Veni, vidi, WOW! Bratislava – orașul încoronărilor

Veni, vidi, WOW! Bratislava – orașul încoronărilor

Bratislava, capitala Slovaciei, străbătută de Dunăre, se află la granița cu Austria (marginea orașului reprezintă de fapt granița dintre cele 2 state), Cehia și Ungaria. Este unul din cele mai tinere orașe europene cu o istorie bogată care se poate vizita în 2 zile.

Centrul istoric este mic, cochet, clădirile sunt în stil baroc, rococo și renascentist colorate pastel, iar fiecare străduță are câte o însemnătate. Din Viena puteți ajunge foarte ușor în Bratislava cu autocarul. Serviciile sunt excelente iar prețul unei călătorii destul de mic (undeva până în 5 euro). Distanța dintre Viena și Bratislava este de doar 65 de km, iar dacă alegeți să faceți călătoria de la aeroportul Schwechat sunt doar 50 de km. Mai puteți lega și de Budapesta, însă distanța de parcurs este mult mai mare, 180 de km. Vă recomand să legați vizita Bratislavei de Viena. Astfel veți scuti bani de transport, iar vacanța va fi mult mai interesantă și bogată în obiective turistice, istorie, peisaje și gastronomie.

Istoria Bratislavei începe prin anul 200 când un trib celtic s-a așezat în regiune dezvoltând un important oraș fortificat cunoscut sub numele de oppidum. Ei băteau monede de argint numite biatecs. Monedele de 5 koroane de astăzi sunt replici ale biatecilor celților. Mai târziu a început epoca dominației romane ce a durat până în secolul 4. În perioada migrației popoarelor între secolele 4-6 s-au așezat popoare slave, strămoșii slovacilor de astăzi. Primul document care atestă existența orașului datează din anul 907 și face referire la căderea Moraviei Mari sub dominația ungară, devenind un important centru economic și politic.     

Anul 1405 marchează un eveniment important în istoria orașului de pe Dunăre. A fost declarat oraș regal liber de către regele Sigismund de Luxemburg, iar în 1436 i s-a permis să folosească stemă proprie. În 1536 Bratislava devine capitala Imperiului Habsburgic și locul unde se încoronau capetele regale. 

Până în anul 1830 au fost încoronați 11 regi și regine în Biserica Sfântul Martin. Una din cele mai importante regine a fost Maria Teresa, încoronată la 25 iunie 1741. Sub domnia ei de 40 de ani orașul a înflorit și s-a dezvoltat triplându-și populația, fiind mai mare decât Buda, Pesta sau Debrecen. Însă odată cu urcarea pe tron a lui Iosif al II-lea, fiul Mariei Tereza, Bratislava își pierde din importanță. Bijuteriile regale sunt mutate la Viena, funcțiile centrale și nobilimea la Buda. 

În timpul celui de-al doilea război mondial între 1939-1945 a fost capitala Slovaciei. Începând cu anul 1941, 15.000 de evrei sunt deportați în lagărele de concentrare naziste unde majoritatea sunt uciși sau răpuși de boli. După ce trupele sovietice intră în Bratislava și o ocupă, este încorporată blocului de Est, iar populația în proporție de 90% devine slovacă. 

Începând cu 1 ianuarie 1993 devine oraș liber, capitala statului Slovac după separarea Republicii Federale Cehoslovacia.

La tot pasul întâlnești restaurante cu diverse specifice de la cele tradiționale slovace, cehești, la mexicane, turcești, etc. Prețurile sunt accesibile însă dacă preferați să luați masa la periferia centrului vechi, acestea vor fi mult mai mici. Spre exemplu la un restaurant turcesc puteți lua un prânz copios cu aproximativ 5 euro de persoană.

Primul obiectiv turistic pe care îl veți vedea când intrați în oraș este castelul Hrad. Înălțat pe o stâncă domină întreg orașul prin simplitate și prestață. Prima documentare arheologică datează din sec. X. În 1811 un incendiu devastează castelul ce rămâne o ruină până în secolul XX. În prezent, castelul a fost renovat și gazduiește Muzeul Național al Slovaciei. Panorama asupra Dunării este superbă, un loc bun de făcut fotografii și colectat amintiri.                                            Un alt obiectiv la fel de important este Palatul Grassalkovich. Construit în stil rococo în 1760 de către arhitectul Anton Mayerhofer, este reședința președinților Slovaciei încă din anul 1919. Nu ratați parcul din spatele castelului, o superbă grădină franceză. Intrarea este liberă.

