Prima poezie murală adusă la viață prin realitate augmentată se poate vedea la Sibiu

SISAF 2021

Festivalul Internațional de Street Art din Sibiu (SISAF) și-a propus anul acesta să îmbrățișeze noile tehnologii, astfel a explorat pentru prima dată asocierea dintre realitatea augmentată și o pictură murală realizată la ediția a VII-a a festivalului.

Dintre cele 10 lucrări de artă stradală finalizate zilele trecute pe diferite ziduri din Sibiu s-a ales una dintre cele mai ofertante variante din punct de vedere vizual: poezia murală „Când iubești”, ce poartă semnătura grupului unu unu unu invers unu, un tandem creativ inițiat de Lumi Mihai și Mugur Grosu. Desenul este realizat pe un zid din curtea interioară al Colegiului Național „Octavian Goga”.

Lucrarea artiștilor beneficiază acum de o nouă dimensiune adăugată picturii inițiale, devenind oficial prima poezie murală animată și, din datele actuale, cea mai mare lucrare de artă stradală augmentată din România, care va rămâne permanent pe zid.

Privită cu ochiul liber, lucrarea statică este reprezentată sub forma unui joc Tetris, ce invită privitorul să parcurgă și să decripteze mesajul ascuns de literele alăturate. Aplicând însă un nou strat realității, tehnicile de augmentare reușesc să dea viață lucrării prin suprapunerea unor animații grafice, dinamice și contextuale, peste varianta originală a muralului.

Augmentarea a fost realizată de Alexandru Claudiu Maxim, new media artist, membru al grupului artistic Pastila Roz, în colaborare cu studioul de animație Popixar.

Care sunt pașii pentru a interacționa cu poezia murală

Orice persoană care deține un smartphone poate deveni parte din noua experiență dezvoltată de echipa proiectului-pilot timp de peste o săptămână, cu ajutorul celor mai actuale tehnici de generare a realității augmentate.

Privitorul trebuie să se afle în locația lucrării, să scaneze codul QR poziționat în partea de jos a poeziei murale cu ajutorul camerei foto a telefonului sau să acceseze direct link-ul https://bit.ly/SISAF2021-augmented. Telefonul va deschide automat o nouă fereastră, prin intermediul căreia vom vedea sub ochii noștri cum lucrarea statică devine una animată. Partea cea mai interesantă este că privitorii pot interacționa în diferite moduri cu lucrarea, astfel că preț de câteva minute pot descoperi noi detalii: se pot apropia sau îndepărta, pot schimba unghiul, iar lucrarea se va adapta la rândul ei mișcărilor.

În plus, lucrarea augmentată beneficiază de un filtru pe rețelele sociale Facebook și Instagram, astfel că oricine poate filma întreaga experiență și o poate distribui cu ușurință pe paginile personale.

Sibiu International Street ART Festival s-a încheiat oficial în 25 iulie, după o săptămână în care cei 17 artiști invitați au pictat o suprafață totală de peste 1.900 metri pătrați. Cele 10 noi picturi murale, concepute sub tema “Re:Think”, rămân moștenire sibienilor și devin parte din Galeria de artă stradală în aer liber a orașului, ce include astăzi 106 lucrări și nu mai puțin de 11.600 metri pătrați de culoare.

Sibiu International Street ART Festival este un eveniment organizat de Asociația ART Factory Transilvania și cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu.

1 thought on “Prima poezie murală adusă la viață prin realitate augmentată se poate vedea la Sibiu”

  1. Pingback: Prima poezie murală adusă la viață prin realitate augmentată se poate vedea la Sibiu - digitizArte

Leave a reply (we review all comments)