Viteza sunetului în diferite medii

Viteza sunetului

Articolul prezent își propune să ofere o viziune sumară asupra vitezei sunetului. Este un răspuns adresat acelor foarte mulți utilizatori google search care ajung pe feeder.ro pentru a afla mai multe despre viteza sunetului.

Viteza sunetului este distanța parcursă pe unitate de timp de o undă sonoră pe măsură ce se propagă printr-un mediu elastic. La 20° C (68° F), viteza sunetului în aer este de aproximativ 343 metri pe secundă (1.235 km / h; 1.125 ft / s; 767 mph; 667 kn), sau un kilometru în 2,9 s sau o milă în 4,7 s. Depinde puternic de temperatură, precum și de mediul prin care se propagă o undă sonoră.

Viteza sunetului într-un gaz ideal depinde doar de temperatura și compoziția sa. Viteza are o dependență slabă de frecvență și presiune în aerul obișnuit, abătându-se ușor de la comportamentul ideal.

În vorbirea obișnuită, viteza sunetului se referă la viteza undelor sonore din aer. Cu toate acestea, viteza sunetului variază de la substanță la substanță: de obicei, sunetul se deplasează cel mai încet în gaze, mai rapid în lichide și cel mai rapid în solide. De exemplu, în timp ce sunetul se deplasează la 343 m / s în aer, acesta se deplasează la 1.481 m / s în apă (de aproape 4,3 ori mai rapid) și la 5.120 m / s în fier (de aproape 15 ori mai rapid). Într-un material extrem de rigid, precum diamantul, sunetul se deplasează cu 12.000 metri pe secundă (39.000 ft / s), adică de aproximativ 35 de ori viteza sa în aer și aproximativ cea mai rapidă pe care o poate călători în condiții normale. Conform unui studiu efectuat de Queen Mary University of London, University of Cambridge și Institute for High Pressure Physics din Troitsk, care a investigat cea mai mare viteză posibilă a sunetului, hidrogenul metalic ar putea ajunge la 36.000 m/s.

Undele sonore din solide sunt compuse din unde de compresie (la fel ca în gaze și lichide) și un alt tip de undă sonoră numită undă de forfecare, care are loc numai în solide. Undele de forfecare din solide se deplasează de obicei la viteze diferite, după cum se arată în seismologie.

În dinamica fluidelor, viteza sunetului într-un mediu fluid (gaz sau lichid) este utilizată ca măsură relativă a vitezei unui obiect care se deplasează prin mediu. Raportul dintre viteza unui obiect și viteza sunetului din fluid se numește numărul Mach al obiectului. Obiectele care se mișcă la viteze mai mari decât Mach1 călătoresc la viteze supersonice.

sursa: en.wikipedia.org / ro.wikipedia.org

imagine © Deutsches Uhrenmuseum Furtwangen (Germany) / Cuckoo Mechanism. Detail of a drawing of a mechanical organ, 1650. In: Athanasius Kircher: Musurgia Universalis. 2 Vols. Rome 1650, Plate XXI. Foto by: Deutsches Uhrenmuseum Furtwangen (Germany).

Leave a reply (we review all comments)