Fundația Terre des hommes România lansează campania Mediu Sigur pentru Copii în Sport

Fundația Terre des hommes România lansează campania Mediu Sigur pentru Copii în Sport

„Copiii au nevoie de noi pentru a face sport în siguranță!”, acesta este mesajul campaniei desfășurate în cadrul proiectului european Mediu Sigur pentru Copii în Sport, care a ajuns până acum la zeci de părinți, copii, antrenori, psihologi și profesori din cadrul cluburilor sportive din țară.

Fundația Terre des hommes își propune să perfecționeze standardele privind protecția copilului în sport, împreună cu Federațiile Române partenere, de Fotbal și de Gimnastică și cu sprijinul oficial al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.

Mesajele campaniei semnalează că toți copiii au dreptul să se bucure de momentele în care fac sport, fie că este vorba de antrenamente pentru performanță sau nu. Sportul dezvoltă abilitățile sociale, iar copiii trebuie protejați de situațiile în care, din dorința de a obține rezultate, adulții apelează la motivarea negativă a copiilor.

Un mediu sigur pentru copii înseamnă prevenirea oricărei acțiuni prin care copilul poate fi afectat negativ – emoțional, verbal sau fizic (de la bullying, discurs agresiv, discriminare), în cadrul spațiilor în care se antrenează sau face sport recreațional sau de performanță.

Marea majoritate a copiilor sunt victime ai celor în care au încredere. Între 70 și 80% dintre ei își cunosc agresorul (potrivit statisticilor europene). Unii copii nu sunt în măsură să recunoască ce este abuzul: cei foarte mici și cei cu dizabilitati.

Siguranța copiilor în sport presupune o muncă de echipă și ne privește pe toți. Cu sprijinul partenerilor, Fundația Terre des hommes România dezvoltă politici de protecție și siguranță, cu implicarea copiilor, a părinților și a profesioniștilor din domeniu.

Până în prezent, 25 de antrenori de la cluburi de gimnastică, de fotbal cât și de la alte cluburi sportive din țară au devenit formatori pe tema siguranței și protecției copiilor în sport. Aceștia organizează în prezent sesiuni de formare cu toți profesionistii din cluburile apartenente, astfel încât mesajele și cunoștintele legate de nevoia de siguranță a copiilor să ajungă la peste 120 de antrenori. 

Au fost create materiale de suport dedicate: Politica de siguranță și protecție (pentru cluburi), un manual pentru antrenori (despre prevenție, monitorizare și cum să răspundă în cazul în care constată un abuz asupra copiilor), un manual pentru copii. Campania va mai include lansarea unor infografice pentru copii și adulți și o serie de podcasturi cu specialiști din domeniu.

Proiectul „Mediu sigur pentru copii în sport” este finanțat prin Programul Drepturi, Egalitate și Cetățenie al Uniunii Europene (REC 2014-2020). Un proiect implementat de Fundația Terre des hommes Romania, în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții și Federațiile Române de Fotbal și de Gimnastică. 

Fundația Terre des hommes România. Delegația română a celei mai importante organizații elvețiene de protecție a drepturilor copiilor, Terre des hommes, contribuie de peste 20 de ani la îmbunătățirea sistemului românesc de protecție a copilului, la reforma asistenței sociale și facilitează participarea copiilor la dezvoltarea propriei comunități. În fiecare an, Terre des hommes România implementează în medie 10 proiecte în beneficiul a mii de copii.

1 thought on “Fundația Terre des hommes România lansează campania Mediu Sigur pentru Copii în Sport”

  1. Pingback: Gala Mediu sigur pentru copii în sport • feeder.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.