Naomi Grindei – născută pentru a fi designer

grindei-4a08be49

Unii oameni se nasc cu anumite aptitudini, iar acest lucru îi ghidează să își găsească drumul în viață. Naomi Grindei s-a născut pentru a fi designer. Inteligența nativă în ceea ce privește crearea pieselor vestimentare o urcă pe culmile succesului, timid însă sigur.

(un interviu de AnaMaria Kovalciuc, regizor art.)

AnaMaria Kovalciuc: Pentru început aș vrea să povestești puțin despre tine, cum ai ales designul?

Naomi Grindei: Bună! Numele meu este Grindei Naomi, am 23 ani și sunt masterandă în cadrul Facultății de Arte Decorative și Design din București, secția Strategii de Modă și Costum. Nu pot spune că am ales designul, el m-a ales pe mine! Încă de mic copil, mama fiind croitoreasă, am trăit printre materiale și ateliere de croitorie. Am început încă de la vârsta de 9 ani să desenez, croiesc haine pentru păpuși, mai târziu învățând să cos de mână și la mașinile mamei. Participam la toate concursurile de arte organizate în școala primară, gimnazială, respectiv în liceu, unde deja îmi făceam singură diverse piese vestimentare. Îmi plăcea să fiu diferită.

AMK: Aducându-ți aminte de prima ta prezentare de modă… unde a avut loc și ce colecție ai prezentat?

NG: Prima mea prezentare a fost în 2018, la Sibiu, în cadrul BeCreative7. Cu mari emoții am prezentat prima colecție intitulată Margarita. Numele a pornit de la grecescul „margaritos” simbolizând numele zeiței frumuseții și iubirii, Afrodita. Așadar cele 7 outfit-uri au conturat perfect creativitatea, originalitatea și nu în ultimul rând simplitatea. Toate acestea având o influență nonconformistă, cu linii exacte și un strop de romantism, prin texturile clasice ale materialelor și ale structurii tiparului. În această colecție am folosit o cromatică neutră ce a accentuat proporțiile și volumele ținutelor. A fost o experiență unică, m-am lovit pentru prima dată de ceea ce înseamnă lumea modei, adică multă muncă și dedicare. Am cunoscut oamenii frumoși și plini de energie, am lucrat cu modele bine pregătite de dna. Cleo Popescu, managerul evenimentului BeCreative, o persoana foarte plăcută și dragă ce m-a susținut foarte mult în acea seară.

AMK: Când creezi o nouă colecție, de unde se naște inspirația? Cum alegi texturile materialelor și culorile?

NG: Având în vedere că brand-ul se axează pe eleganță, simplitate, rafinament întotdeauna caut ca textura și culoarea materialelor să pună în evidență persoana care urmează să poarte ținuta respectivă. Când lucrez la o nouă colecție mă pun pe mine în prim plan „Oare aș purta rochia asta? Oare aș avea curajul să ies așa pe stradă?” iar inspirația vine mereu, instant. Oriunde sunt, schițez ceva.

AMK: Fiecare textură îți sugerează un anumit tipar. Când ai „auzit” prima dată vocea lor?

NG: La o vârstă destul de fragedă, la 6 ani am început să ating materialele și să le înțeleg finețea, respectiv rigiditatea, punând întrebări peste întrebări mamei mele ce lucra cu foarte multe tipuri de materiale și tipare. Stând atât de mult în jurul ei am început să desenez în mare parte rochițe. Dar, să mă întorc în prezent… în momentul în care văd un material, în capul meu este întipărită deja piesa vestimentară finală, o gândesc în cele mai mici detalii.

AMK: Există temeri când vine vorba de creațiile tale vestimentare?

NG: Nu. Ceea ce sunt eu se revarsă în piesele vestimentare pe care le creez, o dezvăluire a sinelui, mă reprezintă.

AMK: Cum ai descrie femeia căreia i se adresează creațiile tale?

NG: Simplă, elegantă, sigură pe ea, dar mai ales unică.

AMK: Pentru că ești un designer cu multe idei și activități, aș vrea să ne povestești cum arată o zi din viața ta!

NG: Multe dintre zile mi le petrec în cadrul facultății, la cursuri, însă ziua mereu începe cu o serie de schițe. În fiecare zi învăț ceva nou, creez sau predau mici lecții de construcție a tiparului. În mare parte îmi aglomerez ziua cu artă, design și documentare artistică. Am însă și zile mai liniștite când lucrez strict în atelier, fac foarte multe  tipare și modificări ale acestora, vreau să-mi creez propriul tipar prin transformări. În general zilele mele sunt axate pe dezvoltare culturală, pedagogică și artistică.

AMK: Dacă ar trebui să atribui 3 cuvinte creațiilor tale, care ar fi…? Dar ție?

NG: Elegante, detaliate, personale. Iar mie mi-aș atribui ambiția, dorința de cunoaștere și simplitatea.

AMK: Ce planuri de viitor ai pentru brand-ul Grindei?

NG: În viitor brand-ul Grindei va îmbrăca o anumită clasă socială și anume a oamenilor simpli, dar totuși doritori să iasă din zona lor de confort, să iasă în evidență și să se simtă bine în pielea lor.

Leave a reply (we review all comments)