Atelier de Scriere creativă

Atelier de Scriere creativă

Vreau să știu dacă am talent la scris. Și cum scriu o carte sau o poveste? Dacă ți-ai pus măcar o dată întrebarea asta, Atelierul de scriere creativă pe care Fundația Calea Victoriei în organizează în perioada 5-9 iulie, de la 19.00, e pentru tine. Vor fi cinci întâlniri, cu frecvență zilnică, de luni până vineri, în care să alungi temerile şi să te apropii mai mult de scris.

La atelier vei lucra cu Andra Samson, filolog şi antropolog, pasionată de poveste, cu un volum recent publicat de proză scurtă – „Kaleidoskop” şi un al doilea de naratologie – „Povestea şi sacrul. Căutarea sensului în dinamica socială a prezentului. O privire antropologică”.

Vei porni de la un cuvânt şi vei ţese în jurul lui o poveste scurtă. Vei porni de la o poveste personală şi vei croi în jurul ei o haină mai amplă. Vei alege un loc, un timp şi câteva personaje şi vei fi regizorul unei poveşti scrise la cald într-una dintre aceste întâlniri.

Vei povesti despre scriitură, dialog, eroi, compoziţie şi stil. Poate şi despre autorii preferaţi. Iar toate acestea le vei face prin exerciţii de scriere, pe care le vei discuta cu lectorul și colegii de curs. Liber, fără inhibiţii, într-o joacă un pic serioasă.

Temele celor cinci întâlniri ale atelierului de scriere creativă sunt:

1. Arhitectura unei poveşti – scheletul unei poveşti – spaţiu, timp, tema povestirii, ingredientele unei poveşti – stil, ritm, emoţie, vocea naratorului.

2. Intriga – rolul conflictului, relaţia dintre personaje, viziunea rezoluţiei generate de conflict.

3. Personajul – oglinda sinelui, oglinda celuilalt, scufundarea în trecut şi saltul distopic, dinamica personajelor.

4. Dialogul – vocea şi credibilitatea personajelor, autenticitate şi plasare în context, (im)predictibilitate în evoluţia povestirii.

5. Începutul și sfârșitul – rolul captării şi menţinerii atenţiei, intenţia autorului şi cheia din ochii cititorului, dialog frust şi descriere abundentă.

Taxa de participare este 375 de lei și o poți plăti online, direct de pe pagina cursului. Poți participa la curs fie la sediul Fundației Calea Victoriei – str. C. A. Rosetti 47, et. 1, București, fie online, pe zoom.us.

Dacă ai nevoie de mai multe informații sau vrei să faci cadou acest curs, scrie un mail pe contact@victoriei.ro.

Leave a reply (we review all comments)