecialiști.

Un spațiu în precolaps nu poate fi doar vopsit și prezentat ca fiind unul sigur pentru evenimente culturale. Pe lângă desfigurarea monumentului, există un risc la care sunt expuși toți cei care vor fi prezenți la evenimentele care se vor desfășura în incinta Grădinii Cinema Capitol.

Lucrările se fac întotdeauna cu aviz, indiferent dacă spațiul are destinație publică sau nu. O renovare grăbită în 2 luni jumătate nu include consolidarea. Riscul de prăbușire este unul cât se poate de real. Nu e doar pe hârtie, într-un dosar. 

În cazul monumentelor istorice e nevoie de experți. Nu există bună-intenție care poate ține loc de la obținerea autorizației de construire.” 

OAR București, 26 august 2021

Revista Scena9 a publicat o investigație care tratează același subiect: “Te bucuri că se redeschide Grădina Alhambra? Îți dăm motive să te întristezi” de Vlad Odobescu, fotografii de Claudiu Popescu.

Leave a reply (we review all comments)