Clădirile istorice sunt multe în centrul vechi, însă majoritatea au nevoie de reabilitări. Intrarea se face pe podul lui Mihail apoi prin Poarta lui Mihail, cea mai veche construcție ce datează din  perioada medievală. Construită inițial în stil baroc, a fost restaurată în secolul XVII în stil gotic. Înăuntrul turnului de 7 etaje este o expoziție cu arme și armuri medievale. Sub turn este kilometrul 0 al orașului, de unde se calculează distanța față de alte orașe. Plimbându-vă pe străduțele înguste, oprite circulației rutiere, și lăsându-vă privirea pe pavajul de piatră veți observa coroane aurii ce marchează drumul regal.

Unul din lucrurile inedite la Bratislava este o bibliotecă publică adăpostită de zidurile de apărare ale orașului. Acolo veți găsi cărți în toate limbile, donate de turiști. Nu există o persoană care să vă îndrume sau să vă împrumute cărțile. Pentru slovaci important este ca publicul să citească, să iubească lectura, de aceea le  puteți împrumuta sau lua acasă singuri cu o condiție. Să lăsați la schimb o altă carte.                                                        

Vara, piața principală devine un loc al culturii și artelor frumoase (găzduiește expoziții cât și concerte). Cea mai fotografiată statuie de bronz din Bratislava este Cumil, un muncitor ce contemplă din canal turiștii. Peste tot prin oraș veți găsi astfel de statui în diferite ipostaze, reprezentând diferite categorii sociale.

Cel mai important lăcaș de cult, locul încoronărilor capetelor regale în perioada 1563-1830, pe care nu trebuie sub nicio formă să îl ratați, este Biserica Sf. Martin.  Primul rege încoronat aici a fost Maximilian al II-lea în data de 8 septembrie 1563, iar ultimul rege a fost Ferdinand al V-lea în 28 septembrie 1830. De-a lungul timpului stilurile arhitecturale ale bisericii au suferit modificări de la cel baroc la cel gotic al altarului păstrat până în prezent la stilul neogotic al turnului înalt de 85 m care poartă o replică a coroanei ungare ce cântărește nu mai puțin de 300 kg.                                       

Altă biserică importantă pe care nu trebuie să o ratați este Sf. Clara. Construită în secolul XIII în stil gotic, pentru un ordin cistercian de călugărițe, unul din primele ordine religioase stabilite în Bratislava, biserica a fost părăsită în anul 1526 din cauza invaziei turcilor. A fost distrusă de incendii ca mai apoi să fie reconstruită între 1957-1961. În prezent adăpostește Biroul Consiliului European.

Ascunsă printre străduțe în afara centrului istoric se află o biserică de o frumusețe aparte. Biserica Sf. Elisabeta, cunoscută și sub denumirea de Biserica Albastră, construită de Edmund Lechner în 1908. Atât exteriorul cât și interiorul sunt albastre precum cerul senin. Dacă sunteți amatori de fotografii inedite și spectaculoase, acest obiectiv este mai mult decât potrivit.

Ce nu trebuie să ratați este Grădina Zoologică. Aveți ceva de mers cu autobuzul până acolo din centru însă aveți ocazia să vedeți și restul orașului, cu blocurile comuniste, gen cutiuțe de chibrituri, ușor delabrate. Din punct de vedere arhitectural contrastul între cartiere și stiluri este destul de mare cu un singur numitor comun, starea avansată de degradare. Dacă în centrul vechi casele sunt colorate, sau cu fațade de marmură, pe măsură ce pătrundeți în celelalte cartiere blocurile devin gri și mohorâte.          

Grădina Zoo este amplasată pe deal, așadar veți face o plimbare plăcută prin pădurea de foioase, și veți pătrunde în lumea preistorică a dinozaurilor.

Alte obiective turistice ce nu trebuie să le ratați sunt Muzeul Culturii Iudaice în Slovacia, Podul Nou, Mânăstirea Sf. Treimi, Teatrul Național, Cimitirul Slavin.

Text și fotografii de AnaMaria Kovalciuc

3 thoughts on “Veni, vidi, WOW! Bratislava – orașul încoronărilor”

  1. Pingback: Veni, vidi, WOW! Amsterdam • feeder.ro

  2. Pingback: Noaptea Designerilor • feeder.ro

  3. Pingback: Veni, vidi, WOW! Veneția - orașul labirint • feeder.ro

Leave a reply (we review all comments)