Alina Moise (Monkey Bike Rack), Alexandru Teodor Moldovan (Tub Urban) și Mircea Dragoș Nistor & Alexandra Stan (The Plant Rack) sunt câștigătorii concursului RDW X Urban Monkey, lansat în luna aprilie de organizatorii Romanian Design Week, la inițiativa Urban Monkey, într-un demers comun de a susține mobilitatea urbană și a milita pentru alegerea alternativelor de mișcare nepoluante.
Acesta este primul pas dintr-un demers mai amplu care are ca scop amplificarea trendului de folosire a bicicletei în București. Încurajarea mersului pe două roți face parte din misiunea Urban Monkey de a face orașul un loc mai bun pentru locuitorii săi. La fiecare sticlă vândută, 5 cenți sunt direcționați către proiecte care cresc calitatea vieții.
Concursul a provocat designerii și arhitecții să propună rasteluri pentru biciclete, atractive, dar totodată funcționale, ca o formă de încurajare pentru cei care aleg să circule pe două roți.
Mai multe detalii despre tema concursului pot fi accesate aici.
Vizitatorii care ajung cu bicicleta la Combinatul Fondului Plastic în perioada 4-13 iunie, atunci când are loc festivalul Romanian Design Week, vor putea testa cele trei modele de rastel care vor fi integrate în curtea exterioară. Pentru că la fel de importantă ca alegerea utilizării bicicletei este garanția că există spații în care aceasta poate fi depozitată în condiții de siguranță.
Cele trei proiecte premiate vor fi implementate în cadrul RDW Open Air 2021 pentru a fi folosite de cei prezenți la eveniment, iar ulterior, rastelelurile vor fi distribuite în locații de pe harta Cartierului Creativ și în alte spații partenere.
Cele trei proiecte câștigătoare sunt:
Locul I – Monkey Bike Rack by Alina Moise
Monkey Rack Bike tinde spre a fi o instalație artistică cu rol funcțional. Ușor de instalat și de demontat, se integrează natural în mediul urban, ocupând un spațiu mic și permițând parcarea a nouă biciclete prin dispunerea lor decalat între sinusurile confecției metalice. Jocul de înălțimi oferă posibilitatea găzduirii a diferite tipuri și mărimi de biciclete și legarea lor optimă.
Locul al II-lea – Tub Urban by Alexandru Teodor Moldovan
Tub Urban este un rastel de biciclete demontabil, ce devine banchetă de sprijin în momentul în care capacitatea maximă de zece locuri nu este complet atinsă. Reprezintă un loc ce adună oamenii la discuție în fața unei galerii sau pur și simplu în oraș. Construcția este simplă – un miez de beton golit la interior pentru a putea fi transportat, care în momentul în care este relocat se umple cu nisip pentru a oferi greutatea necesară susținerii celui de-al doilea element, respectiv țeava de metal.
Locul al III-lea – The Plant Rack by Mircea Dragoș Nistor & Alexandra Stan
Plecând de la legătura puternică a brandului Urban Monkey cu natura, designul rastelului The Plant Rack este inspirat din natură, înglobând o mini-grădină unde pot crește plante mici, până la dimensiunea unui lămâi și combinând, totodată, principalele obiective ale briefului concursului: promovarea ciclisului și conexiunea cu natura. Ușor de transportat, acesta îmbunătățește calitatea spațiului public și, implicit, experiența urbană.
Mulțumiri și felicitări merg, de asemenea, către toți cei care au participat la concurs.
Proiectele înscrise sunt:
– BICICLETĂ LA BRELOC BY DĂNUȚ-MARIO CÂCU
– BICLĂ SIGN BY IONUȚ CÎRSTEA
– COMB
– CUIER DE BICICLETE BY ANDREI LAZĂR
– H BY ANDREI BARBU
– HEX – RASTEL MODULAR BY CRISTINA IULIA CREȚU
– KORDELIN
– LOOP BY ANCUȚA MARIA ILIE
– MONKEY BIKE BY STOIAN ANA
– RASTEL BY SERGHEI TĂNASE
– RASTEL BANCA
– RASTEL BICICLETE BY ȘERBAN MUREȘAN
– RASTEL RAW BY HORJEA 1956
– RASTEL 2.0 BY DIDIER CHIFAN
– RAW BIKE RACK BY ALEXANDRA STAN
– SUB BOLTA CEREASCĂ BY ALICE-ANDREEA GEORGESCU
– THE DOCK BY ANDREI LAZĂR
– URBAN TIE BIKE RACK BY ANDREEA NISTORESCU
Juriul care a analizat proiectele a fost format din specialiști din domeniul artistic și cultural: Justin Baroncea – arhitect & partener Zeppelin, Mihnea Ghilduș – designer de produs, membru al board-ului creativ Romanian Design Week & fondator al platformei Dizainăr, Dragoș Motica – designer de produs & Creative Director Askia, Maria Neneciu – Project Manager Romanian Design Week și Mihaela Simirea – Events & Community Manager Urban Monkey.
***
Un proiect al The Institute, Romanian Design Week s-a impus în cele opt ediții de până acum ca fiind cel mai important festival multidisciplinar din România – o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului și a industriilor creative: arhitectură, urbanism, design de interior, design grafic, ilustrație, design vestimentar, design de obiect sau a altor inițiative sau proiecte care folosesc creativitatea ca principală resursă de dezvoltare. În fiecare an, Romanian Design Week trasează o hartă a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul.
Sub tema #together, ediția din acest an va reuni în programul său online și offline organizații, designeri, inițiative și evenimente care împreună propun un focus pe importanța, succesul și contribuția pe care industriile creative le au în societatea și realitatea post-pandemice.